papryka smażona

Potrzebujemy: 4-5 kg buraków 1 kg papryki 1 kg cebuli 1 szklanka oleju 1/2 szklanki octu przyprawy do smaku Buraki myjemy, gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę Zobacz więcej
Spodobały się mi wymyślnie podane jajka sadzone. Dziś mam dla Was jajko sadzone uwięzione w papryce, a już niedługo pojawi się jajko w parówce ;-) Składniki: 3 jajka 3 krążki papryki olej rzepakowy Zobacz więcej
Smaczny i szybki do zrobienia warzywny dodatek do obiadu. Bardzo fajne połączenie słodkiego ananasa i ostrej papryczki chili. Składniki, których będziemy potrzebować: papryka czerwona 1 sztuka papryka Zobacz więcej
2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 cebule 500 g pieczarek 300 g sera Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na obiad bezmięsny. Zwłaszcza gdy na dworze ciepło, a w warzywniaku kusza świeże warzywa. Dawno w moim menu nie gościły ziemniaki. A jakjużje zaprosiłam to w towarzystwie iście Zobacz więcej
tylko oliwkę bazyliową do smażenia ,i to ona też nadała potrawie fajny posmak Składniki : 1 kg ziemniaków ( ja dałam kilka malych ) 200 g groszku mrożonego lub konserwowego ( ja dałam pół puszki Zobacz więcej
. Choć pewnie Włosi kręciliby nosem i twierdzili, że nie jest to prawdziwe danie włoskie (no dobra, niech im będzie), to jednak stamtąd pochodzi moja inspiracja. Papryka, o ile jest dobrej jakości, Zobacz więcej
czym prędzej poinformować, że papryki nadziewane są serkiem o tej właśnie nazwie, który przypomina konsystencją gęstą śmietanę. Serek tego typu znany jest na Bałkanach (w Serbii, Bośni, Czarnogórze i Zobacz więcej
Czasem mamy ochotę na coś prostego, szybkiego i najlepiej z ziemniaków... Nie? Nie mamy? Tylko ja kocham ziemniaki? W każdym razie czasem dobrze tak zastąpić nudny biały ryż lub nudne puree czymś Zobacz więcej
Nie każdy przepada za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, który ja wolę nazywać fenkułem, ale pod wpływem smażenia traci on na swoim charakterystycznym aromacie i świetnie komponuje się z papryką. Zobacz więcej
Jeżeli jeszcze nie wiecie z czym zrobić sobie jutro kanapki do pracy – mamy propozycję – pastę jajeczną ze smażoną papryką. Z pewnością pomoże łatwiej i na pewno przyjemniej, wejść w nowy tydzień;-) Zobacz więcej
- makaron spaghetti lub inny - opakowanie tofu - 3 ząbki czosnku - imbir - dwie łyżki kaparów - pół czerwonej papryki - sos sojowy - przyprawa chińska 5 Smaków - oregano - oliwa z oliwek Rozgrzewamy Zobacz więcej
Uwielbiam paprykę marynowaną. Zarówno do sałatek, jako dodatek do kanapek i do wielu innych potraw! Tym razem jednak przed marynowaniem, podsmażyłam je nieco, dodając czosnek i pietruszkę. Pychota! Zobacz więcej
Nieco zmodyfikowana wersja odsmażanych ziemniaków. Dobry przykład na to, jak niewielkie zmiany tradycyjnej receptury mogą odmienić banalne danie. Ja smażę te ziemniaki na smalcu, można oczywiście Zobacz więcej
na 1 porcję: 150g krewetek surowych (obranych, rozmrożonych) pół czerwonej papryki 150g mieszanki sałat (dobrze, jeżeli jest radichio i rukola) zielona cebulka oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, sól, Zobacz więcej
Jajka faszerowane rzodkiewką i smażoną papryką Często tak jest, że niewiadomo co przyrządzić na śniadanie, że wszystko już było. Tak oto spontanicznie powstał przepis na jajka faszerowane ze smażoną Zobacz więcej
Taki sobie obiad na szybko :-) Kiełbasa podwawelska lub inna ulubiona 4 większe cebule 3 papryki kolorowe (u mnie 1 czerwona i 2 białe) olej do smażenia nać pietruszki papryka czerwona w proszku Zobacz więcej
soi (okara to produkt poboczny przy przygotowaniu mleka sojowego – osobny przepis) cebula pomidor papryka natka pietruszki lub szczypiorek przyprawy do smaku Wykonanie : Na łyżce oleju smażę drobno Zobacz więcej
Przepis z północnych Chin – Pekin 400g wołowiny pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 czerwone chili dymka 3 ząbki czosnku olej marynata-1 2 łyżki sosu sojowego 1/2 roztrzepanego białka 1 łyżka Zobacz więcej
Kiedyś smażony makaron kojarzył mi się z ociekającym tłuszczem ohydztwem. Luby umie go zrobić tak, że jest idealnie wilgotny, nie za suchy i, co mnie zaskoczyło, w ogóle nietłusty. Pychota. Tak sobie Zobacz więcej