papryka z bryndzą

Papryka nadziewana bryndzą Przepis ten pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów. Zmieniłam ilość papryki i proporcje serów. Składniki na 3 Zobacz więcej
Mała przekąska z wykorzystaniem mojego ulubionego sera. Polecam. Składniki, których będziemy potrzebować: bryndza 2 op (każde ok. 13 dkg) papryka konserwowa ok. 10 dkg czosnek 4 ząbki cebula 1/2 Zobacz więcej
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i bryndzą Paprykę faszerowałam już na różne sposoby, z bryndzą miałam już jedno bardzo udane podejście w ubiegłym roku. Pomysł na wykorzystanie mało popularnej Zobacz więcej
Kanapka z pastą z pieczonej papryki, bryndzy, twarogu, na pysznym domowym chlebie - cóż lepszego można zabrać do pracy na drugie śniadanie. Do tego wystarczą plasterki pomidora lub świeżego ogórka a Zobacz więcej
jeszcze z dawnych czasów. I teraz zajadam go do wszystkiego! Składniki: 2 papryki 150 g sera białego półtłustego 150 g bryndzy łyżka posiekanej natki pietruszki pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli pieprz Zobacz więcej
Składniki dla 2 osób:- 4 papryki – u mnie 2 żółte i 2 czerwone; - kasza gryczana; - kukurydza - ugotowana; - zielony groszek – ugotowany, jeśli mrożony, to odmrożony; - czarna fasola – moczona przez Zobacz więcej
przekąskom nada lekkości iprzypomnio cieplejszych dniach :) Składniki: cukinia, 250 g sera bryndza, 1 średnia słodka czerwona papryka, świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, odrobina oleju. Zobacz więcej
bryndzą. Jako dopełnienie tego trio - pieczona papryka. Pierogi będą równie dobre na cieście bez mąki razowej - wystarczy podaną w przepisie mąkę razową zastąpić krupczatką :) Razowe pierogi ze Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
No i po urlopie!

No i po urlopie! 50

0
bento lunch w polskiej wersji No i po urlopie! Żałuję, ale wróciłam... Kilka ciekawych zdjęć "żarciowych" z wyjazdu zaprezentuję w przyszłym tygodniu. Dziś natomiast w ramach obiadowego bento mam Zobacz więcej
... czyli nic innego jak bakłażan lub oberżyna, jak kto woli. Podobno jest afrodyzjakiem, więc na kolację będzie w sam raz :) Składniki: kromka chleba wiejskiego 2 plasterki bakłażana oliwa z oliwek Zobacz więcej
Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo Zobacz więcej
Bardzo smaczna i do tego zdrowa :D Składniki: szklanka kaszy kuskus oliwki ser (np. bryndza albo feta) awokado papryki roszponka ziarna słonecznika Sos: Oliwa + zioła (albo można kupić gotowy sos w Zobacz więcej
SKŁADNIKI: dynia hokkaido 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka tymianku mała płaska łyżeczka pikantnej papryki w płatkach sól morska kilka szczypt cynamonu PRZYGOTOWANIE: Dynię umyć. Pokroić w paski Zobacz więcej
BliskoMichy
BliskoMichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blisko Michy
Grilllllllowaliśmy

Grilllllllowaliśmy 28

0
Pieczarkom amputujemy nóżki i kroimy drobniutko(makabryczne).Nóżki mieszamy z bryndzą, solimy trochę,dodajemy pieprz i dowolnie wybrane przyprawy.Na focie w środku jest jeszcze papryka, bo zostało z Zobacz więcej
Kolejna pasta rybna. Tym razem inspiracją, była książka, z której często korzystamy. Źródło oryginału: "Nastolatki gotują" Sabina Witkowska Składniki: puszka szprotek w oleju (bez oleju) 1 jajko Zobacz więcej
Ponieważ Dzień Kobiet pachnie czasami PRL, zostaję dziś w tej epoce, również w kwestii gastronomicznej. Proponuję rozpocząć dzień awanturką. Tylko nie międzyludzką, bo po takiej raczej stracimy Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Liptauer

Liptauer 86

0
Superkremowy, supergładziutki, słonawy twarożek z nutą kminku. To wyjaśnia w zasadzie całą jego istotę ;-) Tradycyjne austriackie śniadanie. Pyszne wspomnienie gór. Składniki - 250 g twarogu - Zobacz więcej
składniki: 3500 g ogórków gruntowych, świeżych 500 g cukru 1 i 1/4 szkl octu 250 ml oleju 2 łyżki papryki ostrej, w proszku 2 małe główki czosnku 4 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy Zobacz więcej
Błyskawiczna pasta ze szprotek, bryndzy i jajek to świetny pomysł na smaczne smarowidło do kanapek a także ciekawy sposób na urozmaicenie śniadań i kolacji, doskonale sprawdza się również jako farsz Zobacz więcej
Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera 2 duże cebule sól, pieprz Przygotowanie Mąkę, jajka, śmietanę, Zobacz więcej