Przepis na pasta harissa

Harissa to pikantna pasta, wywodząca się z Tunezji i Libii. Przygotowuje się ją z różnych odmian papryki chili oraz czosnku i doprawia orientalnymi przyprawami. Sprzedawana jest w postaci proszku lub Zobacz więcej
Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je w sklepach w dobrej cenie. Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić drobny zapas na zimę. Część zamroziłam, z Zobacz więcej
monikucha
monikucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monikucha Online
Harissa

Harissa 656

Harissa Ostra pasta harissa z czerwonej papryki i chili. wersja do druku Harissa Składniki: 3 pieczone papryki ze słoika 6 suszonych papryczek chili 4 łyżki wody 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Kurczak z harissą.

Kurczak z harissą. 1221

Jeżeli lubicie ostre dania to coś dla Was. Bardzo pikantna pasta harissa powstała z połączenia kilku odmian papryk nadaje kurzej piersi niesamowitej "mocy".Polecam z jaśminowym ryżem bądź cytrynowym Zobacz więcej
idir
idir Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
idir.pl
Harissa

Harissa 115

Harissa ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także Zobacz więcej
CudaiCudeńka
CudaiCudeńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cuda i cudeńka
Harissa

Harissa 634

Coraz więcej osób wakacje spędza w krajach arabskich. Wątpię, aby w większości przypadków chodziło o ciekawość poznania kultury, czy chęć zwiedzania niestety dość brudnych i opuszczonych ulic. Tymi Zobacz więcej
Pieczony bakłażan wygląda "dziwnie". Jest śliski, nie trzyma formy i może odbierać apetyt, ale wystarczy pieczonego bakłażana utłuc z moździerzu lub potraktować blenderem i zamienia się w cudo. Cudo, Zobacz więcej
Ona dostała kiedyś od Kochającej się w książkach ostre papryczki. On był w siódmym niebie, bo ostre papryczki uwielbia! Babcia Kochającej się w książkach używa ich ponoć do wszystkiego. On ugryzł Zobacz więcej
Smażone tofu z pikantnym sosem instagram facebook google + twitter pinterest e-mail Toggle Navigation Home O mnie Przepisy Kontakt 24/05/2017 Smażone tofu z pikantnym sosem na bazie pasty harissa Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Harissa

Harissa 931

Kiedy po raz kolejny nie mogłam nigdzie dostać harissy, postanowiłam zrobić ją sobie sama. Pasta ta jest banalnie prosta w wykonaniu i, o ile do miksowania papryczek użyje się malaksera, także szybka Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
winegreta
Sałtka z kuskus z pastą harissa

Sałtka z kuskus z pastą harissa 321

Sałtka z kuskus z pastą harissa | Wariacje Grety :) Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania….Zapraszam serdecznie :) Ciasta i torty Dania główne Makarony Miary i porady Przystawki Zupy RSS Sałtka Zobacz więcej
Harissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, Zobacz więcej
Z cyklu "Zrób to sam" - pasta harissa Miłością do tej pasty zaraził mnie pan sprzedający przyprawy na Kleparzu. Polecił mi jako doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, jako marynata. I miał w 100% Zobacz więcej
Harissa jest to tunezyjska pasta chili, która może służyć zarówno jako marynata do mięsa jak i dip. Pasuje m.in do dań z grilla jak i ryb. Można ją przechowywać nawet do 3 tygodni w lodówce lub długi Zobacz więcej
Przepis na domową pastę harissa Harrisa to północnoafrykańska przyprawa z ostrych papryczek chilli. Głównymi składnikami pasty są ostre papryczki, czerwona słodka papryka, kmin rzymski, czosnek, Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Harissa

Harissa 293

Harissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość harissy można regulować ilością Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Harissa

Harissa 352

Harissa - ostra przyprawa pochodząca z Afryki Północnej, popularna w kuchni afrykańskiej, głównie tunezyjskiej i w krajach arabskich. Przyprawa ma piękny, ceglano-czerwony kolor, który nadaje potrawom Zobacz więcej
Zmiksować: 2 sardynki z puszki (u mnie w oleju, ale mogą być w pomidorach) 200 g ciecierzycy ze słoika, bez zalewy 2 suszone pomidory 4 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku kilka kropel soku z Zobacz więcej
Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Pasta harissa

Pasta harissa 228

Jak byłam w Tunezji to trochę bałam się spróbować a teraz zrobiłam ją sama bo była mi potrzebna do dania w następnym poście. Teraz o samej paście trochę Wam napiszę bo przecież nie każdy musi wiedzieć Zobacz więcej