parmigiana

Danie pochodzi z Regionu Wloskiego Calabria ,jest daniem tradycyjnym znanym od wiekow,przy tym smacznym,tanim i co wazne szybkim w przygotowaniu. Przygotowalam dzisiaj jednoporcjowa wersje Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In cooking we trust
Parmigiana z cukinii

Parmigiana z cukinii 30

Podobna zapiekanka, tylko że z bakłażana, jest bardziej znana. Natomiast mniej tradycyjna wersja z cukinią przebija ją smakiem. Do jej przygotowania wykorzystałam przepis z książki "Dwaj łakomi Włosi" Zobacz więcej
frenchcat
frenchcat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
All day pasta
Parmigiana z bakłażanem

Parmigiana z bakłażanem 41

Witajcie drodzy czytelnicy! Jesteśmy z powrotem po udanej regeneracji sił. Odwiedziliśmy Kielce i okolice, jesteśmy pod wrażeniem przyrody tego regionu i samego miasta. Zadbane przytulne centrum z Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Parmigiana (lub parmigiana di melanzane) to dla mnie smak lata. Bakłażany, słodkie i słoneczne pomidory, ser, Włochy. Pyszna zapiekanka z raptem 3 podstawowych składników, której nie może zabraknąć w Zobacz więcej
O ile o pochodzeniu włoskiej zapiekanki z bakłażanami wciąż się dyskutuje (źródła wskazują na Sycylię, Parmę lub Neapol), o tyle inna kwestia jest niepodważalna – jest to świetny reprezentant włoskiej Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z Zobacz więcej
składniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano oliwa sól, pieprz Zobacz więcej
Magdita
Magdita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemy w domu
Parmigiana

Parmigiana 317

Po kilku ciepłych tygodniach nadeszły dni mokre, szare i bardziej jesienne niż wiosenne... Za to w kuchni kolorowo, ciepło i pysznie. W takie dni jak dzisiaj mam ochotę na podróż kulinarną, a Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poproszedokladke
Parmigiana

Parmigiana 51

Uwielbiam kuchnię włoską. Nigdy nie mogę się nadziwić, że ta skromna ilość produktów i ograniczona ilość przypraw tworzy tak wspaniałą całość. Nie po raz pierwszy też powtarzam, że kuchnia włoska to Zobacz więcej
Liffka
Liffka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w 365 dni dookoła kuchni
Parmigiana

Parmigiana 181

Potrzebny czas: 110 minut Moja ocena: 4+ Składniki (dla 4 osób): - 2 bakłażany - 2 kulki mozzarelli - 3 ząbki czosnku - 3 jajka - mąka - bułka tarta - pęczek świeżej bazylii - 1 puszka pomidorów bez Zobacz więcej
Słowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
addiopomidory.pl
Zuppa parmigiana.

Zuppa parmigiana. 116

Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat, jak mawia zarzyjaźniony jezuita. Jest tak zimno, że postanawiamy napalić w kominku. Wystawienie mebli ogrodowych na tarasie jest równoznaczne z zamknięciem Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Parmigiana z patisonów

Parmigiana z patisonów 445

Ostatni zbiór patisonów w tym roku. W następnym sezonie znów je wysieję, ale inną odmianę, by posmakować czegoś nowego. Tym razem nie chciało mi się ich faszerować. Zrobiłam parmigianę, zainspirowała Zobacz więcej
To tradycyjne danie z południa Włoch przyrządza się z bakłażanów i cukinii. Ja odstępując nieco od tradycji bakłażany pominęłam, a podwoiłam ilość cukinii. Powstało mi pyszne i proste letniedanie. Zobacz więcej
majka
majka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kalejdoskop kulinarny
Melanzane alla parmigiana.

Melanzane alla parmigiana. 281

Melanzane alla parmigiana to klasyczna potrawa z polnocnych Wloch. Ukladajac na przemian warstwy baklazana, parmezanu i pomidorow, a nastepnie zapiekajac calosc otrzymujemy absolutnie przepyszne danie Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Parmigiana (po mojemu)

Parmigiana (po mojemu) 182

Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie. Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie. Po wyjęciu Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Cukinia. Parmigiana di zucca.

Cukinia. Parmigiana di zucca. 121

Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane 99

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, Zobacz więcej