Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki. Idzie się nimi najeść i robi się je bardzo szybko. Składniki - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki mleka - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - 2
Zobacz więcej
« Pikantny krem z selera Pietruszkowa skorupka, ... » Domowe tahini - pasta sezamowa Długo zastanawiałam się nad nazwą tej pasty. Równie często spotykałam się z "tahini" jak i "tahiną" a czasami
Zobacz więcej
Kiedy chcemy zrobić idealny hummus czyli pastę z ciecierzycy, lub inne pyszne smarowidła i masy warto mieć w lodówce słoiczek pasty z sezamu. Jeśli nie możemy jej dostać w sklepie, możemy zrobić ją
Zobacz więcej
CIASTECZKA Z PASTĄ SEZAMOWĄ Miałam chrapkę na ciasteczka ;) Po kolejnej czystce szafek, znalazłam pastę sezamową i oto są !!! Kilka dni zachowują świeżość, są przyjemnie chrupiące - mniam! Składniki (
Zobacz więcej
Pasta sezamowa umożliwi nam przygotowanie różnego rodzaju smarowideł. Jest niezbędnym składnikiemhummusu czyli pasty z ciecierzycy. Tahini możemy kupić już gotowy jednak dla tych którym nie w głowie
Zobacz więcej
Tahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw rodem prosto z
Zobacz więcej
Ciasteczka w sam raz dla amatorów chałwy, gdyż tahini (inna nazwa: tahina) to nic innego jak pasta sezamowa. Taką pastę można kupić już gotową lub przygotować samemu. Dodatkową zaletą tych pysznych
Zobacz więcej
Tahini, zwana także tahiną, to niezastąpiony dodatek do hummusu czy pasty z czerwonej fasoli, na którą przepis już niedługo znajdziecie na blogu. Można ją kupić w większości dobrze zaopatrzonych
Zobacz więcej
Tahini – domowa pasta sezamowa – przepis Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « 5 powodów dla których warto jeść produkty ... Tahini – domowa pasta sezamowa – przepis Przygotowywałam dziś
Zobacz więcej
Chciałam dzisiaj zrobić humus, jednak nie miałam w domu pasty sezamowej. Zrobiłam więc pastę. Uprażyłam sezam na suchej patelni. Gorące ziarenka przesypałam do moździerza, dolałam oleju sezamowego i
Zobacz więcej
Pierwszy raz rybę zrobiłam w takiej wersji i muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Pasta sezamowa smakuje mi jak orzechy. Jeżeli ktoś nie próbował to polecam. Przepis ten znalazłam na bloguSmacznie
Zobacz więcej
Dla wszystkich wielbicieli chałwy i nie tylko. Pyszna pasta sezamowa, od której trudno się oderwać, a więc wyjadanie wprost ze słoika jest jak najbardziej dozwolone :) Świete urozmaicenieto dodatek
Zobacz więcej
Muffinki z pastą sezamową (tahini) Wczoraj na profilu Smacznie z Joanną wywiązała się dyskusja na temat kulinarnych planów na weekend. Jedna z dziewczyn - Ela P. wspomniała, że będzie robiła muffinki
Zobacz więcej
Tahini czy inaczej tahina, to pasta z nasion sezamu i oleju sezamowego. W mojej najbliższej okolicy nie mam gdzie kupić tej pasty, ale teraz już na pewno na taką kupną się nie skuszę, ta domowa po
Zobacz więcej
Pasta sezamowa, czyli w sumie tahini, jest niezastąpiona do hummusu i dań kuchni azjatyckiej. Można ją bez problemu dostać w marketach, ale ja musiałam ją oczywiście zrobić sobie sama. Tak w ramach
Zobacz więcej
Przepis na te racuchy spadł mi z nieba (no dobra, rzucił się na mnie w internecie), gdyż jakiś czas temu zakupiliśmy pastę sezamową z miodem. Hummusu się z tego zrobić nie da. Samo jest słodkie jak
Zobacz więcej
Pasta używana do robienia m. in. hummusu i baba ghanoush. Można kupić gotową, ale jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, więc polecam domową produkcję :) Składniki: 8 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z
Zobacz więcej
Na jednych z ostatnich warsztatów (dokładnie tych- klik relacja) przygotowywaliśmy fit słodycze, gdzie do zdrowych babeczek na dowolnym spodzie (u mnie były to zmielone orzechy laskowe z masłem
Zobacz więcej
Wśród przepisów znajdziecie mnóstwo propozycji na hummusy, czy sosy na bazie pasty sezamowej. Często dostaje pytania gdzie taką pastę kupić, czy wiadomości odnośnie tego, że nie możecie w swoim
Zobacz więcej
Pastę sezamową (Tahini) pokochali mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Azji pokochaliśmy ją również my. Jej intensywny, sezamowy smak doskonale nadaje się jako baza do sosów, jak i dodatek do deserów czy
Zobacz więcej