Przepis na pasta strączkowa

Ostatnimi czasy mój pan i Szkutnik nie jada mięsa. I nabiału też! Mąki białej i ryżu. Cukier omija szerokim łukiem, jajom patrzy wnikliwie na numery. Prycha jak koń na herbatę, o kawie nie wspomnę. I Zobacz więcej
nutristrefa
nutristrefa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NutriStrefa
Kanapki z pastami strączkowymi

Kanapki z pastami strączkowymi 59

Pyszne pasty z roślin strączkowych do posmarowania pieczywa. Proste i pożywne śniadanie. Polecam spróbować. Czy wiesz, że: Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla Zobacz więcej
W kuchni wegańskiej ważne są też małe przekąski na wszelkie imprezy. Idealnie nadają się do tego warzywa faszerowane na surowo, bo szybko się je robi. Można wykorzystać do tego pomidory, ogórki, Zobacz więcej
Prosta, smaczna i pożywna pasta w sam raz na kanapkę. Jest białko, są nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6,są antyoksydanty- nic tylko robić i jeść! Składniki: szklanki suchej soczewicy Zobacz więcej
Katarzyna Czerniawska
Katarzyna Czerniawska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
o-smaku
zupa strączkowa

zupa strączkowa 42

Kiedyś kupiłam paczkę z mieszanką różnych strączków i saszetką z suszonymi warzywami. Nazywało się to zupa włoska czy jakoś podobnie. Po ugotowaniu okazało się, że pomysł wymieszania rożnych roślin Zobacz więcej
Okazuje się, że rośliny strączkowe w diecie osób żywiących się tradycyjnie, pojawiają się bardzo rzadko. Powodów jest kilka. Dziś proponuję zatem przepisy, dzięki którym przekonasz się do roślin Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Greckie smaki
Rośliny strączkowe w Grecji

Rośliny strączkowe w Grecji 68

W Grecji nie ma rozwiniętej kultury jedzenia mięsa, zaś białko pozyskiwane jest głównie z ryb oraz z roślin strączkowych. Wśród strączków powszechnie spożywa się bób, soczewicę, soję, ciecierzycę oraz Zobacz więcej
MyVeganKitchen
MyVeganKitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Vegan Kitchen
Strączkowy mix

Strączkowy mix 195

Ostatnio mniej czasu spędzamy w kuchni, więc i wpisów mniej. Nie chcemy dodawać tego co już było (a specjalnie nic nowego nie tworzymy). Narobiliśmy niedawno pasty z gotowej mieszanki różnego rodzaju Zobacz więcej
Warzywa strączkowe to zdecydowanie najtańszy, najbardziej dostępny, szybko działający i bezpieczny środek obniżający poziom „złego” cholesterolu. Już 170g gotowanej białej fasoli spożywanej przez 3 Zobacz więcej
Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca Zobacz więcej
To bogactwo białka, witamin (głównie z grupy B), niezbędnych aminokwasów, błonnika pokarmowego i powinno się je włączyć do diety, szczególnie do diety wegetariańskiej. Najbardziej popularne i dostępne Zobacz więcej
Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pani Kanka
Pasta z bobu

Pasta z bobu 1395

O tym, że pasty z warzyw strączkowych są zdrowe, nie trzeba chyba już nikogo przekonywać. Bób jest tak smaczny, że nie potrzeba dodawać do niego żadnych warzyw, ziół czy wyraźnych przypraw. Wystarczy Zobacz więcej
O właściwościach roślin strączkowych można długo pisać, główne to: wysoka zawartość białka roślinnego 20-35% (soja do 50%) duża zawartość błonnika, niewielka ilość tłuszczu, wysoka zawartość Zobacz więcej
Mar
Mar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikle & Binokle
Strączkowe i tymianek

Strączkowe i tymianek 426

Dla mnie to para idealna. Strączkowe lubię też z majerankiem. Ale to przywołuje wspomnienie maminej grochówki, albo fasolowej. Gęstych zup tego typu nie jadłam od lat. Wolę lżejsze wersje. Wolę Zobacz więcej
Jak gotować rośliny strączkowe – avokava Facebook Twitter Instagram Email avokava nutri & bio life Toggle Navigation HOME O mnie Przepisy O poranku Lunche Na duży głód Słono i wytrawnie Na słodko Zobacz więcej
Domowe bułki orkiszowe i pasta ze strączkowych Czym tu posmarować chleb? Jakaś alternatywa dla szybkiej kanapki z serem? Pasty z warzyw strączkowych! Chwilowo pasta z czarnej fasoli mi się przejadła. Zobacz więcej
Ile potraficie wymienić roślin strączkowych? Zapewne większość zaczęłaby od soi, prześlizgnęła się po fasolach i pewnie poprzestałaby na letnim rarytasie - bobie. Tymczasem pozostają jeszcze lucerna, Zobacz więcej
weg-Anka
weg-Anka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia wegAnki
Pasta fasolowa

Pasta fasolowa 952

Fasola ma dużo białka, ale również węglowodanów. Jeżeli chcemy, aby rośliny strączkowe służyły jako posiłek białkowy, musimy zjeść do niej tyle samo lub więcej warzyw. Przykładowo, do 100 g fasoli Zobacz więcej
Soczewica to produkt należący do roślin strączkowych, bogatych w białko i witaminy z grupy B. Można z niej robić zupy, dodawać do sałatek i ciast, dodawać do farszu na pierogi lub robić z niej pyszne Zobacz więcej