pasteryzacja kompotu

Pisałam wam dziś rano jakimi dobrociami zostałam obdarowana :) Wiedziałam, że pierwsze co z nich zrobię to kompot, bo uwielbiam jego smak. Oskubane i umyte porzeczki do słoików, trochę cukru, wody, Zobacz więcej
Tym razem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: Zobacz więcej
martucha
martucha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociewianka
Kompot wiśniowy

Kompot wiśniowy 1852

0
Kompot wiśniowy 2011/07/11 @ 7:18 am (Przetwory) Tags: Przetwory sezon wiśniowy :-) doskonale go pamiętam z wakacji na wsi, Babcia miała cudowny sad a w nim sporo drzewek wiśniowych; właziliśmy na Zobacz więcej
Tegoroczne letnie odkrycie? Mirabelki :) Jadłam je dotychczas chyba tylko raz... A wczoraj zostałam uraczona całym dziesięciolitrowym wiadrem tego żółtego złota... Powstały kompot i konfitura. Dziś - Zobacz więcej
Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby Zobacz więcej
Kompoty na bazie agrestu wersja I - agrest+ czarna porzeczka wersja II - agrest wersja III - agrest+ czarna porzeczka+ maliny Agrest oczyszczamy z szypułek i ogonków. Wszystkie owoce dokładnie Zobacz więcej
Kompot z agrestu doskonale nadaje się do zimowych obiadów. Można go podawać na zimno prosto ze słoika albo podgrzać i podawać na ciepło. Ja zazwyczaj podgrzewam i dodaję trochę mąki ziemniaczanej, Zobacz więcej
Lato jest cudowne, bo można wtedy nie tylko tworzyć smaczne warzywne dania i desery z sezonowymi owocami, ale też robić przetwory. W tym tygodniu zrobiłam na próbę kilka słoiczków kompotu z wiśni z Zobacz więcej
Nie robię kompotów z truskawek , alternatywą dla nich są właśnie truskawki zasypywane w słoju tylko cukrem BEZ wody . Przygotowanie Myję truskawki z szypułkami , osączam je na sicie i dopiero wtedy Zobacz więcej
Otrzymałam od moich teściów kolejne dary z działki - winogrona. A skoro mamy na nie sezon grzechem byłoby nie przetworzyć ich i zrobić, np. pysznego kompotu na zimę. W czasie zimowych, chłodnych dni Zobacz więcej
zamiary konkretnymi radami :) Książka ta jest swego rodzaju wycieczką po pasteryzacji, zagęszczaniu, kiszeniu, soleniu i suszeniu oraz fermentacji. Mimo swojego "wieku" - wydana w 1979 r. - zachowała Zobacz więcej
ściereczką i zalewamy wodą. Podgrzewamy, aby uzyskać temp wody mniej więcej taką, jaką mają słoiki. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy w ok. 95 stopniach Słoiki wyjmujemy z wody, studzimy i następnie Zobacz więcej
Nie ma nic prostszego do przygotowania niż kompot, wrzucamy do garnka z wodą to co mamy pod ręką, o ile jest to jakiś owoc, dodajemy cukier, do smaku lub w bardzo wyrafinowanej wersji sok z cytryny Zobacz więcej
Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę Kompot agrestowo - porzeczkowy robię co roku, bo lubię to połączenie owoców. Ponadto i porzeczki i agresty zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i Zobacz więcej
będzie kupować tych firmowych dedykowanych maluchom. W ten sam sposób robię sok z winogron, jabłek, śliwek różnego rodzaju, gruszek, pomidorów. Jedyny warunek to sokowirówka. Z wytłoków owocowych Zobacz więcej
Najbardziej lubię przepisy, przy których nie trzeba sztywno trzymać się proporcji składników, ale raczej polegać na swoim smaku. Dlatego tak często przygotowuję kompoty i inne domowe napoje. Dzisiaj Zobacz więcej
DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie Zobacz więcej
W bardzo łatwy sposób można zrobić samemu w domu kandyzowane śliwki, które świetnie wzbogacą nasze desery, ciasta, czy kompot Wigilijny :) Jeśli nie chcecie nadziewać ich orzechami po prostu je Zobacz więcej
28 09 2012 Szukając wczoraj zdjęć sałatki ze śliwkami do akcji śliwkowej, znalazłam jeszcze zaległe zdjęcia. Trochę po czasie, bo mirabelek już nie ma, ale można sobie zanotować na przyszły rok, albo Zobacz więcej
Rabarbaru ci u nas pod dostatkiem w tym roku. Nigdy nie zajadałam, ani nie robiłam, dżemu z rabarbaru. Robiło się z niego kompot i ciasto! Przetworów nigdy. Złamałam tradycję i postanowiłam zrobić Zobacz więcej