pasteryzacja słoików - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 5075

Pasteryzacja

Poszukiwania Smaku

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiam na 100 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury zostawiam słoiki w piekarniku jeszcze na 15-20min. 2. Do słoików...

Marynowane grzyby leśne + pasteryzacja!

kozafit.blogspot.com

Po intensywnym grzybobraniu - czas na zamarynowanie tych najmniejszych! Z racji, że było to moje pierwsze marynowanie - musiałam przeczytać o tej formie kilka przydatnych informacji. I tak postawiłam na klasyczną marynatę :) Składniki: 50 dag grzybków leśnych (najlepiej małych łebków z kawałkiem nóżki) 2 szklanki wody 1 ceb...

puree z dyni + pasteryzacja

posmak zdrowia, czyli my taste of health

To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego złotego cuda zamkniętego w słoiku:). Moja pierwsza dynia jest już zawekowana, planuję jeszcze następne dwie włożyć do słoików. Przedstawię swój bezpieczny sposób na pasteryzację, ale po kolei: Składni...

Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

tarzynkowo

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie.  Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Porządnie umyte.  W tym celu można do każdego nalać trochę wrzątku, pomajtać nim, żeby dotarł mniej więcej w każde miejsce i wylać. Wysuszyć słoiki....

Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia

Wiosenny przepis na zdrowy i pyszny barszczyk! Warto zadbać o zdrowie- barszcz to świetna okazja ku temu- burak bowiem zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminę C, żelazo, wapń, magnez i potas. Poniżej przedstawiam również sposób na jego pasteryzację. Składniki: Ø 1 pęczek buraczków młodych z liśćmi Ø 1 duża marchewka Ø 1 pietruszka Ø 1 kal...

Mięso w słoikach, przetwory - pasteryzacja

moje pasje

Zastanawiałam się czy wrzucać wpis, ale ostatecznie namówiliście mnie do tego na facebooku ;) Krótko i zwięźle o pasteryzacji dowolnych przetworów lub zawekowanych obiadów przydatnych na wyjazdy pod namiot lub na sytuacje awaryjne dla drugiej połówki :) Polecam :) Pasteryzacja na mokro: przygotować przetwory według przepisusłoiki i zakr...

Jabłka do słoików

lubie jeść

Składniki: jabłka cukier sok z cytryny lub kwasek cytrynowy cynamon Wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Następnie podgrzewamy jabłka do całkowitego ich rozpadu dodając cukier i cynamon. Gdy jabłka będą już papką przełożyć do słoików dokładnie zakrę...

WISHLIST | Cuppow ( Dla Słoików )

Vegan Pop

Jeśli jeszcze nie zdążyłam wspomnieć, to uwielbiam traktować szklane słoiki, jak naczynia! Firma Cuppow oferuje nakładki na wieczka, które ułatwią nam spożywanie w nich  po za domem!

Buraki wiórki do słoików

Kuchnia szeroko otwarta

Jako dziecko bez opamiętania zajadałam się zasmażanymi burakami. Dziś za nimi nie przepadam, ale te w occie, starte na wiórki mogłabym jeść łyżkami i wciąż czułabym niedosyt. To najpyszniejsze buraki ze słoika jakie robiłam. Bez zbędnych dodatków, długiej listy składników, proste w wykonaniu i takie smaczne :) Polecam. Składniki (na ok. 6

Sałatka pomidorowa do słoików

Bez pszenicy

Sałatkę podejrzałam u Peggi w Kuchni KLIK. Spodobała mi się na tyle, że postanowiłam też ja zrobić. Oczywiście troszkę zmieniłam proporcje i użyłam czerwonej papryki.  Po prostu wykorzystałam to, co miałam. 3 kg pomidorów 6 cebul 3 papryki 3 marchewki pieprz czarny mielony, opakowanie 2 papryczki chilli zalewa: 3 szkla...

Fasolka szparagowa do słoików

Kuchnia domowa Ani

Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco. Przepis znalazłam na blogu My Cuisine. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej Zalewa (na 1 litr wody): 1 litr wody 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru odrobina kwasku ...

kolorowa sałatka do słoików

Slodzę Solę Pieprzę

Tę sałatkę robiłam już wielokrotnie. To genialny przepis i polecam Wam go z czystym sumieniem. Na pewno się uda i będzie pyszna. Zimą wspaniale smakuje do ziemniaków i schabowego, albo frytek i ryby. Wbrew pozorom nie ma przy niej zbyt wiele pracy. Za przepis, zresztą nie tylko ten jeden, dziękuję Pani Zosi:) Smacznego! Składniki (4-...

Ogórki do słoików marsz!!!

Taka babska próba

Uwielbiam ogórki, a Wy? Sezon w pełni, najwyższy czas powkładać ogórki do słoików, by zimą nam ich nie zabrakło. Nasze zwykłe - kiszone - są często podstawą szybkiego obiadu, ale też często przydają się do rozmaitych sałatek czy też zup. Zbierzmy przepisy na ogórki w słoikach, zarówno te kiszone, jak i konserwowe. A może jakieś z dod...

Sos paprykowy do słoików

kuchnia MP3-ki

 SKŁADNIKI: 4 czerwone papryki 4 ostre papryczki 2 cebule 4 ząbki czosnku ok.400 ml wody 150ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Z papryk wydrążamy ziarna, i kroimy w małą kostkę. Czosnek i cebulę obieramy, następnie drobno siekamy. Do garnka wrzucamy papryki, cebulę i czosnek,  wlewam...

Sałatka wielowarzywna do słoików

coolinarnie.pl

Bardzo smaczna sałatka, którą najlepiej robić w dużych ilościach w sezonie, ale jej składniki pozwalają równie dobrze przyrządzić ją o każdej porze roku. Sprawdza się świetnie w awaryjnych sytuacjach, kiedy w drzwiach stają goście a my mamy światło w lodówce. Wyciągamy słoiczek, dodajemy majonez i rewelacyjne danie gotowe. Polecam gorąco! Sałatk...

KAPUSTA KISZONA DO SŁOIKÓW

W KUCHENNYM OKNIE

  Latem kiszę kapustę w małych ilościach w garnku, a gdy już się ukisi przekładam  do słoików i przechowuję w lodówce, bądź w piwnicy. Warto robić sobie taką domową, swoją, bo przynajmniej wiadomo, że jest zdrowsza od kupionej. W zasadzie można w ten sposób kisić przez cały rok, gdy kończy się jedna porcja, natychmiast pomyśleć o ukisze...

Jagody do słoików

notatnik kulinarny Odkrywców

Jak dla mnie, sezon na jagody (borówkę czarną) trwa zdecydowanie za krótko. Uwielbiam jagody pod każdą postacią,  pierogów jeszcze w tym sezonie nie było, ale były bułeczki drożdżowe mojej Mamy i ciasto. A teraz już najwyższy czas na przetwory. Przepis autorstwa mojej Mamy :) Najprostszy z możliwych. Jagody zasypane cukrem, i pasteryzowane. Bez ...

Ostatnio wyszukiwane:

zua krem z ziemniakow, muffinki z kawalkami czekolady w srodku, zraz po nelsońsku, krem sułtański słodka chata, karczek krakus, kotlet na sucho, żyta, zmuszona kapusta, sernik z brzoskwini, kasesahnetorten, amuse-gueule, pure z buraków, zapiekana kasza jęczmienna, zapiekana kasza jęczmiennna, rolady nie słodkie, piatkowe obiady, beatka ii, tarta na kruchym spodzie, halogen ofen, owsianka jaglana

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x