papryki faszerowana bakłażanem

Rozpoczynam urlop od przygotowania faszerowanych papryk. Wakacyjne smaki późnego lata mają dla mnie zapach pachnących pomidorów, dojrzałych papryk i mojego ulubionego bakłażana. Zauważyłam, ku swojemu Zobacz więcej
Nasza lodówka pęka od papryki i bakłażanów, a moja głowa od pomysłów na ich wykorzystanie. Wchodząc do naszego mieszkania, nie można nie poczuć zapachu pieczonej papryki. I od razu człowiek robi się Zobacz więcej
Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :) Na 4 porcje: 2 bakłażany (ja miałam wagę 700g) 50g ugotowanej kaszy Zobacz więcej
Dziś przepis nie do końca klasycznie bliskowschodni, ale mocno inspirowaną tą kuchnią - bakłażan faszerowany mięsem wołowym i papryką, doprawiony miętą (jeżeli ktoś woli aromat bazylii, polecam nasz Zobacz więcej
Papryka faszerowana bakłażanem i kaszą jaglaną – danie wegańskie, bardzo proste. Nawet jak ktoś jest laikiem w sprawach kuchennych – da sobie z nim radę bez problemu. Mimo skromnych składników Zobacz więcej
Bakłażany faszerowane ryżem, łososiem i papryką, to na smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad lub ciepła kolacja. Do farszu użyłam brązowego ryżu, ale jeśli go nie lubicie możecie go zastąpić Zobacz więcej
Ta wersja powstała zupełnie przypadkowo. W czasie dyskusji o kaszy jaglanej, któraś ze znajomych rzuciła hasło, że robiła z nią faszerowane papryki. Pomyślałam , że to świetny pomysł. Reszta to Zobacz więcej
także zdrową jaglanką czy kasza gryczaną. Ja dziś proponuję faszerowane papryki z nadzieniem z quinoa, suszonych pomidorów i bakłażana. W razie problemu z dostępnością składników, quinoa można Zobacz więcej
Sezon na bakłażany w pełni. Ja w tym roku przywiozłam sobie ich zapas z Bałkanów, gdzie pysznią się na krzakach na wolnym powietrzu i cieszą oczy głęboką fioletową barwą. Znaczną część wykorzystałam Zobacz więcej
Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki Zobacz więcej
w dużej rodziny dyniowatych maltretuję w kuchni już od jakiegoś czasu! Nadziewane papryki papryki średniej wielkości duża cebula duża cukinia pierś z kurczasa 2 ząbki czosnku 1 świeże chili sól Zobacz więcej
Składniki na dwie porcje: 2 papryki 1 bakłażan Farsz: puszka pomidorów 100 g kaszy pęczak 4 pieczarki, pokrojone w plastry pół cukinii, pokrojonej w kostkę mozarella light nieduża cebulka, drobno Zobacz więcej
Składniki (6 porcji): 6 czerwonych papryk równej wielkości 2 bakłażany średniej wielkości 150g kiełbasy chorizo spora garść oregano 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 2-3 łyżki kaszy kuskus sól Zobacz więcej
"Hey, turn on the lights,Let us see the rain and clouds Morning has turned into night, into night, into night It's always from your arms That I watch,The big white sky Grey Monday, lazy sight, lazy Zobacz więcej
Bakłażana zaczęłam naprawdę wielbić od czasu ostatniej zapiekanki (link tutaj). Tym razem nafaszerowałam go brązowym ryżem, papryką, serem kozim (kolejna moja miłość!) oraz bazylią i zapiekłam. Zobacz więcej
Jeśli nie macie co zrobić z jednym, samotnym bakłażanem w te ponure, wrześniowe dni, to może taki pomysł się przyda? Bardzo, bardzo, bardzo dobre połączenie smaków. Bez ryżu, kaszy, czy mięsa. Smaki Zobacz więcej
Na okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Sądzę, że najlepsze przepisy na faszerowane bakłażany pochodzą z kuchnitureckiej oraz greckiej.Proponuję przepis na faszerowane bakłażany z nadzieniem wykonanym na bazie wołowego mięsa mielonego z Zobacz więcej
Proponuję przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem z ryżem. Farsz do papryki wykonałam opierając się na przepisie na farsz do bakłażana. Farsz na modłę turecką, wykonany na bazie mięsa wołowego Zobacz więcej