pasta ajwar

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w Zobacz więcej
Wracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z Zobacz więcej
Ajwar jest serbską potrawą, popularną na Bałkanach. Jest to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku octu oraz przypraw Zobacz więcej
Ajwar to pasta paprykowa pochodząca z kuchni serbskiej. Wiele jej modyfikacji występuje we wszystkich krajach Bałkanów. Są dwie wersje: pikantna i łagodna. Głównym składnikiem jest pieczona słodka Zobacz więcej
Domowy ajwar. To nie jest klasyczny ajwar z bakłażanem i z milionem dodatków, ale w smaku bardzo przypomina oryginał. Jest łagodniejszy i trochę słodszy. Przepis wymyśliłam na potrzebę chwili (a Zobacz więcej
Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania w domu kolejnego przetworu – pasty paprykowej a’la ajwar. Do czego może nam się przydać? Możecie ją podać jako dodatek do mięsa na obiad, czy do karkówki Zobacz więcej
Dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy ajwaru, takiego sklepowego ze słoika i ku mojemu zdziwieniu - bo sklepowe pasty i sosy zawsze mnie odrzucają - bardzo mi zasmakował. Spojrzałam na skład na Zobacz więcej
Ajwarto pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach,najbardziej popularnezestawienie topapryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej Zobacz więcej
Kolejny eksperyment z pieczonymi warzywami. Lubię smarowidła, pasty, dipy. Ciągle próbuję nowych, mieszam i podtykam innym do smakowania. Ajwar podpasował nam wyjątkowo, w konsekwencji wybieram Zobacz więcej
Banalnie prosta pasta z pieczonych warzyw, choć nie ukrywam, że czasochłonna, szczególnie gdy chcemy zrobić jej więcej i poddać pasteryzacji. Ja tak zrobiłam, dzięki czemu będę mogła się cieszyć Zobacz więcej
Banalnie prosta pasta z pieczonych warzyw, choć nie ukrywam, że czasochłonna, szczególnie gdy chcemy zrobić jej więcej i poddać pasteryzacji. Ja tak zrobiłam, dzięki czemu będę mogła się cieszyć Zobacz więcej
Ajwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos Zobacz więcej
Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Zobacz więcej
Kanapka z ricottą, ajwarem i pastą łososiową - śniadanie Nie ma to jak dobry początek dnia. :-) Składniki: kromka pieczywa pełnoziarnistego masło 3 łyżki ricotty ajwar pasta łososiowa ogórek kiszony Zobacz więcej
Kilka dni temu robiłam pyszne kotlety z pszenicy mojej mamyi zostało mi trochę ugotowanej, gotowej pszenicy. Zastanawiałam się jak ją ciekawie wykorzystać i wpadłam na pomysł pasty z pszenicy z Zobacz więcej
Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sezon na paprykę w pełni, w sklepach znajdziemy jeszcze również bakłażany, więc warto przyrządzić tę pyszną pastę, zamknąć ją w słoiczkach i Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia Zobacz więcej
Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona Zobacz więcej
Pasta do kanapek z białej fasoli i ajwaru Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój e-mail Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Współpraca Program partnerski Kontakt O nas Home Odżywianie Zobacz więcej
. Nie mieszaj za często daj się jej lekko przypalić :) 2. Zmiksuj wszystkie składniki (łącznie z cebulą) na gładka masę. I gotowe! :) Dip z pieczonej papryki (a'la pasta ajwar) Składniki: 3 czerwone Zobacz więcej