Przepis na pasta z papryki i orzechów

Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od Zobacz więcej
Koniec sierpnia to czas, kiedy w mojej kuchni cały czas skwierczą papryki. Na przemian produkuję ajvar, pastę paprykową z masłem orzechowym a ostatnio za sprawą książki The Lebanese Kitchen wydanej Zobacz więcej
Co można powiedzieć o niej? Wiele, ale po prostu ją zróbcie i sami zobaczycie jak jest pyszna. Pasta z papryki i orzechów SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie Mi
Pasta z papryki i orzechów

Pasta z papryki i orzechów 85

Szybki pomysł na wykorzystanie grillowanej papryki. Przepis pochodzi ze stronycincin.cc. Składniki: 2 grillowane papryki bez skórki (ja użyłam czerwonej i pomarańczowej marynowanej) pół szklanki Zobacz więcej
W zeszły weekend pisałam, że mam nowy kanapkowy hit - pastę muhammara, której próbowałam w Hamsie. Skoro smakowało mi, to postanowiłam zrobić własną. Na szczęście internet okazał się być pomocny. Zobacz więcej
Muhammarę, wspaniałą pastę z orzchów włoskich i pieczonej papryki nauczyła mnie robić Sammar, za co jestem jej ogromnie wdzięczna, bo to absolutnie mój smak! Muhammarę razem z hummusem (przepis TU) i Zobacz więcej
Paprykę jem i lubię, ale nie wzbudzała we mnie jakiś szczególnych zachwytów ... za wyjąkam papryki pieczonej. Pieczona to zupełnie co innego. Pieczona jest OBŁĘDNIE pyszna. Ta pasta skradła moje serce Zobacz więcej
Pasty warzywne do kanapek są świetną alternatywą dla przełamania szynkowej rutyny. Wędzona papryka doskonale komponuje się z orzechami, a jeśli zostanie coś ze śniadania, z powodzeniem można ją użyć Zobacz więcej
Mezze (meze) to rodzaj przystawek, "tapas" podanych na bliskim wschodzie. To coś co idealnie sprawdza się do podjadania, szczególnie przy skrapianych alkoholem okolicznościach. Mezze to małe proste Zobacz więcej
Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej Zobacz więcej
Na niedawnym spotkaniu ze znajomymi podałam jako przekąskę arabską muhammarę - dip/pastę z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów. Jest lekko pikantna, słodkawa, idealna do podjadania z Zobacz więcej
Jak już zdążyliście zauważyć kocham wszelkiego rodzaju pasty. Czy to bezpośrednio do chleba czy mięs. Uwielbiam kombinować łączyć, mieszać. Polecam Wam dzisiaj pastę z pieczonej papryki i włoskich Zobacz więcej
Kiedy spodziewam się gości w porze śniadaniowej, mam ochotę robić im szakszukę lub migdałowe croissanty. Kiedy przybywają w czasie obiadu i są to mięsożercy, najchętniej przygotowuję szybkie i Zobacz więcej
Zamiast kupować gotową pastę, warto zrobić ją samodzielnie. To kolejny dodatek do mięs, ryb, chleba lub warzyw...wśród moich gości zrobiła furorę ... do dzieła!...jak zwykle mało pracy duży efekt ..:) Zobacz więcej
Jesień spłynęła ulicami złotym potokiem liści. Zostawiła po sobie tylko deszcz. Miło w takich chwilach przenieść się do ciepłych krajów - choćby kulinarnie. Przepis na tą arabską pastę dostałam od B., Zobacz więcej
Muhammara - pasta z papryki i orzechów włoskich - Lazy Cat Kitchen strona główna przepisy wszystkie przepisy małe dania głowne dania słodycze wypieki sałatki i zupy śniadania przepisy podstawowe o Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 3 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 70 g orzechów włoskich 25 g krakersów ( bezglutenowych ) łyżeczka miodu łyżeczka płatkow chili WYKONANIE: 1.Paprykę umyć, przekroić, usunąć Zobacz więcej
Pasty do pieczywa pojawiają się w moim domu często, choćby dlatego, że doskonale sprawdzają się jako nadzienie do przeróżnych kotlecików i pierożków, często też do placków, które lubię jeść w wersji Zobacz więcej
Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki, którą ostatnio kupiłam” Gruziński smak” . Ostatnio trochę czytałam o kuchni gruzińskiej, przeglądałam w Internecie różne przepisy i jak zobaczyłam tą książkę Zobacz więcej
Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche - z takich nie ma przyjemności jedzenia, Zobacz więcej