Przepis na pasta z tamaryndowca

drjodlowska
drjodlowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fantazjesmaku.weebly.com
Pasta z tamaryndowca

Pasta z tamaryndowca 809

Tamaryndowiec jest głownie używany w kuchni indyjskiej i tajskiej. Ma specyficzny kwaskowaty smak. Stosuje się go jako dodatek do zup, sosów lub dań warzywnych. Można nim zastąpić dodawane do potraw Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Tamaryndowiec to wielkie drzewo (do 25m wysokości) rosnące w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Ma wiecznie zielone liście … Przeczytaj cały Zobacz więcej
Tamaryndowiec indyjski zwany inaczejpowidlnikiem jest drzewem pochodzącym ze wschodniej Afryki. Owoce tejrośliny wisząna drzewach wstrąkach i nazywane są indyjskimi daktylami. Wstrąkachznajduje się Zobacz więcej
Tym razem zapraszam na pyszny obiad. Szef kuchni serwuje przepiórki, małe patki ale jakże pyszne, mięso jest delikatne i soczyste o ile go nie przepieczecie. No to do dzieła. Składniki: ( 4 porcje ) Zobacz więcej
Potrawka po tajsku: z kurczakiem w sosie z mleczka kokosowego i pasty z tamaryndowca z trawą cytrynową, duszonymi pieczarkami, papryką i kukurydzą Przyprawy od mojej cioci, prosto z Tajlandii, Zobacz więcej
KasiaWeganka
KasiaWeganka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia Weganka
MUFFINY Z TAMARYNDOWCEM  :)

MUFFINY Z TAMARYNDOWCEM :) 141

Tamaryndowiec to egzotyczna roślina, której owoce przypominają przerośnięte strąki fasoli. Ma charakterystyczny kwaśny , cierpki posmak, jednak bardzo dobrze sprawdza się jako składnik deserów. Pasta Zobacz więcej
sprawdzone przepisy kulinarne « Warzywa stir-fry z tofu Sernik w cieście kakaowym. » Curry z kurczakiem i tamaryndowcem Pyszne, niesamowicie aromatyczne curry z kwaśnym tamaryndowcem. Jeśli będziecie Zobacz więcej
monikucha
monikucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poluzuj.pl
Ryba w sosie z tamaryndowca

Ryba w sosie z tamaryndowca 219

Na Filipinach tamaryndowiec (lub tamaryndowiec indyjski) dostępny jast na targu w postaci czerwono-wiśniowej kleistej pulpy, którą bez pomocy sympatycznej sprzedawczyni trudo byłoby mi zidentyfikowac. Zobacz więcej
Niespełna tydzień temu wróciłam z wymarzonej, blisko miesięcznej, podróży po Azji: Wietnam, Kambodża, Tajlandia. Gdybym miała jednym słowem opisać tę podróż, powiedziałabym, że było pysznie. Na tyle Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Choochla
Smażona dorada w sosie z tamaryndowca

Smażona dorada w sosie z tamaryndowca 129

Kuchnia tajska zdobywa na całym świecie coraz większą popularność. Książkę Sallie Moris "Kuchnia tajska- to proste" razem z płytą zawierającą tradycyjną muzykę tajską kupiłam jeszcze zimą, ale nie Zobacz więcej
We wczorajszym odcinku programu MasterChef zmierzyliśmy się z nie lada zadaniem, co świetnie widać było po naszych, zdziwionych minach. Większość z nas jeszcze przed podniesieniem tajemniczych Zobacz więcej
Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto Zobacz więcej
Phad thai w wersji de lux! fot. D.Szymborska Nowy numer Good Food Polska, dużo przepisów do wypróbowania, na pierwszy ogień a właściwie ciepło kuchenki elektrycznej poszedł „Perfekcyjny pad thai” – Zobacz więcej
Prosto z Azji Południowo-Wschodniej trafiły ostatnio w nasze ręce twarde brązowe strączki ŚWIEŻYCH owoców tamaryndowca. Blisko 8 tysięcy kilometrów od Kobyłki prawie city zwisały z wysokich drzew Zobacz więcej
WiktoriaG
WiktoriaG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyza made in Poland
Rybna zupa z tamaryndowcem

Rybna zupa z tamaryndowcem 111

Kiedy myślicie o najbardziej wietnamskiej z wietnamskich zup przed Waszymi oczami staje buchająca parą miska pełna phở? Szkoda, bo niepozorna canh chua, czyli kwaśna zupa, chociaż nie zdobyła Zobacz więcej
W końcu zaopatrzyłam się w Kuchnie Świata Ramsay'a. Na początek kuchnia tajska - ot by przypomnieć sobie o lecie w środku zimy. Sos, który proponuje Gordon jest bardzo intensywny, mnie do końca nie Zobacz więcej
Uwielbiam potrawy, w których różne składniki zanurzone są w bogatym, gotowanym sosie. Wszelkie gulasze, lecza, curry są moją miłością. Takie jedzenie doskonale rozgrzewa mój organizm i zaspokaja głód. Zobacz więcej
silkdressdiet: Między ananasem, a tamaryndowcem czyli na egzotyczną słodko - kwaśną nutę! środa, 6 kwietnia 2016 Między ananasem, a tamaryndowcem czyli na egzotyczną słodko - kwaśną nutę! Zobacz więcej
Od niedawna mieszkam w Warszawie. Przyszło mi dzielić pokój z przyjaciółką, która jest weganką. Upodobała sobie wegańskie pulpeciki z Ikei i potrafiła jechać tam specjalnie przez 40 minut, aby kupić Zobacz więcej
Co prawda zima nie jest najlepsza porą roku na tego typu dania (terrinę podajemy na zimno), jednak biorąc pod uwagę jej oryginalny i niepowtarzalny smak nie mogłam oprzeć się pokusie żeby już dzisiaj Zobacz więcej