pasteryzacja słoików - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Pasteryzacja

Poszukiwania Smaku

...Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiam na 100 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury zostawiam słoiki w piekarniku jeszcze na 15-20min. 2. Do słoików przekładam...

Pasteryzacja

Istota Smaku

...Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę wszystkie kroki, które należy wykonać aby pasteryzacja przebiegła poprawnie. Jeżeli uznacie, że czegoś brakuje lub chcecie zadać jakieś pytanie, to na każde...

Pasteryzacja

Krakowskie smaki Ani

...Krakowskie smaki Ani: Pasteryzacja Krakowskie smaki Ani Przepisy na sprawdzone słodkości, obiadki ale i nie tylko. Wszystko to co pyszne i domowe. czwartek, 12 czerwca 2014 Pasteryzacja Pasteryzacja. Po co jej dokonujemy? No a po to aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów i tym samym dłużej przechowywać nasze pyszności:) Dzięki temu...

Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

tarzynkowo

...Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie.  Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Porządnie umyte.  W tym celu można do każdego nalać trochę wrzątku, pomajtać nim, żeby dotarł mniej więcej w każde miejsce i wylać. Wysuszyć...

Mięso w słoikach, przetwory - pasteryzacja

moje pasje

...Zastanawiałam się czy wrzucać wpis, ale ostatecznie namówiliście mnie do tego na facebooku ;) Krótko i zwięźle o pasteryzacji dowolnych przetworów lub zawekowanych obiadów przydatnych na wyjazdy pod namiot lub na sytuacje awaryjne dla drugiej połówki :) Polecam :) Pasteryzacja na mokro: przygotować przetwory według przepisusłoiki i zakrętki...

Marynowane grzyby leśne + pasteryzacja!

kozafit.blogspot.com

...słoiczki i zalałam je wodą do poziomu zakrętek. Podgrzewałam na małym ogniu (pod przykryciem) ok 30 min w temp. 90-100 stopni. Po upływie tego czasu wylałam trochę gorącej wody i wlałam zimnej. Wyciągnęłam słoiczki i postawiłam do góry dnem, aby sprawdzić czy są szczelne. Tak stały do wystygnięcia. Przepis jest dobry, bo słoiki się prawidłowo zapasteryzowały...

Kilka słów o pasteryzacji

Przepiśnik Marty

...  Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo. Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych przetworów. Pasteryzować można prawie wszystko, warzywa, owoce, konfitury, mięsa, zupy, gotowe dania obiadowe. Jak się przygotować...

O PASTERYZACJI SŁÓW KILKA...

Limonkowy

...PASTERYZACJA (podpatrzone tutaj -->klik) Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii, to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury. Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury większej...

puree z dyni + pasteryzacja

posmak zdrowia, czyli my taste of health

...To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego złotego cuda zamkniętego w słoiku:). Moja pierwsza dynia jest już zawekowana, planuję jeszcze następne dwie włożyć do słoików. Przedstawię swój bezpieczny sposób na pasteryzację, ale po kolei: Składniki: 1 duża...

Papryka marynowana bez pasteryzacji

Czar kuchni i rymu

...najlepsze, podaję jak niżej ...  Tak zaprawiałem w 2011 roku ... a taką robiłem w tym roku Składniki.  *5 kg papryki czerwonej; *9 szkl wody (9x250ml); *1,5 szkl octu spirytusowego; º] *9 łyżek cukru trzcinowego; ¹] *1,5 -2 łyżki soli morskiej. Wkład/składprzypraw na 1 słoik: ²] *3 ziarna ziela angielskiego; *1 ząbek czosnku; * 4 ziarna pieprzu czarnego...

Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory?

NaMiotle

...Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Koniec lata i początek jesieni to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw. To także najwyższy czas aby dary natury zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi...

Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji

jawdomu.pl

...Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji, którą możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pyszny dodatek do obiadu! Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji to sałatka, którą możecie przetrzymywać w lodówce do 3-ch miesięcy. U nas znika zazwyczaj szybciej. Słoików nie trzeba pasteryzować. Do jej przygotowania potrzeba białej kapusty...

Papryka w keczupowej zalewie ( bez pasteryzacji )

kuchennefascynacje

...na zalewę :  700 g ketchupu pikantenego i łagodnego ( dałam pół na pół ) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru ( dałam mniej ) 1/2 łyżeczki soli Ponad to :  2 kg papryki 1/2 kg cebuli Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki.  Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Dodajemy paprykę i cebulę. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Do wyparzonych wcześniej słoików przekładamy zawartość garnka, dobrze zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i przykrywamy dobrze kocem. Zostawiamy na noc. Smacznego :)...

Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji.

Blog o Jedzeniu

...Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza. Z tego powodu postanowiłam zrobić trochę weków do spiżarni. Przepis na ogórki dostałam od Babci. Ich smak kojarzy mi się z jej urodzinami, we wrześniu są najlepsze.  Chociaż dzisiaj i tak Babcia śmiała się, że moje słoiczki nie przetrwają nawet dwóch tygodni, ale co...

Leczo na zimę i pasteryzacja w piekarniku

jestem zosia

...To jeden z pomysłów jak nakraść trochę smaków lata na zimne i pochmurne dni. A także pomysł na szybki obiad lub posiłek do pracy. Wystarczy dodać pokrojoną kiełbasę i gotowe. LECZO DO SŁOIKÓW 6 słoików litrowych i 4 słoiki 0,5 l 5 kg pomidorów lima 6-8 papryk 2 kg cukini 4 cebule sól, pieprz, słodka papryka i oregano 2 łyżki oleju Wszystkie...

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji

Dzikowiec od kuchni

...Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam sałatkę z buraków i papryki - doskonałą do zimowych obiadów. Zastanawiam się, czy moja sałatka przetrwa do zimy :) Przy okazji...

Wpis o pasteryzacji, wygranej książce i pysznym koktajlu

Moja pasja smaku

...Koktajl na dziś: wiśniowo - borówkowo - nektarynkowy. Jest pyszny, polecam :) ! Bierzemy garść wiśni (bez pestek), garść borówek, 1 nektarynkę i blendujemy z 200 g greckiego jogurtu (+ opcjonalnie: łyżka cukru). Czas zacząć robić przetwory by zamknąć lato w słoiku :) Uwielbiam mieć zimą dużo kolorowych słoiczków na półce - od konfitur po...

Przetworownia 2014 (bez cukru) + prosty sposób na pasteryzację

Jula łamie przepisy

...BEZ CUKRU!  Dżem brzoskwiniowy z migdałami i amaretto Składniki (2 średnie słoiki): 350g brzoskwiń bez pestek 100g ksylitolu łyżeczka agaru łyżka soku z cytryny 30g migdałów w słupkach 10g likieru Amaretto THERMOMIX: Wszystkie składniki poza migdałami i Amaretto umieściłam w thermomixie. Gotowałam 8 min/ obr. pozycja wsteczna 1,5/ temperatura 100 stopni...

Dwa proste sposoby na puree z dyni oraz jego pasteryzacja na okres zimowy

Ania od kuchni

...w sobie i najprostszej postaci, które to puree można potem samodzielnie w dowolny i indywidualny sposób przyprawić . Do tego polecę Wam zimową pasteryzację, dzięki której spokojnie Wasza pure-dynia przezimuje do wiosny . Do czego stosować i wykorzystywać puree? Szukajcie w październiku na moim blogu: do ciasteczek-chlebków piernikowych, pumpkin pie...

Ostatnio wyszukiwane:

biszkopy, filet dynia, warzywa z masłem orzechowym, zupa z masłem orzechowym, ziemniaki po, z masłem orzechowym wytrawnie, papryka ostra faszerowana serkiem, papryka ostra z faszerowana, dzikie winogrona sok, papryka ostra z serem w słoikach, rillettes z kurczaka, dynia makaronowa z papryką, tartinki z szynką, zakwas bezglutenowy na biały barszcz tradycyjny, zupa ryzowa tradycyjny, makaron mascarpone z kurczakiem, kasza ja, pierś z grila elektrycznego, smalec francuski, dynia i ananas zupa

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x