• 8
  • 6
  • 0
  • 0
  • 9
  • 2
przepisów z 6083 blogów

pasteryzacja słoików

venka
venka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 1937

0
Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1.Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 584

0
Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej
Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia Zobacz więcej
Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
PASTERYZACJA (podpatrzone tutaj -->klik) Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii, to nic Zobacz więcej
zakrętek. Podgrzewałam na małym ogniu (pod przykryciem) ok 30 min w temp. 90-100 stopni. Po upływie tego czasu wylałam trochę gorącej wody i wlałam zimnej. Wyciągnęłam słoiczki i postawiłam do góry Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, copóźniejbędziemy mogli stworzyć, z tego złotego cudazamkniętegow słoiku:). Moja pierwsza dynia jest już Zobacz więcej
najlepsze, podaję jak niżej ... Tak zaprawiałem w 2011 roku ... a taką robiłem w tym roku Składniki. *5 kg papryki czerwonej; *9 szkl wody (9x250ml); *1,5 szkl octu spirytusowego; º] *9 łyżek cukru Zobacz więcej
Zupy – mrożenie i pasteryzacja Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Porady Zupy – mrożenie i pasteryzacja Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Zobacz więcej
Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji, którą możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pyszny dodatek do obiadu! Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji to sałatka, którą możecie Zobacz więcej
) 1/2 łyżeczki goździków liść laurowy gwiazdka anyżu Rabarbar myjemy, oczyszczamy z wierzchniej skórki kroimy na kawałki ok 2 cm. Wodę, ocet, miód i sól podgrzewamy na niewielkim ogniu. NIE GOTYJEMY. Zobacz więcej
na zalewę : 700 g ketchupu pikantenego i łagodnego ( dałam pół na pół ) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru ( dałam mniej ) 1/2 łyżeczki soli Ponad to : 2 kg Zobacz więcej
To jeden z pomysłów jak nakraść trochę smaków lata na zimne i pochmurne dni. A także pomysł na szybki obiad lub posiłek do pracy. Wystarczy dodać pokrojoną kiełbasę i gotowe. LECZO DO SŁOIKÓW 6 Zobacz więcej
Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza. Z tego powodu postanowiłam zrobić trochę weków do spiżarni. Przepis na ogórki dostałam od Babci. Ich smak kojarzy mi się Zobacz więcej
pożądaną przez nas gęstość* nakładamy je do umytych i wypieczonych w piekarniku słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. (Proces pasteryzacji szczegółowo opisałam poniżej). * Należy pamiętać, że powidła Zobacz więcej
Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » NAPOJE » Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji Opublikowane dnia 11 paź 2015 Zobacz więcej
Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam Zobacz więcej
Koktajl na dziś: wiśniowo - borówkowo - nektarynkowy. Jest pyszny, polecam :) ! Bierzemy garść wiśni (bez pestek), garśćborówek, 1 nektarynkę i blendujemy z 200 ggreckiego jogurtu (+ opcjonalnie: Zobacz więcej