paryskie ciasto

przereklamowane. Dopiero, gdy zobaczy się jak żyją ludzie, jak celebrują każdą wolną chwilę, to czujemy klimat miasta. Udało mi się kilka razy zjeść jeszcze ciepłego croissanta i wypić kawę w małej Zobacz więcej
Świetne ciasto, kolejne które pewnie bym pokochała przez te pomarańcze:-). Pięknie je przedstawiłaś:-). Ja właśnie szykuję się do upieczenia moich pierwszych makaroników, pewnie nie mam co marzyć by Zobacz więcej
by coollinaria • 10 listopada 2011 • ciasta i ciasteczka, na słodko, pieczenie, Przepisy • Comments (0) • 472 Przyszły do mnie zapytania dotyczące tego samego tematu czyli rogalików i postanowiłem Zobacz więcej
Składniki: 1 sztuka bułka paryska, 3/4 litra mleko, 2 sztuki cebula, 2 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 1 szklanka tarta bułka, 4 litry Zobacz więcej
Zastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym paryskim kremie czekoladowym. Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego Zobacz więcej
Clafoutis z gruszkami i kardamonem Tego francuskiego klasyku nie muszę Wam chyba przedstawiać…Najczęściej w cieście zapieczone są wiśnie lub czereśnie (dla lepszego smaku - z pestkami). Ja jednak Zobacz więcej
Gruszka w cieście francuskim z gorgonzolą Moją propozycją jest połączenie pysznego owocu jakim jest gruszka z narodowym ciastem francuskim ! Jest eleganckie a zarazem proste, pełne przeciwności a Zobacz więcej
Delikatne i puszyste ciasto z lekko cytrusową nutą dzięki skórce pomarańczy i cytryny. Idealne na nieco chłodniejsze już dni. Do tego kubek gorącej zielonej herbaty, dobra książka... I niczego więcej Zobacz więcej
Mientablog
Mientablog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mienta blog
Mini ptysie serowe

Mini ptysie serowe 160

0
Idealne na słoną karnawałową przekąskę. Świetnie smakują same jak i z dodatkami. Ja podałam je z pastą z tuńczyka i z serkiem twarogowym z ziołami :) Jest to kolejny udany przepis z książki „Mała Zobacz więcej
Składniki: - w opisie knedliki, 60 dag szynka świeża, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 2 szklanki woda, - ile potrzeba mąka, - ile potrzeba Zobacz więcej
Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Bułka paryska

Bułka paryska 189

0
Pieczywo przygotowane w domu smakuje o niebo lepiej niż to sklepowe. Bułka paryska zwana przez niektóre osoby wrocławską jest puszysta, lekka, otulona chrupiącą skórką. Zachęcam wszystkich do jej Zobacz więcej
z proszkiem do pieczenia oraz posiekane migdały. Po dokładnym wmieszaniu migdałów dodawać partiami drugą szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się. Piekarnik nastawić na 170C. Zobacz więcej
szklankę mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lepiące się. Piekarnik nastawić na 170C. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować lekko spłaszczony wałek (o przekroju przeciętnej bułki Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki „Mała Paryska Kuchnia. Rachel Khoo” a znalazłam go na tym blogu. Wyszły idealne i nie tylko na śniadanie Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki na ciasto: 80 g Zobacz więcej
Bułeczki z serem, jabłkami, jagodą goji i imbirem Propozycja na śniadanie lub kolację. Do wyboru. Oprzeć się im trudno nawet między wyżej wymienionymi posiłkami. Puszyste, pachnące wanilią i Zobacz więcej
alebabka77
alebabka77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale babka!
Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny 401

0
Mój ulubiony pszenny chlebek i kolejny świetny przepis z blogu Moje Wypieki. U Dorotus jeden wielki bochen, ja podzieliłam ciasto na pół i upiekłam dwa mniejsze bochenki. Chlebek jest mięciutki, Zobacz więcej
Chleb idealny na kanapki ! Ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk, więc z łatwością uformujemy zgrabne bagietki. W smaku?> pyszny...przypomina mi trochę bułkę paryską...Bardzo miękki i Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 251

0
W książceMała paryska kuchniaRachel Khoo przeczytałam, że w każdym regionie Francji dodaje się do tej potrawy lokalne wina. Aby zrobićboeuf bourguignon nie musisz więc mieć w piwniczce najlepszych Zobacz więcej
na prawdziwe francuskie naleśniki na maśle, wyczytany w książce Mała Paryska Kuchnia autorstwa Rachel Khoo. Efekt jest rewelacyjny, choć trochę zmieniłam proporcje. Od siebie dodałam niezwykle prosty Zobacz więcej