pasteryzacja słoików

Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’ Zobacz więcej
Liście szczawiu, mogą być wraz z ogonkami płuczemy w wodzie na dużym sicie. Kroimy i przekładamy do gara z niewielką ilością osolonej wody. Krótko zaparzamy i od razu przekładamy do słoików. Zobacz więcej
Polskie sklepy oferujądostęp do cytrusów przez cały rok. Jednak nie przez wszystkie miesiące te owoce są dla nas tak samo wartościowe. Wnaszym sezonie wiosenno-letnim, kiedy europejskie cytrusy Zobacz więcej
Robicie przetwory domowe w zaciszu własnej kuchni ? Ja robię i tą tradycję i wiedzę na ten temat przekazała mi moja babcia i mama, które także robią przetwory domowe i to w dużych ilościach. Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 867

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez pszenicy
Buraczki do słoików

Buraczki do słoików 17134

Marynowane buraczki, które z łatwością można wykorzystać w zimie, gdy świeżych warzyw brakuje. Świetna baza do zupy czy jako dodatek do drugiego dania. 5kg buraków 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 Zobacz więcej
Sezon letni to również sezon na przygotowywanie przetworów zimowych. Zbieranie zapasów już rozpoczęte. Dziś mizeria z ogórków gruntowych. Składniki: Ogórki świeże z łupiną (gruntowe)– 6 kg Ocet- 1 Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Emkreacja
Powidła figa-śliwka (pasteryzacja).

Powidła figa-śliwka (pasteryzacja). 30

Sezon na figi w polskich sklepach jest krótki i intensywny – pojawiają się, są na promocji i znikają. Trzeba korzystać póki się da. Ja swoje dostałam od mamy, która znów przywiozła je z Chorwacji. Zobacz więcej
Ok, wiem, że jak zobaczysz składniki to złapiesz się za głowę i pomyślisz - "dziewczyna powariowała - tyle cukru", ale powiem Ci, że jestem zwolenniczką ograniczania cukru, ale w tym przepisie po Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Dekoracje ze słoików

Dekoracje ze słoików 22

Choinka udekorowana? w domu posprzątano? piernik upieczony? A może tak nieco inaczej, bez gonitwy, spokojnie i z rozsądkiem spojrzeć na świąteczne przygotowania. Znaleźć chwilę na odpoczynek, na Zobacz więcej
Leczo do słoików. Leczo z cukinią na zimę Teraz, kiedy papryka i pomidory są bardzo tanie warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne leczo, z którego będziemy mogli skorzystać zimą, gdy te warzywa Zobacz więcej
Jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę Zobacz więcej
zabciiia
zabciiia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubie jeść
Mizeria do słoików na zimę

Mizeria do słoików na zimę 13894

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam mizerię, mogę ją jeść codziennie z ziemniakami. Od teraz będę mogła jeść ją nawet w zimie. Oto przepis na mizerię do słoików, wystarczy dodać śmietanę i przyprawy, Zobacz więcej
Beata12
Beata12 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W królestwie smaków Beaty
Tarta dynia do słoików

Tarta dynia do słoików 1151

Tarta dynia zamknięta w słoiki do ciast zup itp Składniki • Dynia Sposób przygotowania 1. • Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach W garnku na dnie wlać troszkę wody włożyć startą dynię gotować po Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Jabłka duszone do słoików

Jabłka duszone do słoików 23

Jesienią duszę jabłka i zamykam je w słoikach - tak przyrządzone wykorzystuję do szarlotki (np.tej) lub jako nadzienie donaleśników. Doskonale się też sprawdzają jako "dżem" na kanapki. Składniki*: 3 Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa do słoików

Fasolka szparagowa do słoików 8059

Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco. Składniki: 1 kg fasolki Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji 1554

Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
Długo utrzymująca się ładna pogoda spowodowała, że nawet w październiku możemy przyrządzać przetwory warzywne i owocowe. Targowe stragany nadal uginają się pod ciężarem gruntowych pomidorów i warto je Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1282

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej