papryką i orzechami

Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od Zobacz więcej
z rękawa, dzięki temu powstała pasta a’la tapenada, humus w wersji łososiowej, grillowany ser halloumi, sałatka z kaszy jaglanej i papryka hiszpańska z orzechami. Na tej ostatniej się skupmy. Prędka Zobacz więcej
Szybki pomysł na wykorzystanie grillowanej papryki. Przepis pochodzi ze stronycincin.cc. Składniki: 2 grillowane papryki bez skórki (ja użyłam czerwonej i pomarańczowej marynowanej) pół szklanki Zobacz więcej
Jarmuż na dobre zagościł u mnie w kuchni. Pieczoną paprykę z czosnkiem i cebulkami w zalewie z oliwy i octu jabłkowego zrobiłem kilka dni temu. Orzechy włoskie mam jeszcze z tamtego roku, ale… Czytaj Zobacz więcej
3 czerwone papryki pół szklanki bulguru orzechy włoskie pół łyżeczki pikantnej suszonej papryki czosnek cytryna szczypta kminu rzymskiego szczypta soli szczypta cukru trzcinowego oliwa Papryki kroję i Zobacz więcej
Co można powiedzieć o niej? Wiele, ale po prostu ją zróbcie i sami zobaczycie jak jest pyszna. Pasta z papryki i orzechów SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich Zobacz więcej
Zamiast kupować gotową pastę, warto zrobić ją samodzielnie. To kolejny dodatek do mięs, ryb, chleba lub warzyw...wśród moich gości zrobiła furorę ... do dzieła!...jak zwykle mało pracy duży efekt ..:) Zobacz więcej
Oto pyszne risotto z warzywami i orzechami nerkowca, które nadaja potrawie słodkawy smak.Zapraszam do wypróbowania przepisu… Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 1 zielona Zobacz więcej
Pasty warzywne do kanapek są świetną alternatywą dla przełamania szynkowej rutyny. Wędzona papryka doskonale komponuje się z orzechami, a jeśli zostanie coś ze śniadania, z powodzeniem można ją użyć Zobacz więcej
Kruche ciastka śmietankowe » Sałatka z soczewicy z orzechami i papryką Kupiłam puszkę soczewicy bo byłam bardzo ciekawa jak smakuje a potem głowiłam się do czego ją użyć. Oczywiście mogłam ją zjeść Zobacz więcej
To prosta do przygotowania sałatka, która świetnie smakuje podana do Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole. Sprawdzi się również na wszelkiego typu imprezach, w tym właśnie nadciągających Zobacz więcej
Świetna do pieczywa , na śniadanie czy przystawkę. Możecie posmarować nią chlebek naan, tortillę czy naleśniki. Składniki: 2 duże czerwone papryki 3/4 szklanki orzechów laskowych 1 kromka chleba sok z Zobacz więcej
koktajlowych, 1 papryka żółta, 2 ząbki czosnku, 100g orzeszków nerkowca, 100g szynki wieprzowej, oliwa z oliwek, świeża bazylia Wykonanie: Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć drobno pokrojoną szynkę. Zobacz więcej
To zadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na Zobacz więcej
Koniec sierpnia to czas, kiedy w mojej kuchni cały czas skwierczą papryki. Na przemian produkuję ajvar, pastę paprykową z masłem orzechowym a ostatnio za sprawą książki The Lebanese Kitchen wydanej Zobacz więcej
Muhammara to dip/sos pochodzący z Aleppo w Syrii, spożywany na Bliskim Wschodzie oraz w niektórych krajach Azji Centralnej. Ze względu na tak szeroki obszar geograficzny na którym występuje, istnieje Zobacz więcej
czosnku był zdecydowanie w dalekim tle. Nie mogłam znaleźć melasy z granatów, więc zdecydowałam się dodać odrobinę syropu z granatów - to i grenadynę posiadam w dużych ilościach dzięki Alastorowi :) Zobacz więcej
Niespodziewanie trafiłem w sklepie piękne pistacjowe podłużne papryki z Grecji. Na dworze mróz i śnieg i jak nie kupić ten kawałek lata. Kupiłem bez celu i przeznaczenia. Jadąc dzisiaj podczas Zobacz więcej
Pasta do nachos, pasta do grzanek, pasta do grissini. Pasta z papryki na każdą okazję. Lekko pikantna, chrupiąca, bardzo aromatyczna. Doskonała jako dip do surowych warzyw, jako marynata do kurczaka. Zobacz więcej
Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej Zobacz więcej