parmigiano

SKŁADNIKI 2bakłażany 100 g mąki 100 g bułki tartej 100 g parmezanu 3 jaja 2 łyżki ziółprowansalskich oliwa do smażenia sól, pieprz **** INGREDIENTI 2 melanzane 100 g di farina 100 g di pangrattato Zobacz więcej
Jak już niektórzy z Was wiedzą, ponieważ nie wytrzymałem i pochwaliłem się tym na facebooku, parę tygodni temu brałem udział w warsztatach z Giorgio Locatelli. Tak naprawdę, były to warsztaty Zobacz więcej
Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Zobacz więcej
Samolot wynurzył się z chmur i widać było wyspę. Sycylia mieniła się w słońcu. Oblana ze wszystkich stron wodą, wyrosła z niej nagle. Palermo. Monreale. Agrigento. Okolice Lentini. Syrakuzy. Zobacz więcej
Kalabryjski przepis mojej Teściowej z Monterosso Calabro/ My Mother-in-law's Calabrian recipe from Monterosso Calabro/ Una ricetta calabrese di mia Suocera di Monterosso Calabro Polish/English/Italian Zobacz więcej
Pizza z pomidorkami, rukolą i parmezanem to typowe letnie danie, smakowite i nieobciążające zbytnio żołądka. Świetna propozycja na obiad lub kolację w upalny dzień, jeśli, oczywiście, zgodzimy się na Zobacz więcej
Carpaccio z bresaoli z rukolą i parmezanem – ... Blox.pl Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Bezglutenowe ciasto z jagodami Carpaccio z bresaoli z rukolą i parmezanem – Zobacz więcej
Po spaghetti ze szpinakiem (klik) nadszedł czas na kolejny makaron, ponownie bez mięsa. Tym razem padło na makaronowe muszle wypełnione trzema rodzajami sera, z dodatkiem świeżych liści bazylii i Zobacz więcej
Zapraszam wszystkich na przepyszną i oryginalną pomidorówkę. Przyznam ,że gotuje się nieco dłużej, ale smak wynagradza wszystko. Zupa jest zdrowa, pełna słońca i aromatyczna. Dla wielbicieli wakacji i Zobacz więcej
Bruschette z pomidorami i parmezanem to praktycznie klasyk kuchni włoskiej. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzą sie zarówno jako antipasto jak i szybka przegryzka dla zgłodniałych. Polecam ! Zobacz więcej
Pomidorowo mi:). A może zupa pomidorowa w innej wersji? Na kolację proponuję krem z pomidorów z dodatkiem parmezanu i z grzankami. Idealna na lekką kolację w gronie rodziny lu nawet na romantyczną Zobacz więcej
No hey! Zwyczajowo Moi Mili....co tam, jak tam?? Jak tam się macie przed świętami?? Ja już raciami przebieram, żeby się dobrać do choinki, bombek, pierników....nie wiem CO miii;p Oczywiście pewnie Zobacz więcej
składniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano oliwa sól, pieprz Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Parmigiana (lub parmigiana di melanzane) to dla mnie smak lata. Bakłażany, słodkie i słoneczne pomidory, ser, Włochy. Pyszna zapiekanka z raptem 3 podstawowych składników, której nie może zabraknąć w Zobacz więcej
Makaron Castellane Parmigiane z kurkami, rukolą i chipsami z boczku Na każdym kroku widać kurki. Trzeba to wykorzystać bo nigdy nie wiadoma jak długo potrwa sezon. Mam dla Was przepis na makaron Zobacz więcej
Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany na sposób parmeński, to nasza ulubiona zapiekanka. Sposób jej wykonania poznałam przed wielu laty, czytając czasopismo z kuchennymi przepisami. W latach Zobacz więcej
Dzień dobry, Niedawno kupiłam na targu kilka ślicznych patisonów, nie bardzo wiedząc co z nich przygotuje. Nigdy wcześniej ich nie jadłam, ale od dawna mnie intrygowały. Ich kształt jest trochę nie z Zobacz więcej
Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli. Składniki 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku świeża Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Parmigiana (po mojemu)

Parmigiana (po mojemu) 180

Parmigiana to cudowna włoska zapiekanka z bakłażanów, mozzarelli, parmezanu i sosu pomidorowego. To tak w skrócie. Do mojej wersji wykorzystałam też okrągłe cukinie, jako małe urozmaicenie. Po wyjęciu Zobacz więcej