papryki faszerowana bakłażanem

{{headerMessage}}
Rozpoczynam urlop od przygotowania faszerowanych papryk. Wakacyjne smaki późnego lata mają dla mnie zapach pachnących pomidorów, dojrzałych papryk i mojego ulubionego bakłażana. Zauważyłam, ku swojemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nasza lodówka pęka od papryki i bakłażanów, a moja głowa od pomysłów na ich wykorzystanie. Wchodząc do naszego mieszkania, nie można nie poczuć zapachu pieczonej papryki. I od razu człowiek robi się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :) Na 4 porcje: 2 bakłażany (ja miałam wagę 700g) 50g ugotowanej kaszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przepis nie do końca klasycznie bliskowschodni, ale mocno inspirowaną tą kuchnią - bakłażan faszerowany mięsem wołowym i papryką, doprawiony miętą (jeżeli ktoś woli aromat bazylii, polecam nasz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Papryka faszerowana bakłażanem i kaszą jaglaną – danie wegańskie, bardzo proste. Nawet jak ktoś jest laikiem w sprawach kuchennych – da sobie z nim radę bez problemu. Mimo skromnych składników Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażany faszerowane ryżem, łososiem i papryką, to na smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad lub ciepła kolacja. Do farszu użyłam brązowego ryżu, ale jeśli go nie lubicie możecie go zastąpić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ta wersja powstała zupełnie przypadkowo. W czasie dyskusji o kaszy jaglanej, któraś ze znajomych rzuciła hasło, że robiła z nią faszerowane papryki. Pomyślałam , że to świetny pomysł. Reszta to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kasza jaglana to coś, co mogę jeść codziennie i w każdej postaci. Dziś jednak proponuję zamienić ją lub uzupełnić równie smaczną i zdrową, choć zdecydowanie droższą kaszą quinoa, czyli komosą ryżową, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na bakłażany w pełni. Ja w tym roku przywiozłam sobie ich zapas z Bałkanów, gdzie pysznią się na krzakach na wolnym powietrzu i cieszą oczy głęboką fioletową barwą. Znaczną część wykorzystałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki Zobacz więcej
martynok
martynok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedzonkowo
Faszerowane papryki i bakłażany

Faszerowane papryki i bakłażany 484

0
{{headerMessage}}
w kawałeczki kurczaka i cukinię - gotować tylko do momentu, kiedy mięso się "zetnie". Od papryki odciąć czubek i wyciągnąć gniazda nasienne - do środka nałożyć nadzienie, przykryć odciętączęścią Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Papryka faszerowana bakłażanem

Papryka faszerowana bakłażanem 36

0
{{headerMessage}}
{{headerMessage}}
Składniki na dwie porcje: 2 papryki 1 bakłażan Farsz: puszka pomidorów 100 g kaszy pęczak 4 pieczarki, pokrojone w plastry pół cukinii, pokrojonej w kostkę mozarella light nieduża cebulka, drobno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki (6 porcji): 6 czerwonych papryk równej wielkości 2 bakłażany średniej wielkości 150g kiełbasy chorizo spora garść oregano 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 2-3 łyżki kaszy kuskus sól Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Hey, turn on the lights,Let us see the rain and clouds Morning has turned into night, into night, into night It's always from your arms That I watch,The big white sky Grey Monday, lazy sight, lazy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bakłażana zaczęłam naprawdę wielbić od czasu ostatniej zapiekanki (link tutaj). Tym razem nafaszerowałam go brązowym ryżem, papryką, serem kozim (kolejna moja miłość!) oraz bazylią i zapiekłam. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli nie macie co zrobić z jednym, samotnym bakłażanem w te ponure, wrześniowe dni, to może taki pomysł się przyda? Bardzo, bardzo, bardzo dobre połączenie smaków. Bez ryżu, kaszy, czy mięsa. Smaki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej » Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sądzę, że najlepsze przepisy na faszerowane bakłażany pochodzą z kuchnitureckiej oraz greckiej.Proponuję przepis na faszerowane bakłażany z nadzieniem wykonanym na bazie wołowego mięsa mielonego z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Proponuję przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem z ryżem. Farsz do papryki wykonałam opierając się na przepisie na farsz do bakłażana. Farsz na modłę turecką, wykonany na bazie mięsa wołowego Zobacz więcej