pasta prowansalska

Ta pasta to mój absolutny numer jeden, jeśli chodzi o pasty do chleba! Pieczony czosnek pachnie i smakuje obłędnie! Nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Dodatek ziół, soku z cytryny i dobrej oliwy Zobacz więcej
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są czarne oliwki, kapary i oliwa z oliwek. Obok nich- w zależności od wersji- w składzie mogą się znaleźć się np. czosnek, bakłażan, inne przyprawy, czy Zobacz więcej
Składniki: 25 dag twaróg półtłusty, 2 sztuki jajka na twardo, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorek, 150 gram jogurt lub śmietana, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka sól morska Zobacz więcej
Wszystkie zdjęcia są moją własnością i nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło i zostaw komentarz. Jeśli Ci smakowało lub nie - napisz, Zobacz więcej
Pasty do pieczywa Chleby, bułeczki, bagietki, croissanty, grahamki... Świeże i pachnące- ktosię im oprze?My piekąc prowansalski chleb z mąką gryczaną i c... Zobacz więcej
Pasty do pieczywa Chleby, bułeczki, bagietki, croissanty, grahamki... Świeże i pachnące- ktosię im oprze?My piekąc prowansalski chleb z mąką gryczaną i c... Zobacz więcej
Usmażone plastry bakłażana po zawinięciu. Gotowe do zapiekaniaUsmażone plastry bakłażana posolone i popieprzone.Plastry bakłażana posmarowane pastą z czosnku, roztartych kaparów i zalewy kaparowej. Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Wołowina w piwie

Wołowina w piwie 22

2
Składniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka pasty paprykowej … Zobacz więcej
Grillowany bakłażan przekładany kotletem sojowym -cóż pyszne zdrowe dietetyczne i wszystko posypane ziołami prowansalskimi składniki 1 bakłażan, 2 pomidory kotlety sojowe, bulion warzywny, zioła Zobacz więcej
Pasta czerwona : -soczewica czerwona ugotowana 1 szklanka -przecier pomidorowy 1 łyżka -olej rzepakowy 1 łyżka - sól ,chili do smaku Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przechowujemy w słoiczku Zobacz więcej
Petros
Petros Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Inwazja Smaku
Tapenada

Tapenada 238

0
Tym razem coś do przegryzienia. Mój sposób na tapenadę czyli pastę z oliwek. - oliwki zielone bez pestek, nadziewane papryką - 15 szt. - oliwki czarne - 5 szt. - kapary w zalewie octowej - 1 łyżeczka Zobacz więcej
Przepadam za różnego rodzaju "smarowidłami" na pieczywo. Często sięgam po różnego rodzaju paszteciki ale również pasty kanapkowe. Tym razem postanowiłam sama zrobić szybką pastę tuńczykową. Zjadłam ją Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Grzanki z czosnkiem

Grzanki z czosnkiem 165

0
Pieczywo z pastą pomidorową, mocno czosnkowe i z chrupiącą serową kołderką. Składniki: bagietka 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku cebula szczypta oregano pół Zobacz więcej
Hejka :) Dziś na pasta na kanapki z awokado.Idealnie sprawdzi się teraz w okresie szkolnym na kanapaki czy nawet do naleśników.Zapraszam :) -1 awokado -ok.6 suszonych na słońcu pomidorów Zobacz więcej
. . 1 bakłażan 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie . Bakłażan przekroi ć wzdłuż na połówki , ponakłuwa ć widelcem. Paprykę przekroi ć także na Zobacz więcej
Ostatni dzisiejszy pomysł to modyfikacja pasty z bakłażana. Sposób wykonania taki jak tutaj, tylko do marynaty dodałam cały słoik suszonych pomidorów wraz z zalewą i odrobinę octu balsamicznego, ziół Zobacz więcej
smakologia
smakologia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakologia
Pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa 460

1
Chleby, bułeczki, bagietki, croissanty, grahamki... Świeże i pachnące- ktosię im oprze?My piekąc prowansalski chleb z mąką gryczaną i czosnkiem postanowiłyśmy zapewnić mu godnych towarzyszy- pyszne i Zobacz więcej
Przedstawiamy Wam ciekawą alternatywę do kupnych, sklepowych past mięsnych takich jak np. pasztet. Ekspesowa w wykonaniu, bardzo aromatyczna i sycąca. Będzie idealna do kanapek czy krakersów. Sprawdza Zobacz więcej