parmigiana

Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poproszedokladke
Parmigiana

Parmigiana 35

Uwielbiam kuchnię włoską. Nigdy nie mogę się nadziwić, że ta skromna ilość produktów i ograniczona ilość przypraw tworzy tak wspaniałą całość. Nie po raz pierwszy też powtarzam, że kuchnia włoska to Zobacz więcej
Magdita
Magdita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemy w domu
Parmigiana

Parmigiana 309

Po kilku ciepłych tygodniach nadeszły dni mokre, szare i bardziej jesienne niż wiosenne... Za to w kuchni kolorowo, ciepło i pysznie. W takie dni jak dzisiaj mam ochotę na podróż kulinarną, a Zobacz więcej
Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli. Składniki 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku świeża Zobacz więcej
Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany na sposób parmeński, to nasza ulubiona zapiekanka. Sposób jej wykonania poznałam przed wielu laty, czytając czasopismo z kuchennymi przepisami. W latach Zobacz więcej
Parmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Zobacz więcej
Liffka
Liffka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w 365 dni dookoła kuchni
Parmigiana

Parmigiana 177

Potrzebny czas: 110 minut Moja ocena: 4+ Składniki (dla 4 osób): - 2 bakłażany - 2 kulki mozzarelli - 3 ząbki czosnku - 3 jajka - mąka - bułka tarta - pęczek świeżej bazylii - 1 puszka pomidorów bez Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane 40

Pomidory już weszły na salony, a bakłażany powoli się skradają, więc czas najwyższy na wykorzystanie tego pysznego duetu. A n taką okazję nada się idealnie włoska zapiekanka Parmigiana di melanzane. Zobacz więcej
Słowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
addiopomidory.pl
Zuppa parmigiana.

Zuppa parmigiana. 108

Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat, jak mawia zarzyjaźniony jezuita. Jest tak zimno, że postanawiamy napalić w kominku. Wystawienie mebli ogrodowych na tarasie jest równoznaczne z zamknięciem Zobacz więcej
To danie mogłabym jeść ciągle. Po pierwsze cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Ponad to uwielbiam wszelkiego typu sery. W mojej kuchni często stanowią nie tylko istotny składnik dań, ale Zobacz więcej
Parmigiana di melanzane, nazywana także czasami Melanzane alla parmigiana, lub po prostu w skrócie Parmigiana, to popularna w kuchni włoskiej zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym z serem. Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Parmigiana z patisonów

Parmigiana z patisonów 424

Ostatni zbiór patisonów w tym roku. W następnym sezonie znów je wysieję, ale inną odmianę, by posmakować czegoś nowego. Tym razem nie chciało mi się ich faszerować. Zrobiłam parmigianę, zainspirowała Zobacz więcej
To tradycyjne danie z południa Włoch przyrządza się z bakłażanów i cukinii. Ja odstępując nieco od tradycji bakłażany pominęłam, a podwoiłam ilość cukinii. Powstało mi pyszne i proste letniedanie. Zobacz więcej
majka
majka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kalejdoskop kulinarny
Melanzane alla parmigiana.

Melanzane alla parmigiana. 271

Melanzane alla parmigiana to klasyczna potrawa z polnocnych Wloch. Ukladajac na przemian warstwy baklazana, parmezanu i pomidorow, a nastepnie zapiekajac calosc otrzymujemy absolutnie przepyszne danie Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Parmigiana (po mojemu)

Parmigiana (po mojemu) 174

Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie. Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie. Po wyjęciu Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Cukinia. Parmigiana di zucca.

Cukinia. Parmigiana di zucca. 118

Małe conieco. Przystawka lub, w większej ilości, może służyć jako danie główne. Zima jest. trzeba się ratować warzywami. A tu mamy i cukinię, i pomidorki i sos pomidorowy... Generalnie parmigiana to Zobacz więcej
Wikaa
Wikaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Perfect melt
Apetyczna jesień: Parmigiana

Apetyczna jesień: Parmigiana 162

Lubię wrześnie. Znaczy kiedyś lubiłam, bo były pełne, dojrzałe i dostanie. A teraz są zimne i deszczowe. A zimna nienawidzę najbardziej na świecie. Cały dzień dziś śpię. Więc na obiad - kwintesencja Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane 91

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, Zobacz więcej
Wreszcie kilka dni słońca!... Zachłannie chłonę każdy promień – jak permanentnie nie doładowana słoneczna bateria. Szerokimi łukami omijam zacienione miejsca. Ubieram krótkie spodenki i zbieram Zobacz więcej