pappardelle z grzybami

{{headerMessage}}
Jesień jest obecnie piękna, słońce świeci, liście spadają tworząc cudną pierzynkę na Plantach. Szkoda, że Stworek jeszcze nie chodzi, mógłby grasować w żółtych liściach kasztanów. Trudno uwierzyć, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... czyli po raz kolejny przepis pana Makłowicza, ale jak zwykle zmodyfikowany przeze mnie ;) Nigdy wcześniej nie pomyślałam, żeby połączyć grzyby i wątróbkę, a tym bardziej, aby dodać do tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki 140 g makaronu pappardelle 300g podgrzybków lub borowików w sezonie świeżych, poza sezonem mrożonych 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny makaron z sosem na bazie zielonych szparagów, słodziutkich pomidorków koktajlowych, ostrej papryczki chili i grzybów shitake, podane ze świeżo startym parmezanem i szynką dojrzewającą. Przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pappardelle o smaku pieprzowym z grzybami Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne pappardelle o smaku pieprzowym z pieczarkami, polane śmietanowo – parmezanowym sosem. Danie szybkie, proste, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pappardelle z Grzybami i Pastą Truflową Pappardelle z podgrzybkami, serem brie i kremowym, truflowym sosem. Szybki makaron na wyjątkowe okazje. Do tej pory pomijałam przepisy z truflami, obawiając się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
co do pappardelle z boczkiem i suszonymi grzybami w sosie śmietanowym - chyba nie musimy Was zachęcać do wypróbowania? :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 200 - 250g suchego makaronu pappardelle 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zielonych szparagów (około pół pęczka) 1 łyżeczka masła 0,5 szklanki zielonego groszku 20 g suszonych grzybów 1 por 150 ml śmietany kremówki 250g makaronu pappardelle (makaron wyglądający jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W lesie nadal są grzyby :)Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ostatecznie powstały dwie propozycje, które powinny zachwycić wszystkich miłośników niecodziennych połączeń i oczywiście wszystkich zagorzałych makaroniarzy:). Zapraszamy na makaronową ucztę:) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
macie pod ręką, jak pecorino, grana padano... Może to nie będzie ten sam smak, ale stworzycie na pewno pyszne włoskie danie. Przepis własny SKŁADNIKI dla 2-3 osób: 250 g makaronu pappardelle (u mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, iż nasze toczące się od wieków kulinarne batalie zostały zażegnane. Pomyślałam - "niech będzie" :). Wiec teraz - obiecany post. Cóż wcinałam na sobotni obiad ? Podgrzybki z pastą truflową+ parmezan Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować grzybów nie będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i Zobacz więcej
Emma
Emma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mój Ogródek
Grzybowo-makaronowo.

Grzybowo-makaronowo. 452

0
{{headerMessage}}
Pappardelle z grzybami 150g grzybów (ja dodałam shitake i pieczarki) 1 por 200 g makaronu pappardelle 100 ml wytrawnego białego wina 60g startego parmezanu łyżka masła sól, pieprz 180g śmietany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon grzybowy otwarty ale dlaczego tak późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Śledzie Kresowe

Śledzie Kresowe 870

1
{{headerMessage}}
... Składniki: 400 g matiasów 1 duża cebula 150 g świeżych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) 2 ogórki konserwowe lub 5 korniszonów 2 łyżki oleju 4 wędzone szprotki z oleju 2-3 łyżki koncentratu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z kolejnych wypraw do lasu przywożę mniejsze i większe porcje grzybów. Na każdą mam pomysł, przygotowuję dania proste składające się z tylko z kilku składników tak aby nie zagłuszyć smaku głównego Zobacz więcej
marghe
marghe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MiszMasz Marghe
Pappardelle, kurki i wołowina

Pappardelle, kurki i wołowina 284

0
{{headerMessage}}
Tak, tak, znowu makaron :D Ale ciut ciut bardziej wyszukany. 400 g makaronu, u nas pappardelle 300 g świeżych kurek plaster dobrej wołowiny - nie oszukujmy się - najlepsza w tym przypadku będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako że grzyby uwielbiam, zarówno zjadać jak i zbierać, nie mogło ich zabraknąć na moim talerzu. Na 2 porcję: 200 g świeżych kurek 6 gniazd makaronu pappardelle ok 200 g śmietany 18% sól świeżo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na każdą osobę potrzebujesz 100 gram makaronu i garść suszonych grzybów. Sporą garść. Połam je i zalej wrzątkiem, niech tak się pomoczą, może nawet dzień wcześniej. Tagliatelle lub pappardelle wrzuć Zobacz więcej