Przepis na pasteryzacja słoików

tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1351

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Buraczki w słoikach.

Buraczki w słoikach. 12916

Składniki: buraki, olej. Przygotowanie: Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powkładać do słoików. Na wierzch dodać małą łyżeczkę oleju. Dobrze Zobacz więcej
Tola
Tola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przetwory Toli
Mięso w słoikach

Mięso w słoikach 14517

M i ę s o w s ł o i k a c h Mięso w tzw. wekach – idealne na wakacyjne wojaże, stanowi świetną bazę do przygotowywanych posiłków. Wkład z naszego słoika, sos według uznania, makaron, ryż lub Zobacz więcej
Trwałość Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 100C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia Do 6 mies. bez chłodzenia Zobacz więcej
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika Zobacz więcej
Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’ Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Kiełbasa ze słoika

Kiełbasa ze słoika 7060

Jeżeli lubicie domowe jedzonkoto nie mogliście lepiej trafić :D Pyszna, domowa kiełbaska ze słoika z odrobiną tłuszczyku, w cudownej, słonej galaretce... Uwielbiam! Wbrew pozorom, nie wymaga zbyt Zobacz więcej
Wiem że już fasolka się kończy, ale może ktoś jeszcze ma ją w ogródku (jak ja ;-) ) a jak nie to przepis przyda się na przyszły rok. Taka fasola po otwarciu smakuje jak świeża fasola, można ją zimą Zobacz więcej
Jeszcze kilka lat temu fasolkę szparagową zawsze mroziłam, ale odkąd spróbowałam fasolki ze słoika, przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Jest o niebo lepsza od mrożonej i nie zabiera miejsca w Zobacz więcej
Co roku kupuję coraz większą ilość pomidorów i zaprawiam je w słoiki, w najprostszy chyba z możliwych sposobów. Dzięki temu przez cały rok nie korzystam z pomidorów z puszki, tylko używam własnych aż Zobacz więcej
Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku Zobacz więcej
Fot. Krzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 2209

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1.Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez pszenicy
Pomidory do słoików, na zimę

Pomidory do słoików, na zimę 5972

Przepis pochodzi z bloga Domi w Kuchni KLIK Bardzo mi się spodobał, bo nie wymaga dużo pracy, a możemy zatrzymać smak lata w słoiku na zimę. Takie pomidory świetnie nadaja się na pomidorowa, ale także Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku 6219

Pozostaję w klimacie domowych wyrobów kanapkowych. Dziś chyba najprostsza rzecz do zrobienia - konserwa mięsna w słoiku. Zawsze lubiłam mielonki a najbardziej galaretkę, której zawsze było mi za mało. Zobacz więcej
miracle
miracle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój punkt smaku
Cukinia marynowana

Cukinia marynowana 8837

Smaczna, chrupka, marynowana cukinia w delikatnej, lekko octowej zalewie. Idealny dodatek do obiadów gdy sezon na cukinię już się zakończy. SKŁADNIKI : ( na 9 słoików o pojemności 900 ml ) - 3 kg Zobacz więcej
Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji 1666

Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Zobacz więcej
Stary przepis, który wygrzebałam gdzieś z równie starego zeszytu. Nie wymaga pasteryzacji, ale przyznam się szczerze, że jak pierwszym razem ją robiłam część słoików zapasteryzowałam dla pewności. Zobacz więcej