pasta z buraka pieczonego

Jeśli nie macie jeszcze dość buraków po zjedzeniu dużych ilości barszczu w czasie Świąt, to proponuję pastę z pieczonych buraków i orzechów włoskich. Doskonale smakuje z pieczywem typu flatbread Zobacz więcej
Przepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli 1 łyżka soku z Zobacz więcej
Pasta z pieczonych buraków, czosnku i fasoli. Polecam gotować fasolę przy okazji gotowania zupy za jednym razem. Pasta jest bardzo zdrowa i dobra. 1 szklanka fasoli 2 buraki 1 główka czosnku 1 cebula Zobacz więcej
Buraczki powinny być bliskim przyjacielem każdego człowieka. Nie ze względu na to, że są smaczne, ale przede wszystkim dlatego, że są wartościowym i cennym warzywem. O ich właściwościach wspomniałam Zobacz więcej
Kolejna pasta z moich ulubionych pieczonych buraków, które jem w kółko. Kupuję ekologiczne, podłużne ("egipskie") raz w tygodniu i piekę. Zjadam solo, bo to przepyszna odmiana albo przerabiam na pasty Zobacz więcej
Dziś na tapecie pieczone buraki. Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Buraki myjemy, większe okazy możemy pokroić na połówki lub ćwiartki, wtedy szybciej się upieką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy Zobacz więcej
Pyszna, gęsta pasta słodka od buraków z konkretną dawką białka pochodzącego z białej fasoli (to białko lepiej przyswajalne i bardziej odżywcze niż z mięsa). Świetna do codziennych kanapek - bardzo Zobacz więcej
Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy Pogoda nam się dzisiaj troszkę zepsuła. Od rana pochmurno, straszą ulewami i burzami.. Brrr. Ale takie uroki wiosny. Żeby przywołać trochę wiosnę zapraszam na Zobacz więcej
prosty przepis na pastę kanapkową, do wykonania której potrzebujemy właśnie tego szlachetnego warzywa – buraka. Składniki: – 2-3 średnie buraki – sól – pieprz – tymianek – 2-3 łyżeczek ziarek Zobacz więcej
Łosoś pieczony na soli to kwintesencja smaku i zdrowia:) Zero tłuszczu podczas pieczenia, a ryba mimo to, bardzo soczysta. Wszystko za sprawą soli, która zatrzymuje łososiowe 'soki'. Do tego Zobacz więcej
Nie pamiętam, by w okresie świątecznym kiedykolwiek pojawiła się na stole ćwikła z chrzanem. Pamiętam natomiast zabłąkany słoik ćwikły, stojący przez długi czas na drzwiach lodówki. Może to było Zobacz więcej
Kiedy byłam dzieckiem nie cierpiałam ćwikły i nic w świecie nie było w stanie nakłonić mnie do zjedzenia chociaż odrobiny. Ostra, kwaśna, zupełnie do niczego. Wszystko zmieniło się, kiedy wiele lat Zobacz więcej
Zdarzają się takie dni, że jajka na śniadanie to za mało. Chodzą potem za człowiekiem (oczywiście, w znaczeniu przenośnym), nie dając spokoju, jakby wołały „zjedz nas jeszcze trochę” ;) I wtedy jest Zobacz więcej
Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych Zobacz więcej
jabłkami, ziołami,, połówkami czosnku i plastrami cytryny. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (u mnie 4 godziny). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 i pół godziny z Zobacz więcej
To ostatnio moja ulubiona pasta do chleba. Łatwa i szybka w przygotowaniu, jeśli mamy upieczone warzywa, a te zimą mam właściwie zawsze w lodówce. Połączenie fety i pieczonych buraków jest strzałem w Zobacz więcej
paprykę i już mamy wersję bez dodatków). Po trzecie warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, buraki. Przechowywane w odpowiednich warunkach mogą wytrzymać długie zimowe miesiące, a przygotować Zobacz więcej
Jak ostatnio wspominałam, będę trochę więcejpisać o moich codziennych wegańskich zdrowych obiadach :) I tak dziś lubieznie skonsumowałam przepyszne (uwielbiaaam burakiii!!!) penne z ryżu Zobacz więcej
Jeżeli lubicie wegetariańskie pasty na kanapki to poniższa powinna przypaść Wam do smaku. Połączenie serka homogenizowanego naturalnego, ugotowanych buraków i koperku. Pasta prosta i szybka do Zobacz więcej
Zapraszam na kolejną wersję jaj faszerowanych. Ostatnio przygotowywałam buraczki zasmażane do obiadu i postanowiłam jednego buraczka odłożyć i przygotować farsz do jajek. Bardzo często piekę buraki Zobacz więcej