paratha

Delimamma
Delimamma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Delimamma
Paratha

Paratha 214

0
ale nie. Wystarczy zmienić proporcje, rodzaj mąki, sposób smażenia i na talerzu mamy nowe cudeńko albo dodać inny rodzaj tłuszczu a poruszamy się pomiędzy Hiszpanią , Indiami a Polską….. Tak Polską Zobacz więcej
Paratha to chrupiący indyjski chlebek przygotowywany na ogniu :) Jest cudownym dodatkiem do indyjskich dań :) Często przygotowywany jest z farszem. Dzisiaj prezentuję Paneer Paratha z indyjskim serem. Zobacz więcej
albahaca!
albahaca! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Can i have a bite?
Lachha Paratha

Lachha Paratha 187

0
Lachha Paratha to warstwowy chlebek z Indii, który doskonale pasuje do dal, a u mnie wystąpił jako dodatek do curry. Niestety chlebek nie wyszedł tak ładny jak powinien, ale może z czasem nabiorę Zobacz więcej
spaceage
spaceage Obserwuj blogaObserwujesz bloga
więcejyofu!
Alu paratha

Alu paratha 150

0
2 tygodnie temu pisałam o moich przeżyciach i przygodach z książką „Kuchnia Kryszny” – oczywiście nie było tak, że zaliczyłam same porażki i nic mi nie smakowało, choć zdecydowanie kuchnia indyjska to Zobacz więcej
Dania indyjskie najczęście podaje się z ryżem lub z plackami. Poniżej znajdziecie przepis i instrukcję na trójkątne placki paratha. Składniki: 1 szklanka mąki atta 3 łyżki oleju roślinnego lub ghee Zobacz więcej
Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak Zobacz więcej
Ostatnio starałam się krok po kroku - od najprostszych rzeczy - dojść do clou. Niestety ta wersja taka prosta nie będzie. Mam na myśli tę wersję paratha (czy to się odmienia? - teraz mam problem). Zobacz więcej
smażymy na niewielkiej ilości oleju. Można również zawinąć placki w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować placki stopionym masłem. Aloo paratha sewujemy z Zobacz więcej
spowodowanego powyzsza udreka.... Udalo sie jednak poprawic humor (nie ma to jak comfort eating) mniam... Lazy Lunch – paratha po Polsku Skladniki: 1 osobe 1 placek paratha (mrozony lub swiezo Zobacz więcej
Paratha to płaski chlebek indyjski, który z mąki pszennej i orkiszowej przygotowałam, a następnie serek ze świeżą pietruszką i pieprzem zmieszałam. Takie nadzienie w cieście schowałam, które skleiłam, Zobacz więcej
Co w Indiach jada się na śniadanie? Pewnie różne rzeczy, ale z pewnością nie to co u nas :-) Na pewno jednak niektórzy jedzą chlebki paratha. Generalnie są one niemal tożsame z chlebkami chapati, ale Zobacz więcej
placuszki. We wszystkim można dojść do wprawy w zwijaniu, wałkowaniu ciasta też. Miłośniczką mąki orkiszowej nie jestem ale tutaj pasowała do tych placuszków, choć ja wolę mąki drobniej mielone. By Zobacz więcej
Was przepisy na dwa chlebki. Jeden z nich to naan, czyli chlebek na drożdżach, który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek Zobacz więcej
? Przede wszystkim klasyczne Samosy iParathę w różnych wydaniach. Paratha to taki mączny placek, oczywiście smażony, z różnymi nadzieniami. Najczęściej spotykaliśmy wersję Aloo, czyli z ziemniakami. Zobacz więcej
dobromila
dobromila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dobre smaki
Paratha z groszkiem

Paratha z groszkiem 303

0
Czas na kolejne indyjskie danie w podróży Z widelcem po Azji. Po raz kolejny korzystałam z książki „Kuchnia indyjska wegetariańska” Joanny Sucheckiej. Ponieważ jednak musiałam przepis sklejać z kilku Zobacz więcej
Poleca: Ania Fot. Ania Od pewnego czasu chodzą za mną indyjskie smaki. Chlebki naan goszczą na naszym stole już od dawna - dzisiaj przyszedł czas na kolejną wersję indyjskiego pieczywa - parathę. Zobacz więcej
Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone Zobacz więcej
Składniki na Parathę z kozieradką (2 szt. duże lub 4 małe): szklanka mąki atta (lub pół szklanki zwykłej mąki i poł szklanki pełnoziarnistej pszennej) duża łyżka roztopionego ghee łyżka rozdrobnionej Zobacz więcej
Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam.Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie Zobacz więcej