papryka marnowana

Podejrzewam, że w każdym domu, gdzie własnoręcznie wypiekany jest chleb, znika on zwykle co do okruszka i nie istnieje problem wyrzucania nadmiaru pieczywa. W początkach mojej chlebowej podróży Zobacz więcej
Wciąż jeszcze jest zimno i po powrocie do domu trzeba nam rozgrzewki. Ideałem jest zupa, a jeśli do tego jest pełna przypraw i podana z makaronem działa podwójnie. Orientalną kuchnię kocham za Zobacz więcej
Dzisiaj znowu wracam do problemu klimatu, a dokładnie do tego, jak nasze codzienne wybory konsumenckie a także nawet nasze planowanie codziennego, cotygodniowego menu (a właściwie brak jego Zobacz więcej
O paście an już kiedyś pisałem. To taka pasta z czerwonej fasoli na słodko. Oczywiście to co Wam zaprezentuję jest jej bardzo uproszczoną wersją za którą dostałbym porządny ochrzan nie tylko od Tokue, Zobacz więcej
Obchodzony dziś Światowy Dzień Żywności to dobry moment na refleksję nad często zupełnie bezmyślnym marnowaniem jedzenia. W dobie, gdy 800 milionów ludzi na świecie głoduje, a 12% jest niedożywionych Zobacz więcej
Betti Blue
Betti Blue Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Betti
Marnowana paryka

Marnowana paryka 60

Uwielbiam marnowaną paprykę. Moja ciocia zawsze robiła ją jako dodatek do grilla - PYCHA!!!! Składniki: 500 g czerwonej papryki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka octu (ja użyłam ocet jabłkowy) 1/2 Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Marynowana papryka

Marynowana papryka 24

Marynowana papryka - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche Zobacz więcej
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by zapobiec temu wstydliwemu Zobacz więcej
Dzisiejszy post będzie, liczę na to, choć trochę alarmujący. Liczę również, że skłoni Was do refleksji. Mam też nadzieję, że może i nawet Wam pomoże :) Do jego napisania przyczynił się Światowy Dzień Zobacz więcej
Papryka faszerowana piersią z kurczaka Składniki: (1 porcja) Papryka 100 gram piersi z kurczaka Cebula 30 gram ryżu (u mnie brązowy) Ser mozzarella (może być ser żółty) Przyprawy: Sól Pieprz Papryka Zobacz więcej
Podejrzewam, że w każdym domu, gdzie własnoręcznie wypiekany jest chleb, znika on zwykle co do okruszka i nie istnieje problem wyrzucania nadmiaru pieczywa. W początkach mojej chlebowej podróży Zobacz więcej
16 października Obchodzimy Światowy Dzień Żywności - potraktuj go jak specjalną okazję do zastanowienia się nad tym ile jedzenia faktycznie potrzebujesz, jak robisz zakupy, czy nie popełniasz ciągle Zobacz więcej
16. października obchodzony był Światowy Dzień Żywności (World Food Day.) Z tej okazji w piątekAkademia Kulinarna Whirlpool zorganizowała spotkanie z przedstawicielami Federacji Banków Żywności, Zobacz więcej
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jest to święto, które w 1979 roku utworzyła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictw (FAO). Pierwszy Światowy Szczyt Zobacz więcej
Marnowane podgrzybki i maślaki, czyli weki na zimę. Przepis na te marnowane grzybki mam od mojej teściowej :) Polecam, bo są pyszne! Potrzebne składniki: podgrzybki albo maślaki cebula pieprz Zobacz więcej
krowa
krowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyszukany Smak
Nie marnuj jedzenia

Nie marnuj jedzenia 258

Obchodzimy dziś Światowy Dzień Żywności. Corocznie do akcji przyłącza się ponad 150 krajów. Jej celem jest zwiększenie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i Zobacz więcej
Ekologia w kuchni jest bardzo ważna. Wyrzucamy setki ton kilogramów jedzenia. W ten sposób marnujemy pieniądze, ale co najważniejsze- przyczyniamy się do zatruwania środowiska. Owszem, resztki Zobacz więcej
Już od dawna nosiłam się z napisaniem tego posta. Teraz - dzięki akcji loriel "Niewyrzucam jedzenia" -jest ku temu doskonała okazja. Na początek kilka suchych faktów: Organizacja Narodów Zjednoczonych Zobacz więcej
Swego czasu wspominałam na facebooku , że chciałabym podać Wam pare przepisów, które mogłyby uratować trochę jedzenia z Waszych "zapasów", które okazują się być zbyt duże i niestety nie rzadko Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Po pierwsze – nie marnuj

Po pierwsze – nie marnuj 133

Ostatnio robi się z tego dość modna sprawa. Na Durszlaku, gdzie od jakiegoś czasu siedzę była nawet jakaś akcja tego typu. Coraz więcej się mówi, jakaś mądra głowa zrobiła coś, co żartobliwie określa Zobacz więcej