pasta ajwar

doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Ajwar - bałkańska pasta

Ajwar - bałkańska pasta 214

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w Zobacz więcej
Od czasu kiedy jem mniej wędlin i mięsa, częściej przygotowuję pasty do chleba. Pastę można też zjeść z "frytkami" z surowych warzyw, np. marchewki lub selera naciowego.Z dodatkiem ajwaru pasta jest, Zobacz więcej
Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania w domu kolejnego przetworu – pasty paprykowej a’la ajwar. Do czego może nam się przydać? Możecie ją podać jako dodatek do mięsa na obiad, czy do karkówki Zobacz więcej
Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Ajwar

Ajwar 47

Jako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej Ale jeśli nie lubicie pikantnych sosów to Zobacz więcej
Ajwar to lekko pikantny sos warzywny, który nada się do wszystkiego :). Sprawdzi się zarówno jako dip do świeżych warzyw, albo można nim posmarować chlebek cukiniowy. Świetnie się również komponuje z Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Ajwar pasta bałkańska

Ajwar pasta bałkańska 1821

Wracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z Zobacz więcej
Ajwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos Zobacz więcej
Mientablog
Mientablog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mienta blog
Tofu z ajwarem i kaszą jaglaną

Tofu z ajwarem i kaszą jaglaną 20

Tofu z ajwarem i kaszą jaglaną | Mienta blog Strona główna O MNIE Portfolio WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorieBabeczki i muffiny(57)Bezglutenowe(127)Chleb i bułki(31)Ciasta i torty(177)Ciasteczka Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ajwar

Ajwar 117

Ajwar - Biblia Smaków Search for: Biblia Smaków Skip to content Śniadania Obiady Zupy Główne Dodatki Przekąski Napoje Desery Męskim okiem Onas Ajwar Kategorie: Dodatki, Główne, Przekąski, Przetwory Zobacz więcej
Ajwar jest serbską potrawą, popularną na Bałkanach. Jest to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku octu oraz przypraw Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Kurczak na ostro z ajwarem

Kurczak na ostro z ajwarem 32

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowyj
Ajwar – bałkańska pasta paprykowa

Ajwar – bałkańska pasta paprykowa 103

Ajwar to pasta paprykowa pochodząca z kuchni serbskiej. Wiele jej modyfikacji występuje we wszystkich krajach Bałkanów. Są dwie wersje: pikantna i łagodna. Głównym składnikiem jest pieczona słodka Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia Zobacz więcej
Veganza
Veganza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Veganza!
Ajwar

Ajwar 34

Składniki: 4 duże czerwone papryki pół małego bakłażana 3-5 ząbków czosnku oliwa sól, pieprz Papryki przekroić na pół, wyciąć środki. Bakłażana pokroić na grube plastry. Warzywa skropić oliwą, Zobacz więcej
Tym razem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Ajwar

Ajwar 1439

Ajwar Ajwar Ajwar Bałkański ajwar to pyszna pasta z pieczonej czerwonej papryki, bakłażana i pomidorów. Idealnie pasuje jako dodatek do różnych mięs lub kanapek. Warto go przygotować chociażby dla Zobacz więcej
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie Zobacz więcej
Kotlet gryczany całkiem nieźle naśladuje mielone, a jest znacznie zdrowszy! Składniki na kotlety gryczane z ajwarem ok. 300 g makaronu "z wczoraj" (ugotowanego), dowolnego w zasadzie 3 torebki kaszy Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ajwar

Ajwar 1038

Ajwar Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajvar wykonywany jest z pieczonej papryki, podczas gdy niektórzy producenci Zobacz więcej