paryskie ciasto

{{headerMessage}}
przereklamowane. Dopiero, gdy zobaczy się jak żyją ludzie, jak celebrują każdą wolną chwilę, to czujemy klimat miasta. Udało mi się kilka razy zjeść jeszcze ciepłego croissanta i wypić kawę w małej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Świetne ciasto, kolejne które pewnie bym pokochała przez te pomarańcze:-). Pięknie je przedstawiłaś:-). Ja właśnie szykuję się do upieczenia moich pierwszych makaroników, pewnie nie mam co marzyć by Zobacz więcej
{{headerMessage}}
by coollinaria • 10 listopada 2011 • ciasta i ciasteczka, na słodko, pieczenie, Przepisy • Comments (0) • 472 Przyszły do mnie zapytania dotyczące tego samego tematu czyli rogalików i postanowiłem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niecodziennikpary
Krem paryski

Krem paryski 249

4
{{headerMessage}}
Zastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym paryskim kremie czekoladowym. Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Clafoutis z gruszkami i kardamonem Tego francuskiego klasyku nie muszę Wam chyba przedstawiać…Najczęściej w cieście zapieczone są wiśnie lub czereśnie (dla lepszego smaku - z pestkami). Ja jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruszka w cieście francuskim z gorgonzolą Moją propozycją jest połączenie pysznego owocu jakim jest gruszka z narodowym ciastem francuskim ! Jest eleganckie a zarazem proste, pełne przeciwności a Zobacz więcej
Mientablog
Mientablog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mienta blog
Mini ptysie serowe

Mini ptysie serowe 171

0
{{headerMessage}}
Idealne na słoną karnawałową przekąskę. Świetnie smakują same jak i z dodatkami. Ja podałam je z pastą z tuńczyka i z serkiem twarogowym z ziołami :) Jest to kolejny udany przepis z książki „Mała Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięsa sos zagęścić mąką ze śmietaną, dodać koperek i poporcjować szynkę podać mięsko z knedlikami i surówką jaką lubisz-ja podałam z domowymi buraczkami na zimno ze słoiczka.....SMACZNEGO!!!! AKCJA: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Bułka paryska

Bułka paryska 196

0
{{headerMessage}}
Pieczywo przygotowane w domu smakuje o niebo lepiej niż to sklepowe. Bułka paryska zwana przez niektóre osoby wrocławską jest puszysta, lekka, otulona chrupiącą skórką. Zachęcam wszystkich do jej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z proszkiem do pieczenia oraz posiekane migdały. Po dokładnym wmieszaniu migdałów dodawać partiami drugą szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się. Piekarnik nastawić na 170C. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się. Piekarnik nastawić na 170C. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować lekko spłaszczony wałek (o przekroju przeciętnej bułki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z książki „Mała Paryska Kuchnia. Rachel Khoo” a znalazłam go na tym blogu. Wyszły idealne i nie tylko na śniadanie Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki na ciasto: 80 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bułeczki z serem, jabłkami, jagodą goji i imbirem Propozycja na śniadanie lub kolację. Do wyboru. Oprzeć się im trudno nawet między wyżej wymienionymi posiłkami. Puszyste, pachnące wanilią i Zobacz więcej
alebabka77
alebabka77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale babka!
Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny 405

0
{{headerMessage}}
Mój ulubiony pszenny chlebek i kolejny świetny przepis z blogu Moje Wypieki. U Dorotus jeden wielki bochen, ja podzieliłam ciasto na pół i upiekłam dwa mniejsze bochenki. Chlebek jest mięciutki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb idealny na kanapki ! Ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk, więc z łatwością uformujemy zgrabne bagietki. W smaku?> pyszny...przypomina mi trochę bułkę paryską...Bardzo miękki i Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 261

0
{{headerMessage}}
W książceMała paryska kuchniaRachel Khoo przeczytałam, że w każdym regionie Francji dodaje się do tej potrawy lokalne wina. Aby zrobićboeuf bourguignon nie musisz więc mieć w piwniczce najlepszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na prawdziwe francuskie naleśniki na maśle, wyczytany w książce Mała Paryska Kuchnia autorstwa Rachel Khoo. Efekt jest rewelacyjny, choć trochę zmieniłam proporcje. Od siebie dodałam niezwykle prosty Zobacz więcej