Przepis na pasteryzacja mięsa

Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia Zobacz więcej
Tola
Tola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przetwory Toli
Mięso w słoikach

Mięso w słoikach 14128

M i ę s o w s ł o i k a c h Mięso w tzw. wekach – idealne na wakacyjne wojaże, stanowi świetną bazę do przygotowywanych posiłków. Wkład z naszego słoika, sos według uznania, makaron, ryż lub Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Weki z mięsa

Weki z mięsa 5302

Mięso w słoikach to dobre rozwiązanie dla tych co wybierają się np. na łódkę albo na camping i nie lubią gotowania, albo gotowania w ciasnym kambuzie (ja chyba nawet tam lubię, kto mnie weźmie na Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji 1636

Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Mięso w słoikach z galaretką

Mięso w słoikach z galaretką 6304

Dzisiaj szybciutko.... Prosiliście mnie na facebooku o przepis na mięso w słoiku "takie jak dawniej się robiło" ;) Nie wiem czy to właśnie jest takie "jak dawniej", ale muszę stwierdzić, że smakuje Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Mięso ze słoika

Mięso ze słoika 5001

Wracamy z naszymi mięsnymi wyrobami w słoikach, które przygotowujemy we współpracy z portalem Dobra Kiełbasa. Te wyroby są naprawdę doskonałe i przypominają mi dawne czasy minionego ustroju. Nie Zobacz więcej
Dzisiaj podaję przepis na coś w stylu domowej konserwy. Przygotowanie mięsa nie wymaga wiele pracy, czas głównie zajmuje marynowanie mięsa a następnie proces pasteryzacji. Do przygotowania możemy Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Kiełbasa ze słoika

Kiełbasa ze słoika 6997

Jeżeli lubicie domowe jedzonkoto nie mogliście lepiej trafić :D Pyszna, domowa kiełbaska ze słoika z odrobiną tłuszczyku, w cudownej, słonej galaretce... Uwielbiam! Wbrew pozorom, nie wymaga zbyt Zobacz więcej
Na mięso w słoikach trafiłam w internecie szukając jakiegoś przepisu. Nie wgłębiałam się w treść jak to się robi, jednak postanowiłam sama iść za tym tropem. Popytałam mamy, cioć, cudzych babć :) jak Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku 989

Pasteryzacja na sucho czyli pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na zatrzymanie lata w słoikach ;) Do tej pory zazwyczaj Zobacz więcej
Fasolka szparagowa na zimę z przepisu babci :) Składniki (na garnek o pojemności 5litrów): 3/4 5-litrowego garnka fasolki szparagowej 1,5 łyżki soli 3 łyżki cukru szczypta kwasku cytrynowego Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 2191

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1.Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Zobacz więcej
Pasteryzacja w piekarniku i zmywarce - czy to dobry sposób? Ze słoika Owoce Warzywa Dania Mięsa i wędliny Z alkoholem Z butelki Soki Alkohole Na lunch Wytrawnie Na słodko Porady Ze słoika Owoce Zobacz więcej
Zupy – mrożenie i pasteryzacja Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Porady Zupy – mrożenie i pasteryzacja Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 1314

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej
Fot. Krzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego Zobacz więcej
Przepyszna konserwa domowa, ze cudowną galaretką na dnie i warstwą aromatycznego tłuszczyku na górze. Domowa, wiadomo - zdrowa! Niech więc się schowają wszystkie kupne mielonki turystyczne i gulasze Zobacz więcej
Stary przepis, który wygrzebałam gdzieś z równie starego zeszytu. Nie wymaga pasteryzacji, ale przyznam się szczerze, że jak pierwszym razem ją robiłam część słoików zapasteryzowałam dla pewności. Zobacz więcej
Trudno zebrać się do pisania po Świąteczno - noworocznej przerwie ... ale po pierwsze zatęskniło mi się już za blogiem, a po drugie sporo przepisów się nazbierało i czeka na wstawienie:). ... a Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Mięso wieprzowe w słoiku

Mięso wieprzowe w słoiku 22430

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, Zobacz więcej