parpadelle

Mówi się, że włoskich makaronów jest tyle, ile dni w roku. Chociaż jest to sporą przesadą, Włosi faktycznie mają się czym pochwalić. Spaghetti, tagliatelle, penne czy fusilli to zaledwie kilka Zobacz więcej
alexiskowal
alexiskowal Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vegowelove
Parpadelle z pieczarkami

Parpadelle z pieczarkami 40

Ta jesienna aura i deszcz za oknem skutecznie zabijają we mnie radość życia i chęć robienia czegokolwiek poza siedzeniem pod kocem z kubkiem gorącej herbaty w dłoni i kotem na kolanach. I rysowaniem. Zobacz więcej
Pora rozpocząć urlop. A jak się rozpoczyna urlop ? Czymś pysznym:) Postanowiłam przemycić mężowy szpinak do obiadu. A Wy też tak przemycacie niektóre składniki swoim niejadkom ? Składniki: 400 g Zobacz więcej
Dzisiejszym wpisem rozpoczynam Tydzień Włoski z marką Barilla. Od dziś przez kolejne siedem dni tu, na moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie Zobacz więcej
Lekkie i pożywne danie, które można w 30 minut zrobić sobie na śniadanie. Przepis pochodzi odhttp://dietomat.pl/ Składniki: 150 g łososia grillowanego 2 małe marchewki 3 małe pomidory 1 mała cebula 4 Zobacz więcej
Mascarpone jest używane przeważnie do deserów. Niewiele osób wie, że doskonale sprawdza się też na wytrawnie np z sosem ze świeżych malinówek i czerwonego wina. Składniki: 300g makaronu parpadelle 5 Zobacz więcej
Zanim znowu o kluchach, to słów kilka o nowym wyglądzie bloga. Czasu na pisanie mam mało, ale jak już się dorwałam do bloga, to zrobiłam porządki niczym perfekcyjna pani domu! Ma być czysto, Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni. Nigdy za nimi nie przepadałam, ale postanowiłam się przełamać i spróbować do nich przekonać. Tak powstał dzisiejszy obiadek ;) Domowe, żytnie parpadelle 200g mąki pszennej Zobacz więcej
Zazdroszczę tym wszystkim, którzy w swoich pobliskich lasach mają dostęp do świeżych kurek. W moich stronach kurek zdecydowanie nadal brakuje więc niewzruszona skorzystałam z tych dostępnych w Zobacz więcej
Parpadelle z owocami morza to jeden z takich przepisów, które przygotowywane są u mnie w domu bardzo rzadko i zawsze wywołują efekt wow. Największa trudność tego dania polega na kupnie składników. Zobacz więcej
Słońce za oknem zmienia wszystko. Zamiast bogatych, wieloskładnikowych dań - dziesięć minut w kuchni i najprostszy obiad świata. Czosnek podsmażony na oliwie z pomidorkami koktajlowymi (pokrojonymi w Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
parpadelle z maślakami

parpadelle z maślakami 133

parpadelle z maślakami Dziś urządziłam sobie wyprawę do lasu na grzyby - efekt dwa wiadra pełne pachnących maślaków, rydzów i zieleniatek. Suszarka pracuje pełną parą, jutro będą pierogi z grzybami, a Zobacz więcej
Składniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 Zobacz więcej
Byłam dziś w markecie, w miasteczku w którym pracuję. Godzina 13 spory tłumek wewnątrz a ja mam tylko kilka minut, żeby zrobić zakupy i zdążyć na busa do domu. Ponieważ ludzi było sporo musiałam iść Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via FacebookPolski Wykonanie: Liście młodego buraka (botwinę) umyć i pokroić wraz z łodygami, pokroić cebulkę (np. dymkę). Udusić na oliwie lub oleju z dodatkiem małej ilości wody. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Piada z Mortadellą i serem

Piada z Mortadellą i serem 72

Piada to włoski chlebek z dodatkiem oliwy z oliwek. Podgrzana na patelni uwarstwia się, można ją podawać z warzywami, serem, wędliną, smakuje wybornie. Polecam przysmak kuchni włoskiej. Piada z Zobacz więcej
Po powrocie z Włoch, gdzie pod dostatkiem mieliśmy wszelkiego rodzaju makaronów i pierożków, odeszła nam ochota na mączne potrawy. Wciąż słyszę "zrób dziś proszę coś warzywnego". Mówisz-masz :) . Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
POLLO IN PADELLA

POLLO IN PADELLA 95

Pollo in padella czyli pierś z kurczaka z patelni albo rondla to typowe dla regionu Lazio danie. Mięsa dusi siętam w różnego rodzaju sosach a częstym składnikiem jest boczek. Szybkie , proste i Zobacz więcej
Moje pierwsze kluski w których wykorzystałem „czerwone mięso”. Danie, które przyrządzam raczej rzadko, może raczej przy specjalnych okazjach. Dlaczego? … Wymaga czasu. O ile zazwyczaj kuchnia włoska i Zobacz więcej