Te kluchy po raz pierwszy jadłam u rodziny na Śląsku. Z sosem jagodowym w upalny dzień... Oniemiałam z zachwytu i zawsze kiedy do nich wracałam prosiłam, żeby to danie pojawiło się na obiad koniecznie
Zobacz więcej
Znane w każdym regionie Polski pod inną nazwą... Kluski na parze idealnie sprawdzają się jako letnia propozycja obiadu, podwieczorku a nawet kolacji. Dodatki też możemy dobrać wedle uznania.
Zobacz więcej
Dziś obiad na słodko czyli parowce;kluski drożdżowe gotowane na parze.Smaki z dzieciństwa ...moja mama robiła takie z polewą czekoladową...co to była za radość ,bo wiadomo;dzieci uwielbiają
Zobacz więcej
Parowce - to u mnie w domu, parzoki w Łodzi, kluski na parze, parowańce, pampuchy. Jak je zwał tak zwał - bo najlepsze i tak robi się w moim rodzinnym domu. Wczoraj zapytałam o zdjęcie - i owszem
Zobacz więcej
Zaczynamy oczywiście od wykonania rozczynu. W garnuszku podgrzewamy 0,5 szkl. mleka. Należy pamiętać, aby temp. płynu do rozczynu nigdy nie przekraczała 60 st. C., gdyż wtedy drożdże giną. Z ciepłego
Zobacz więcej
Przepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku gazę i tak parowały
Zobacz więcej
Kilka dni temu miałam smaka na parowce-kupię-pomyślałam, poszłam do sklepu i zobaczyłam cenę-5,99 zł za 6 sztuk i omdlałam po prostu...no czad,żebytylepłacićza trochę mąki i drożdży?! POTRZEBUJESZ:
Zobacz więcej
... czyli nic innego jak drożdżowe kluski przygotowywane na parze. Dla niektórych pewnie smak dzieciństwa. Nie ukrywajmy, że dla mnie też jest to jeden z wielu smaków jakie pamiętam z tamtego okresu.
Zobacz więcej
Parowce, czyli tak zwane kluski na parze są jednym z najbardziej lubianych przeze mnie sposobów na pyszny obiad przypominający czasy kiedy nad garnkiem rozstawiało się takie jakieś metalowe ustrojstwo
Zobacz więcej
Te kluchy po raz pierwszy jadłam u rodziny na Śląsku. Z sosem jagodowym w upalny dzień... Oniemiałam z zachwytu i zawsze kiedy do nich wracałam prosiłam, żeby to danie pojawiło się na obiad koniecznie
Zobacz więcej
Prawdziwy smak dzieciństwa, można zrobić z owocami, z dżemem, z marmoladą, można zrobić puste i podać z owocowym sosem, możliwości jest wiele :-) Jakie są Wasze ulubione? PRODUKTY: 250g mąki pszennej
Zobacz więcej
KLUSKI NA PARZE, BUCHTY, PAMPUCHY, PAROWCE, PAROWAŃCE, PYZY – tak nazywają je czytelnicy mojego bloga. Zapewne są jeszcze inne nazwy na tą potrawę, niezmiennie pyszną. Składniki: 500 g mąki 50 g
Zobacz więcej
Magdalena M, parowar nie jest konieczny. Możesz zrobić tak jak się robiło parowce dawniej :) zaopatrz się w gazę w aptece, rozłóż ją nad garnkiem z gotującą się wodą (przytwierdź jej boki do garnka
Zobacz więcej
Smak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze
Zobacz więcej
Uniwersalne jedzonko o wielu nazwach, świetne zarówno na słodko z dodatkiem np. frużeliny owocowej jak i na wytrawnie jako dodatek do mięska w sosie. Przepis na 8 - 9 sztuk. przepis stąd 300 gramów
Zobacz więcej
Artykuł Parowce – kluski na parze pochodzi z serwisu extradania.pl.
Zobacz więcej
Parowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo
Zobacz więcej
Kluski na parze z jabłkami to jesienna propozycja, która powinna się spodobać przede wszystkim najmłodszym. Olbrzymią różnorodność parowców we wszystkich możliwych kształtach i smakach mieliśmy okazję
Zobacz więcej
Pampuchy/parowce - i jedna i druga nazwa chyba odpowiednia. Przepyszne kluski, na które z kuzynką zawsze do babci się jeździło. Smak z dzieciństwa z pysznym musem truskawkowym prezentowanym już na
Zobacz więcej
Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk: -2 szklanki mleka -5 szklanek
Zobacz więcej