pasteryzacja kompotu

Pisałam wam dziś rano jakimi dobrociami zostałam obdarowana :) Wiedziałam, że pierwsze co z nich zrobię to kompot, bo uwielbiam jego smak. Oskubane i umyte porzeczki do słoików, trochę cukru, wody, Zobacz więcej
Tym razem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: Zobacz więcej
martucha
martucha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociewianka
Kompot wiśniowy

Kompot wiśniowy 1841

0
Kompot wiśniowy 2011/07/11 @ 7:18 am (Przetwory) Tags: Przetwory sezon wiśniowy :-) doskonale go pamiętam z wakacji na wsi, Babcia miała cudowny sad a w nim sporo drzewek wiśniowych; właziliśmy na Zobacz więcej
Tegoroczne letnie odkrycie? Mirabelki :) Jadłam je dotychczas chyba tylko raz... A wczoraj zostałam uraczona całym dziesięciolitrowym wiadrem tego żółtego złota... Powstały kompot i konfitura. Dziś - Zobacz więcej
Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby Zobacz więcej
Kompoty na bazie agrestu wersja I - agrest+ czarna porzeczka wersja II - agrest wersja III - agrest+ czarna porzeczka+ maliny Agrest oczyszczamy z szypułek i ogonków. Wszystkie owoce dokładnie Zobacz więcej
Kompot z agrestu doskonale nadaje się do zimowych obiadów. Można go podawać na zimno prosto ze słoika albo podgrzać i podawać na ciepło. Ja zazwyczaj podgrzewam i dodaję trochę mąki ziemniaczanej, Zobacz więcej
Lato jest cudowne, bo można wtedy nie tylko tworzyć smaczne warzywne dania i desery z sezonowymi owocami, ale też robić przetwory. W tym tygodniu zrobiłam na próbę kilka słoiczków kompotu z wiśni z Zobacz więcej
Nie robię kompotów z truskawek , alternatywą dla nich są właśnie truskawki zasypywane w słoju tylko cukrem BEZ wody . Przygotowanie Myję truskawki z szypułkami , osączam je na sicie i dopiero wtedy Zobacz więcej
Otrzymałam od moich teściów kolejne dary z działki - winogrona. A skoro mamy na nie sezon grzechem byłoby nie przetworzyć ich i zrobić, np. pysznego kompotu na zimę. W czasie zimowych, chłodnych dni Zobacz więcej
zamiary konkretnymi radami :) Książka ta jest swego rodzaju wycieczką po pasteryzacji, zagęszczaniu, kiszeniu, soleniu i suszeniu oraz fermentacji. Mimo swojego "wieku" - wydana w 1979 r. - zachowała Zobacz więcej
Kompot z agrestu na zimę Dziś kolejny przepis z agrestem w roli głównej. Tym razem kompot na zimę. Polecam ten zdrowy i całkiem smaczny owoc. Składniki: dowolna ilość agrestu na 1 kg owoców 20 dag Zobacz więcej
Nie ma nic prostszego do przygotowania niż kompot, wrzucamy do garnka z wodą to co mamy pod ręką, o ile jest to jakiś owoc, dodajemy cukier, do smaku lub w bardzo wyrafinowanej wersji sok z cytryny Zobacz więcej
Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę Kompot agrestowo - porzeczkowy robię co roku, bo lubię to połączenie owoców. Ponadto i porzeczki i agresty zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i Zobacz więcej
będzie kupować tych firmowych dedykowanych maluchom. W ten sam sposób robię sok z winogron, jabłek, śliwek różnego rodzaju, gruszek, pomidorów. Jedyny warunek to sokowirówka. Z wytłoków owocowych Zobacz więcej
Najbardziej lubię przepisy, przy których nie trzeba sztywno trzymać się proporcji składników, ale raczej polegać na swoim smaku. Dlatego tak często przygotowuję kompoty i inne domowe napoje. Dzisiaj Zobacz więcej
DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie Zobacz więcej
W bardzo łatwy sposób można zrobić samemu w domu kandyzowane śliwki, które świetnie wzbogacą nasze desery, ciasta, czy kompot Wigilijny :) Jeśli nie chcecie nadziewać ich orzechami po prostu je Zobacz więcej
trójskładnikowe kompoty. W tym roku już nie zdążę, może w przyszłym je pokażę. Ale wracajmy do mirabelek – same w kompocie też są dobre, ale w duecie z jabłkami smakują bardzo ciekawie. Najlepiej Zobacz więcej
Rabarbaru ci u nas pod dostatkiem w tym roku. Nigdy nie zajadałam, ani nie robiłam, dżemu z rabarbaru. Robiło się z niego kompot i ciasto! Przetworów nigdy. Złamałam tradycję i postanowiłam zrobić Zobacz więcej