pasteis

Moni
Moni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Pasteis de bacalhau

Pasteis de bacalhau 564

2
Pasteis de bacalhau, czyli krokieciki z dorsza, są jednym z najpopularniejszych dań kuchni portugalskiej. Oryginalnie do tego przepisu powinno używać się suszonego dorsza, który przed użyciem go do Zobacz więcej
Ola Milc
Ola Milc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake with Ola
Pasteis de nata

Pasteis de nata 130

1
Wiem, że mamy już grudzień i wszyscy myślą o świętach, ale dzisiaj przeniesiemy się do słonecznej Portugalii. Ostatnio miałam okazję spróbować jednego z ichniejszych deserów (niestety u nas w Polsce, Zobacz więcej
na własnej skórze...) Najwspanialsze, najsmaczniejsze, naj naj pasteis wypiekają (od 1837 r.!) w cukierni w Belem, w Lizbonie. Ponieważ jednak do Portugalii daleko, podjęłam się wyzwania i Zobacz więcej
BlueSpoon
BlueSpoon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blue Spoon
Pasteis de nata

Pasteis de nata 151

0
Kiedy myślę o Portugalii, słyszę krzyk mew, a w głowie mam smak i zapach pasteisz małej manufaktury w Baixo, jeszcze gorących i jedzonych na stojaka. Z Lizboną łączy mnie trudna miłość (jednak wolę Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Pasteis de Nata

Pasteis de Nata 215

0
, portugalskich serów i wędlin, wina oraz słynnych ciasteczek pasteis de Nata. Są to małe babeczki z ciasta francuskiego, wypełnione waniliowym kremem. To prawdziwa ikona portugalskiej kuchni i jeden Zobacz więcej
wybieramy słodycze, a w szczególności typowo Lizbońskie Pasteis de Nata – czyli tartaletki na cieście francuskim z baaaaaardzo słodkim kremem jajecznym. Sama historia tych ciastek jest dość ciekawa – Zobacz więcej
Na prośbę czytelników publikuję przepis na legendarne ciasteczka Belem z francuskiego ciasta z kremem budyniowym zapieczonym do ciemnego zabarwienia. O powstaniu ciasteczek Belem krąży wiele Zobacz więcej
Jakiś czas temu udało mi się w końcu kupić dorsza Bacalhau, o którego w Polsce niestety jest niezwykle trudno. Postanowiłam więc od razu wypróbować 2 przepisy, które kilka lat temu dostałam od szefa Zobacz więcej
Być w Portugalii i nie spróbować tych ciastek to grzech. I mimo, że ciastka te pochodzą z Santa Maria de Belém – dzielnicy Lizbony, dostępne są na terenie całego kraju. Przemierzając Portugalię, wiele Zobacz więcej
de Belem oferuje bowiem najsłynniejsze w Lizbonie ciastka Pasteis de Belem, znane też jako Pasteis de nata. W zasadzie jedno ciastko to Pastel (pasztel), zaś Pasteis (paszteisz) to wiele ciastek. Zobacz więcej
26 sty Cześć, Pora na kolejną propozycję obiadową. Tym razem po portugalsku z małym polskim akcentem w postaci kiszonych ogórków. Bacalhau to po portugalsku solony, suszony dorsz – stały element Zobacz więcej
Podczas podróży staram się smakować lokalnych dań.Zapamiętywać smaki, przypominać sobie później jakapotrawa czy deseri gdzie smakowała mi najbardziej. Czasem jak coś mocno zapadnie mi w pamięci i Zobacz więcej
skład wchodzi Porto, Brandy, piwo i sos pomidorowy (a to tylko baza, reszta zależy od kucharza...). To w Porto, a co w stolicy? Na obiad zamów dorsza, to portugalska ryba narodowa, potrafią z niej Zobacz więcej
będzie idealny środek zaradczy przeciwko całkowitemu zapadnięciu się w saudade - portugalską mieszankę nostalgii, melancholii i dekadencji. Ciasteczka pasteis de Belem mają dość ciekawą historię. Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Pasteis de Nata

Pasteis de Nata 1012

0
Tak naprawdę przepis na te babeczki Pastéis de Nata/Pastéisde Belém znają tylko 3 osoby na świecie i ja niestety do nich się nie zaliczam. Receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Możemy jedynie Zobacz więcej
...czyli kotleciki z suszonego dorsza. Danie wywodzi się z Portugalii, gdzie sposobów na przyrządzenie bacalhau jest podobno tyle, ile dni w roku. W dodatku każdy region urozmaica tą samą potrawę, Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Pasteis de nata

Pasteis de nata 1395

0
Zróbcie ciasto francuskie wg tego przepisu, wyłóż nim foremki. Wyściel folią i obciążnikami (monety lub fasola). Piecz 10 minut w 180 stopniach. Do sosu oddzielcie żółtka od białek, żółtka wrzućcie do Zobacz więcej
To ciacha, które można zjeść w Lizbonie. Nie są najpiękniejsze, wiem ;) Mają jednak swoich wielbicieli, co widać w miejscach, gdzie się je kupuje :) Nie wiem, czy istnieje jeden przepis na nie. Zobacz więcej
Że podróże kształcą, to fakt znany nie od dzisiaj. Ale że uczą wytrwałości, a nie lenistwa, to prawda, którą przywiozłam ze sobą z Portugalii. Nastawienie na wyjazd było kulinarno muzyczne czyli Zobacz więcej
Znów powoli przychodzi jesień i zmiana pogody każe mi powracać wspomnieniami do słonecznej Portugalii. To co urzekło mnie w Sintrze, oddalonej od Lizbony zaledwie o 30 km to ciasteczka z dorsza w Zobacz więcej