pasta z pieczonego bakłażana

Bakłażan/oberżyna/gruszka miłości to piękne i pyszne warzywo jest bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Jednym z moich ulubionych dań jest pasta z pieczonych bakłażanów. Bardzo prosta i zdrowa, może być Zobacz więcej
Dziś znów Dorota zaprasza Was na smakołyk rodem z kuchni gruzińskiej - przepyszną pastę z pieczonego bakłażana. Delikatna, a zarazem nieco ostra i egzotyczna w smaku... doskonała wegetariańska Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty! A ta z bakłażana przypadła mi w szczególności do gustu. Zapach pieczonego czosnku (polecam upiec całą główkę) i bakłażana jest zniewalający. Gwarantuję, że i Wam Zobacz więcej
Przepis na to danie pochodzi z kuchni ukraińskiej. Przyznaję, że bakłażany nigdy nie były mi po drodze. Nie smakowały mi po prostu... Aniela Redelbach robiła taką pastę na swoich warsztatach. Nawet Zobacz więcej
pasta z pieczonych bakłażanów Baba ghanoush według źródła to danie z bakłażanów, z dodatkiem oliwy z oliwek i różnych przypraw. Popularną metodą przygotowanie oberżyny jest pieczenie w piekarniku lub Zobacz więcej
Gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna to nasz kochany bakłażan. Lubię go w każdej wersji – zarówno jako przystawkę, jak i danie główne (takie lub takie). Smażony zachowuje się jak gąbka Zobacz więcej
Pasta z pieczonych bakłażanów, szybka w przygotowaniu i wielofunkcyjna - może być sosem do grillowanych warzyw czy mięs, imprezowym dipem do słonych przekąsek, lub po prostu pastą do pieczywa czy Zobacz więcej
Uwielbiam ! Siostra przyniosła przepis z urodzin kolegi, którego ojciec jest Grekiem. Pyszna i prosta. Do kanapek, do mięs lub jako dip do warzyw. Na dużą porcję potrzebujemy dwa średnie bakłażany , Zobacz więcej
, że sława, jaką są owiane w naszym kraju, niezwykle je krzywdzi. Wracając jednak do naszego menu owego wieczora, nie obyło się bez potraw zawierających w swym składzie bakłażana, a w większosci z Zobacz więcej
Uwielbiam pasty wegetariańskie do pieczywa. Chętnie jedzą je moje dzieci i mój mąż. Właściwie każda przygotowywana przeze mnie pasta jest inna. Skład zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce lub w Zobacz więcej
Całkiem niedawno na blogu pojawił się przepis na tahini, a tym razem pomysł jak to sezamowe cudo wykorzystać. Ta pasta idealnie smakuje podana z pitą, ale również jako dodatek do mięs czy grillowanych Zobacz więcej
Baba ghanoush to bardzo popularna na azjatyckim Bliskim Wschodzie i w Egipcie potrawa podawana w formie pasty. Możemy ją wykorzystać jako dodatek do grillowanej pity, warzyw a nawet mięsa lub jako Zobacz więcej
Pieczony bakłażan wygląda "dziwnie". Jest śliski, nie trzyma formy i może odbierać apetyt, ale wystarczy pieczonego bakłażana utłuc z moździerzu lub potraktować blenderem i zamienia się w cudo. Cudo, Zobacz więcej
Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Jest on zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu - głębszy, bardziej umami. A do tego takie warzywa są całkiem zdrowe, bo nie tracą wielu składników odżywczych i Zobacz więcej
Pasta z pieczonego bakłażana z doprawiona pastą sezamową i cytryną jest popularna na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje jako dodatek do surowych lub grillowanych warzyw, pieczywa (np. chlebków pita) Zobacz więcej
Kuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakisz. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: Zobacz więcej
Absolutnie genialna pasta z pieczonych warzyw. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub wegetariański dip do imprezowych przekąsek, takich jak krakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i Zobacz więcej
Dzisiaj kuchnia poleca przepyszną pastę z pieczonych warzyw. Pastę z pieczonego bakłażana, papryki w towarzystwie szalotki. Cudowny dodatek do chleba, wędliny, serów. Pasta jest tak smaczna, że znika Zobacz więcej
Pasta z pieczonego bakłażana i łososia Uwielbiam pasty do chleba, uwielbiam je tworzyć i wymyślać. Uwielbiam bakłażana, ale nie miałam na niego pomysłu, a dokładnie na nie, bo były dwa. Tego dnia na Zobacz więcej