pasta z papryki i orzechów

Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od Zobacz więcej
Szybki pomysł na wykorzystanie grillowanej papryki. Przepis pochodzi ze stronycincin.cc. Składniki: 2 grillowane papryki bez skórki (ja użyłam czerwonej i pomarańczowej marynowanej) pół szklanki Zobacz więcej
Co można powiedzieć o niej? Wiele, ale po prostu ją zróbcie i sami zobaczycie jak jest pyszna. Pasta z papryki i orzechów SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich Zobacz więcej
Zamiast kupować gotową pastę, warto zrobić ją samodzielnie. To kolejny dodatek do mięs, ryb, chleba lub warzyw...wśród moich gości zrobiła furorę ... do dzieła!...jak zwykle mało pracy duży efekt ..:) Zobacz więcej
Pasty warzywne do kanapek są świetną alternatywą dla przełamania szynkowej rutyny. Wędzona papryka doskonale komponuje się z orzechami, a jeśli zostanie coś ze śniadania, z powodzeniem można ją użyć Zobacz więcej
Koniec sierpnia to czas, kiedy w mojej kuchni cały czas skwierczą papryki. Na przemian produkuję ajvar, pastę paprykową z masłem orzechowym a ostatnio za sprawą książki The Lebanese Kitchen wydanej Zobacz więcej
W zeszły weekend pisałam, że mam nowy kanapkowy hit - pastę muhammara, której próbowałam w Hamsie. Skoro smakowało mi, to postanowiłam zrobić własną. Na szczęście internet okazał się być pomocny. Zobacz więcej
Pasta do nachos, pasta do grzanek, pasta do grissini. Pasta z papryki na każdą okazję. Lekko pikantna, chrupiąca, bardzo aromatyczna. Doskonała jako dip do surowych warzyw, jako marynata do kurczaka. Zobacz więcej
Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej Zobacz więcej
. To kolejne wcielenie zmiksowanych, pieczonych warzyw z przyprawami. Tym razem głównymi bohaterkami są czerwone papryki i orzechy włoskie. Nie mniej ważna jest jednak melasa, któranadaje całości Zobacz więcej
Marzy mi się któregoś dnia kulinarna podróż po Gruzji, ale zanim to nastąpi podaję przepis pyszną przekąskę, która wprowadzi nas w klimat tych terenów - pieczone papryki nadziewane masą z orzechów Zobacz więcej
Paprykę jem i lubię, ale nie wzbudzała we mnie jakiś szczególnych zachwytów ... za wyjąkam papryki pieczonej. Pieczona to zupełnie co innego. Pieczona jest OBŁĘDNIE pyszna. Ta pasta skradła moje serce Zobacz więcej
i kolorowe. Znamy już dwie pasty o którym mówi cały świat . Hummus i Baba Ghanoush. Bez nich życie było by smutne. To tej dwójki dochodzi kolejna pasta, tym razem z pieczonej papryki. Muhammara to Zobacz więcej
Jesień spłynęła ulicami złotym potokiem liści. Zostawiła po sobie tylko deszcz. Miło w takich chwilach przenieść się do ciepłych krajów - choćby kulinarnie. Przepis na tą arabską pastę dostałam od B., Zobacz więcej
Muhammara - pasta z papryki i orzechów włoskich - Lazy Cat Kitchen strona główna przepisy wszystkie przepisy małe dania głowne dania słodycze wypieki sałatki i zupy śniadania przepisy podstawowe o Zobacz więcej
na kanapki. Połączenie tych wszystkich intensywnych smaków, w rezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Koniecznie musicie jej spróbować! :) Składniki: - 3 papryki - Zobacz więcej
Muhammara to popularna na bliskim wschodzie pata z pieczonej papryki, orzechów włoskich, z dodatkiem melasy z granatów. Ponoć wywodzi się z Syrii, ale chętni spożywana jest w wielu innych państwach. Zobacz więcej
Dziś prosta do wykonania pasta z orzechów włoskich: do chleba, do surowych warzyw i do czego tylko dusza zapragnie. Bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pyszna i aromatyczna. Na co? Na Zobacz więcej
z papryki i orzechów. Świetnie komponuje się z grillowaną pitą i innymi daniami typu meze. MUHAMMARA - PASTA Z PAPRYKI I ORZECHÓW Składniki: 3 duże papryki czerwone 60 g orzechów włoskich 1 łyżeczka Zobacz więcej
Świetna do pieczywa , na śniadanie czy przystawkę. Możecie posmarować nią chlebek naan, tortillę czy naleśniki. Składniki: 2 duże czerwone papryki 3/4 szklanki orzechów laskowych 1 kromka chleba sok z Zobacz więcej