pasta fresca

Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Pasta fresca z dzikiem

Pasta fresca z dzikiem 54

0
{{headerMessage}}
Nie mogłam się powstrzymać. Z okazji wczorajszego Światowego Dnia Makaronu jeszcze jedno kulinarne (jedynie fotograficzne) wspomnienie z Włoch - pasta fresca z dzikiem. Przepisu nie mam, sama nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prababci. Niemniej jest w nim magia "domowości". Jest pełen najmilszych wspomnień, są w nim zawarte rysy naszych podróży, uwielbienie do Włoch...oraz listków bazylii w połowie ciasta. I jest mój. Od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W Bolonii mamy swoją ulubioną kawiarnię, gelaterię i pizzerię, jak również miejsce, w którym jedliśmy najlepszą pastę. Pasta Fresca Naldi (di Naldi Valeria) jest jednym z tych lokali, które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnie sobotnie popołudnie spędziłam w bardzo miłym towarzystwie ucząc się i pracując w pocie czoła ! Oczywiście, bo jakby mogło być inaczej - siedziałam w garach . Zapraszam na relację ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na relację z kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem Pasta fresca, czyli jak zrobić w domu pyszny włoski makaron. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiuAkademia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasta Fresca! Pierwsze warsztaty kulinarne winoioliwa.com | winoioliwa.com HOME BLOG KUCHNIA PRZEPISY PRAKTYKA SOUS VIDE CO TO JEST? ZACZYNAMY SPRZĘT PRZEPISY ENOSTREFA WINOMANIACY DEGUSTACJA POLECAM Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nieprażone i niesolone pistacje, intensywnie zielone, dodają chrupkości potrawom. Do tego pasta fresca, ricotta fresca, jajko w koszulce z cudownym, kremowym rozpływającym się żółtkiem. Ważne, żeby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kto śledzi mój blog, to wie że robię przeróżne makarony. Był już przepisy na makaron pieprzowy, czekoladowy, paglia e fieno i kasztanowy. Dziś chciałabym Wam zaproponować znowu coś innego, pasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, i barwnie opowiada o tym, jak to Włosi celebrują dobre jedzenie. Co przygotowaliśmy podczas warsztatów Pasta Fresca? * cannelloni z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem * tagliatelli z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak niewiele potrzeba. Mąka ,jajka ,oliwa. I dłonie. One są tu najważniejsze. Kilka chwil zamkniętych w krawędziach stolnicy. Ruchy miarowe,czułe,gdy trzeba stanowcze. Wytrwałość nagrodzona cieniutkim Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Pasta fresca, fresca

Pasta fresca, fresca 111

0
{{headerMessage}}
To chyba najprostsze w przygotowaniu danie makaronowe jakie można sobie wyobrazić, pod warunkiem, że nie weźmiecie się za zrobienie makaronu, choć i to specjalnie trudne nie jest. Warunkiem Zobacz więcej
Follow the Fork
Follow the Fork Obserwuj blogaObserwujesz bloga
followthefork
Pasta fresca!

Pasta fresca! 1179 @

54
{{headerMessage}}
Dziś światowy dzień makaronu. Z tej okazji mam dla Was przepis niezawodnego Jamiego Olivera na przepyszny makaron z krewetkami. Makaron zrobiłam sama, a co! Krewetki z dodatkiem orientalnych przypraw, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... (Barbarzyńca w ogrodzie, Czytelnik, Warszawa 2000, str. 97-98) No dobrze. Lekcja pierwsza odrobiona z Herbertem: włoskie primisą po to, żeby się najeść, secondi- żeby posmakować. Pasta to danie Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mojacalabria
Pasta fresca italiana

Pasta fresca italiana 71

0
{{headerMessage}}
Niby wiemy wszyscy jak zaczynic ciasto na domowy makaron-i to nam wychodzi,ale kiedy mowimy o kolebce makaronow ,wyglada to nieco inaczej bo pasta wloska ma swoje zasady ktorymi sie kieruje. Dzisiaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak prawdziwa Włoszka, robiąca pastę z prawdziwego zdarzenia. Wybrałam tagliatelle wg przepisu babci na domowy makaron. Moja modyfikacja: mąka orkiszowa. I znacznie krótszy czas gotowania. Składniki: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robienie makaronu ma w sobie coś swojskiego, takie "nic nie robienie sobie z upływającego czasu". Masz czas, żeby zagnieść ciasto, masz czas, żeby je rozwałkować i pokroić. W końcu jest czas na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i oliwą extra vergine Liguria Polenta z ziołowymi pulpecikami , sosem pomidorowym , młodymi warzywami i oliwą extra virgine Rocca di Cervaia Wiosenne risotto z parmigiano , świeżym tymiankiem , białym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wloska pasta fresca jest idealna baza do uwolnienia naszej kulinarnej wyobrazni. Przykladowe "fettuccine",podalam dzisiaj w sposob najprostrzy -czyli jest swieza bazylia,tarty parmezan,czarne Zobacz więcej