Dzisiaj chcę pokazać Wam jedno chyba już klasycznych zastosowań tofu wędzonego. Jako, że mamy lato to zapewne wielu z Was wyjeżdża na wakacje nad morze, gdzie oczywiście często pojawiają się wędzone
Zobacz więcej
Tofu w wersji marynowanych i podsmażonych plastrów, to idealna propozycja dla tych, którym potrzeba "konkretów"... a nie roślinnego pitu pitu. Sycące, mocno podkręcone sosem sojowym i aromatem
Zobacz więcej
Już kiedyś pisałam, że uwielbiamy pasty kanapkowe. Ostatnio jednak troszkę już znudziły nam się te tradycyjne i postanowiliśmy poeksperymentować z tofu. W lodówce mieliśmy akurat paprykę, którą
Zobacz więcej
Moje pierwsze podejście do tofu nie było zbyt udane. Na kilka lat odpuściłam sobie próby przygotowania potrawy z tofu. Moja koleżanka wegetarianka często zachęcała mnie do spróbowania tofu, ponieważ
Zobacz więcej
Zdrowe (czy może "zdrowsze") pasty kanapkowe zaczynają cieszyć się coraz większym powodzeniem. W supermarketach powoli pojawiają się pasty z tofu, fety, ricotty, ciecierzycy czy kaszy jaglanej. Nic
Zobacz więcej
Dziś prosta i szybka w przygotowaniu pasta do chleba. Oczywiście do warzyw pokrojonych w słupki też się nada. ;-) Wędzone tofu jest bardziej charakterystyczne w smaku niż tofu naturalne więc polecam
Zobacz więcej
Niedawno zorientowałam się, że na blogu nie ma żadnego przepisu na jakąkolwiek pastę. Jak to się stało, to ja nie wiem, ale pewnie znowu się wytłumaczę brakiem weny. Bo właściwie... rzadko robię pasty
Zobacz więcej
Dziś przedstawiam prosty pomysł na wegańską pastę kanapkową. Jak zwykle, gdy bazę takiej pasty stanowi tofu, musimy znaleźć składnik, który będzie miał na tyle wyrazisty smak, że zmieni bezbarwne tofu
Zobacz więcej
Pasty kanapkowe w moim domu robię głównie z myślą o tacie, który do pracy zawsze zabiera ze sobą chleb no i wiadomo on musi być czymś posmarowany! Ja akurat takie pasty zazwyczaj najchętniej wyjadam
Zobacz więcej
Kanapkowa pasta z tofu O mnie Przepisy przepisy podstawowe śniadania zupy dania główne lunch na wynos dipy, dressingi i sosy sałatki i surówki napoje i koktajle przetwory na chleb słodkości dla
Zobacz więcej
Uwielbiam robić domowe pasty kanapkowa. Kilka składników, a można wyczarować naprawdę pyszne śniadanie lub kolację. Dziś mam dla Was kolejny przepis na pastę kanapkową, tym razem wykorzystałam do jej
Zobacz więcej
Pasta kanapkowa z kaszy gryczanej i wędzonego tofu z rodzynkami, podsmażoną cebulą i pieprzem. Przed zblendowaniem możecie zjeść ją jako potrawkę albo użyć jako farsz do pierogów. Pasta z kaszy
Zobacz więcej
Gdybym miała wybrać mój ulubiony kolor jedzenia, to jest to różowy:) Kojarzy mi się z zabielanym barszczem, truskawkami rozgniecionymi ze śmietaną i z koktajlem malinowym. Nie wiem, czy w tej paście
Zobacz więcej
Pokochałam ostatnio tofu i staram się z nim czarować różne rzeczy. O ile do deserów jeszcze go nie pakowałam, często gości on w moim lunchboxie w towarzystwie warzyw i prażonego sezamu. Postanowiłam
Zobacz więcej
Brak smaku to jednocześnie największa wada i zaleta tofu. Najpierw nie mogłam przełknąć czegoś tak pozbawionego jakiegokolwiek charakteru, potem zaczęłam traktować je jako bazę dla innych smaków.
Zobacz więcej
Składniki: kostka tofu 180g mała cebula 1/2-2/3 pęczku koperku 4 łyżki jogurtu sojowego 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól Wykonanie: Tofu rozgniotłam widelcem,
Zobacz więcej
Żeby nie posądzono mnie o monotematyczność (ostatnio jedynie sałatki na blogu) dzisiaj przedstawiam (nie)banalny pomysł na pastę z tofu. Kanapki przygotowane z taką pastą są naprawdę smaczne.
Zobacz więcej
Tofu to twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. Jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu. Stanowi źródło białka, czyni to je idealną alternatywą dla mięsa, dlatego tofu jest istotne w
Zobacz więcej
Najcięższy dzień przed świętami już za mną. Przeżyłam go i to w pięknym stylu. Dobrze zaliczona kinezyterapia i masaż zmotywowały mnie do działania. Przede mną jedynie dwa mniejsze zaliczenia z
Zobacz więcej
Dziś tak szybciutko, żebyście nie pomyśleli, że zniknęłam :) Nie zniknęłam, tylko mam tyle zajęć, że nie mam czasu gotować (sic!). Cóż... I tak się czasem dzieje. Zatem dziś - pasta do posmarowania
Zobacz więcej