Przepis na papryka faszerowana pęczakiem

Późne lato i wczesna jesień kojarzą mi się z… papryką. O tej porze roku moja mama zawsze robiła przetwory, wśród których nie mogło zabraknąć marynowanej papryki. Ostatnio zdradziła mi, że w tym roku Zobacz więcej
Najczęściej przygotowuję paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym. Nie stronię jednak od wersji wegetariańskich i myślę nawet nad jakąś wegańską, ale ten pomysł chyba wprowadzę w życie już w Zobacz więcej
Gdy przychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, Zobacz więcej
Faszerowana papryka to typowo jesienne danie. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest ciekawą alternatywą dla gołąbków i jednocześnie świetnym pomysłem na Zobacz więcej
Dzisiaj coś dla jaroszy - kolorowe, pyszne, sycące i bezmięsne. Kasza pęczak, która w książce kucharskiej z 1970r. zapisana jest w formie 'pęcak', to moja ulubiona kasza, ponieważ oprócz manny, taką Zobacz więcej
Papryka to naprawdę świetne warzywo. Można z niej przygotować mnóstwo różnych rzeczy i wykorzystywać ją na dziesiątki sposobów. Smakuje rewelacyjnie na surowo, jako warzywny dodatek do kanapki, w Zobacz więcej
Zapiekane papryki idealnie sprawdzają się jesienią, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i kolorowego. Dodatkowo można ogrzać się przy piekarniku Do farszu polecam np. kaszę pęczak (jęczmienną), która Zobacz więcej
Już dawno chodziły za mną faszerowane papryczki! Niestety M. ma alergię na paprykę więc często z niej rezygnuję... Tym razem jednak mix obiadowy - dla mnie faszerowana papryka dla niego pomidory. Zobacz więcej
Poszłam do warzywniaka tylko po pomidory i wróciłam z pełnymi siatkami. Ale wiecie jak to jest. "Pomidory - pełna siatka obowiązkowo. O! Jakie zgrabne ziemniaczki. Kiedy ja w ogóle jadłam ziemniaki? Zobacz więcej
Lubię pęczak. Kiedy stanowi główny składnik mojego posiłku, jestem bardzo zadowolona. Bo tak sobie wtedy myślę, że nie dość, że jem coś tak smacznego, to jeszcze przy okazji dbam o zdrowie (pęczak Zobacz więcej
Ostatnio popadłam w lekkie lenistwo, w międzyczasie jednak szukałam ciekawych przepisów i znów nabrałam siły na gotowanie i pieczenie! Dzisiaj podsyłam Wam przepis na faszerowane papryki. Postanowiłam Zobacz więcej
Kolejna wariacja na temat faszerowanej papryki szynka+pęczak Składniki farsz kasza pęczak 10 dkg szynka wieprzowa mielona 35 dkg cebula 1 sztuka Pieprz czarny do smaku chili pieprz cayenne 1/3 Zobacz więcej
Hej :-). Oprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo Zobacz więcej
700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, Zobacz więcej
Pyszna odmiana dla tradycyjnych gołabków. Danie zdecydowanie szybsze w przygotowaniu. Składniki dla 2 osób 3 papryki czerwone 250 gram mięsa mielonego drobiowego 100 gram kaszy jęczmiennej pęczak Zobacz więcej
Cukinia faszerowana jest jednym z naszych ulubionych dań letnich, obok całej masy innych :) Zazwyczaj faszerujemy ją mięsem lub warzywami, a dziś propozycja na nadzienie z pęczaku i fety. Tak by było Zobacz więcej
Cukinia faszerowana soczewcią i pęczakiem 3 małe cukinie 1/2 szklanki pęczaku 1/2 szklanki brązowej soczewicy 1 duża marchewka 1 papryka sól,pieprz,chilli, 1 ząbek czosnku 1 małą cebula 2 szklanki Zobacz więcej
Składniki: 4 szt papryki 500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy Zobacz więcej
bronska.michalina
bronska.michalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ogród na talerzu
Faszerowana papryka

Faszerowana papryka 164

Pieczona papryka faszerowana kaszą pęczak, pomidorami i tofu. Do tego mleczko kokosowe i curry, pycha. Składniki : 1 duża papryka czerwona 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/3 szklanki pomidorów Zobacz więcej
To już kolejny na blogu przepis na faszerowaną paprykę, tym razem jednak w wersji wegetariańskiej. Oczywiście, jeśli macie ochotę możecie dodać do farszu mielone mięso, ale wówczas zamieniłabym kaszę Zobacz więcej