paratha

kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Chlebki parata (Paratha)

Chlebki parata (Paratha) 48

Jednym z podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa, przygotowywanego bez użycia drożdży, są placki nazywane paratha. Historyczniewywodzące się z kuchni Pendżabu, wytwarzane z pełnoziarnistej mąki Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Paratha

Paratha 242

Innymi słowy płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej. Jak się okazało istnieje wiele odmian tego pieczywa ja wybrałam wersję bez nadzienia ale nie beznadziejną ;)) Tego typu „ Zobacz więcej
Aloo paratha, czyli indyjskie placki z nadzieniem z ziemniaków. Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? Porządnie rozgnieść, przyprawić i usmażyć w cieście. Placki, jak na potrawę indyjską przystało, Zobacz więcej
albahaca!
albahaca! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Can i have a bite?
Lachha Paratha

Lachha Paratha 197

Lachha Paratha to warstwowy chlebek z Indii, który doskonale pasuje do dal, a u mnie wystąpił jako dodatek do curry. Niestety chlebek nie wyszedł tak ładny jak powinien, ale może z czasem nabiorę Zobacz więcej
spaceage
spaceage Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
więcejyofu!
Alu paratha

Alu paratha 160

2 tygodnie temu pisałam o moich przeżyciach i przygodach z książką „Kuchnia Kryszny” – oczywiście nie było tak, że zaliczyłam same porażki i nic mi nie smakowało, choć zdecydowanie kuchnia indyjska to Zobacz więcej
Paratha to chrupiący indyjski chlebek przygotowywany na ogniu :) Jest cudownym dodatkiem do indyjskich dań :) Często przygotowywany jest z farszem. Dzisiaj prezentuję Paneer Paratha z indyjskim serem. Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Paratha z warzywnym nadzieniem

Paratha z warzywnym nadzieniem 131

Ostatnio starałam się krok po kroku - od najprostszych rzeczy - dojść do clou. Niestety ta wersja taka prosta nie będzie. Mam na myśli tę wersję paratha (czy to się odmienia? - teraz mam problem). Zobacz więcej
Dania indyjskie najczęście podaje się z ryżem lub z plackami. Poniżej znajdziecie przepis i instrukcję na trójkątne placki paratha. Składniki: 1 szklanka mąki atta 3 łyżki oleju roślinnego lub ghee Zobacz więcej
Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak Zobacz więcej
Kochaj Indie
Kochaj Indie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KochajIndie
Lazy Lunch - Paratha po Polsku

Lazy Lunch - Paratha po Polsku 77

Wczorajszy dzien prawdopodobnie byl jednym z najciezszych dni ciazy. Wiercidupka nie daje mi spac, zgaga meczy ogromnie, nie ma jak usiasc wygodnie i na dodatek malzonek sprezentowal mi katar jakby Zobacz więcej
Paratha to płaski chlebek indyjski, który z mąki pszennej i orkiszowej przygotowałam, a następnie serek ze świeżą pietruszką i pieprzem zmieszałam. Takie nadzienie w cieście schowałam, które skleiłam, Zobacz więcej
Co w Indiach jada się na śniadanie? Pewnie różne rzeczy, ale z pewnością nie to co u nas :-) Na pewno jednak niektórzy jedzą chlebki paratha. Generalnie są one niemal tożsame z chlebkami chapati, ale Zobacz więcej
dobromila
dobromila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dobre smaki
Paratha z groszkiem

Paratha z groszkiem 311

Czas na kolejne indyjskie danie w podróży Z widelcem po Azji. Po raz kolejny korzystałam z książki „Kuchnia indyjska wegetariańska” Joanny Sucheckiej. Ponieważ jednak musiałam przepis sklejać z kilku Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Indyjski chlebek - paratha

Indyjski chlebek - paratha 203

Poleca: Ania Fot. Ania Od pewnego czasu chodzą za mną indyjskie smaki. Chlebki naan goszczą na naszym stole już od dawna - dzisiaj przyszedł czas na kolejną wersję indyjskiego pieczywa - parathę. Zobacz więcej
Placuszki mogą być przekąską albo dodatkiem do dania głównego, są delikatne ale aromatyczne fot. D.Szymborska Kolejny przepis z szalonych warsztatów Macieja Szaciłło – tym razem na orkiszowy chlebek z Zobacz więcej
Ostatnio było o śniadaniach to kontynuujemy wątek. W Indiach poranne posiłki filozofią mocno przypominają ich anglosaskie odpowiedniki. Lekko nie jest. Dania są raczej kaloryczne, raczej ciężkostrawne Zobacz więcej
Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone Zobacz więcej
Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam.Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie Zobacz więcej
Czas przygotowania: ok. 30 min. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju 3 ugotowane ziemniaki (średnie) woda średniej wielkości cebulka 1 łyżka zgniecionego imbiru 1-2 green Zobacz więcej