Przepis na pasta z bakłażanem i papryką

Owoce i warzywa są teraz przepyszne, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowych smarowideł do kanapek. Pasta z bakłażana, papryki i jarmużu – przepis: 2 małe bakłażany 1 papryka 1 liść jarmużu Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Pasta z bakłażana i papryki

Pasta z bakłażana i papryki 164

. . 1 bakłażan 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie . Bakłażan przekroi ć wzdłuż na połówki , ponakłuwa ć widelcem. Paprykę przekroi ć także na Zobacz więcej
Pasta w smaku bardzo przypomina ajvar. Postanowiłam jednak nie miksować całości, tylko zostawić w takiej właśnie wersji. Wiecie jakie to jest dobre? Najlepsze na drugi dzień. Tego typu pasta genialnie Zobacz więcej
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić Zobacz więcej
Ajvar to pyszna pasta z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów. Lekko pikantna o konsystencji gęstej pasty pomidorowej, doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronu, mięs lub jako smarowidło do Zobacz więcej
Bakłażany z pastą orzechową to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było Zobacz więcej
Ajvar- jak dla mnie pyszny dodatek do wszystkiego. Rewelacyjnie pasuje do wędlin, pasztetów i jako dodatek do mięs. A może ty znajdziesz inne zastosowanie? Ostatnio przy okazji pisania tego bloga Zobacz więcej
Pasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały Zobacz więcej
Absolutnie genialna pasta z pieczonych warzyw. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub wegetariański dip do imprezowych przekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i Zobacz więcej
Niestety, wakacje zbliżają się ku końcowi, a wszystkich czeka szybszy lub późniejszy powrót do stałych obowiązków. Pozytywnymi oznakami nadchodzącej jesieni są dojrzałe warzywa oraz owoce, które można Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kardamonovy
Pasta z papryk i bakłażanów

Pasta z papryk i bakłażanów 24

Pasta w smaku bardzo przypomina ajvar. Postanowiłam jednak nie miksować całości, tylko zostawić w takiej właśnie wersji. Wiecie jakie to jest dobre? Najlepsze na drugi dzień. Tego typu pasta genialnie Zobacz więcej
Bardzo smaczna wersja bakłażana. Pastę paprykową, którą tu użyłam można zastąpić każdą inną, którą akurat mamy w domu. Bakłażan, jeśli ładnie go zgrillujemy lub podsmażymy nie powinien mieć tak bardzo Zobacz więcej
Dzisiaj kuchnia poleca przepyszną pastę z pieczonych warzyw. Pastę z pieczonego bakłażana, papryki w towarzystwie szalotki. Cudowny dodatek do chleba, wędliny, serów. Pasta jest tak smaczna, że znika Zobacz więcej
Nasza wiosenna pasta jest idealna jako dip do warzyw czy dodatek do tradycyjnych kanapek, składa się zaledwie z dwóch warzyw, ale jakże aromatycznych i wyrazistych w smaku. Potrzebujemy jednego Zobacz więcej
Dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy ajwaru, takiego sklepowego ze słoika i ku mojemu zdziwieniu - bo sklepowe pasty i sosy zawsze mnie odrzucają - bardzo mi zasmakował. Spojrzałam na skład na Zobacz więcej
Jedni robili pastę z pieczonej papryki, inni ajvar lub bałkańską ljutenicę albo adżykę... ja połączyłam pastę z papryki z ajvarem. Papryki dostałam prawie trzy worki, robiłam faszerowaną, pieczoną do Zobacz więcej
Nareszcie nadszedł sezon na bakłażany. Z roku na rok, z czasem nauczyłam się pojmować i prawidłowo przygotowywać bakłażana. Tak, była to pewnego rodzaju nauka z mojej strony. A teraz? Nie wyobrażam Zobacz więcej
Ajvar to bałkańska pasta z pieczonych warzyw: papryki, bakłażana i czosnku z dodatkiem pomidorów i przypraw, nadających mu bardziej lub mniej pikantnego smaku – wg upodobań. W mojej wersji zawsze z Zobacz więcej
Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie Zobacz więcej
Pasta zpieczonego bakłażana ipapryki 3 Flares Facebook 3 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 3 Flares Składniki: 1 średni bakłażan 1 duża czerwona papryka 2 gałązki Zobacz więcej