pasta ajwar

doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Ajwar - bałkańska pasta

Ajwar - bałkańska pasta 178

2
{{headerMessage}}
Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Ajwar pasta bałkańska

Ajwar pasta bałkańska 1786

0
{{headerMessage}}
Wracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwar jest serbską potrawą, popularną na Bałkanach. Jest to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku octu oraz przypraw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwar to pasta paprykowa pochodząca z kuchni serbskiej. Wiele jej modyfikacji występuje we wszystkich krajach Bałkanów. Są dwie wersje: pikantna i łagodna. Głównym składnikiem jest pieczona słodka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy ajwar. To nie jest klasyczny ajwar z bakłażanem i z milionem dodatków, ale w smaku bardzo przypomina oryginał. Jest łagodniejszy i trochę słodszy. Przepis wymyśliłam na potrzebę chwili (a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania w domu kolejnego przetworu – pasty paprykowej a’la ajwar. Do czego może nam się przydać? Możecie ją podać jako dodatek do mięsa na obiad, czy do karkówki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy ajwaru, takiego sklepowego ze słoika i ku mojemu zdziwieniu - bo sklepowe pasty i sosy zawsze mnie odrzucają - bardzo mi zasmakował. Spojrzałam na skład na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwarto pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach,najbardziej popularnezestawienie topapryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny eksperyment z pieczonymi warzywami. Lubię smarowidła, pasty, dipy. Ciągle próbuję nowych, mieszam i podtykam innym do smakowania. Ajwar podpasował nam wyjątkowo, w konsekwencji wybieram Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Banalnie prosta pasta z pieczonych warzyw, choć nie ukrywam, że czasochłonna, szczególnie gdy chcemy zrobić jej więcej i poddać pasteryzacji. Ja tak zrobiłam, dzięki czemu będę mogła się cieszyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Banalnie prosta pasta z pieczonych warzyw, choć nie ukrywam, że czasochłonna, szczególnie gdy chcemy zrobić jej więcej i poddać pasteryzacji. Ja tak zrobiłam, dzięki czemu będę mogła się cieszyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kanapka z ricottą, ajwarem i pastą łososiową - śniadanie Nie ma to jak dobry początek dnia. :-) Składniki: kromka pieczywa pełnoziarnistego masło 3 łyżki ricotty ajwar pasta łososiowa ogórek kiszony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kilka dni temu robiłam pyszne kotlety z pszenicy mojej mamyi zostało mi trochę ugotowanej, gotowej pszenicy. Zastanawiałam się jak ją ciekawie wykorzystać i wpadłam na pomysł pasty z pszenicy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sezon na paprykę w pełni, w sklepach znajdziemy jeszcze również bakłażany, więc warto przyrządzić tę pyszną pastę, zamknąć ją w słoiczkach i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do smaku Przygotowanie domowego Ajwaru: Piekarnik nagrzej do 200C (termoobieg). Papryki i bakłażana umyj, osusz. Cebulę obierz. Trzy cebule pokrój na ćwiartki, a jedną w drobną kosteczkę. Przygotuj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasta do kanapek z białej fasoli i ajwaru Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój e-mail Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Home Odżywianie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nie mieszaj za często daj się jej lekko przypalić :) 2. Zmiksuj wszystkie składniki (łącznie z cebulą) na gładka masę. I gotowe! :) Dip z pieczonej papryki (a'la pasta ajwar) Składniki: 3 czerwone Zobacz więcej