pasteryzacja słoików - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 570

Pasteryzacja

kokoszkoLand

...i zaczynamy gotować. Do gorącej wody wsadzamy kilka słoiczków (tak żeby żaden z nich nie dotykał, ani ścianek garnka, ani siebie nawzajem). Można je obwinąć w dodatkową szmatkę, wtedy mamy pewność, że nie będą się stykać. Naczynia powinny być zanurzone w wodzie do ¾ swojej wysokości. Słoiki gotujemy kilka minut, aż woda zacznie bulgotać. Po tym czasie wyciągamy je i kładziemy na około 30 minut do góry dnem....

Pasteryzacja

Poszukiwania Smaku

...Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiam na 100 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury zostawiam słoiki w piekarniku jeszcze na 15-20min. 2. Do słoików przekładam...

Pasteryzacja

Krakowskie smaki Ani

...Krakowskie smaki Ani: Pasteryzacja Krakowskie smaki Ani Przepisy na sprawdzone słodkości, obiadki ale i nie tylko. Wszystko to co pyszne i domowe. czwartek, 12 czerwca 2014 Pasteryzacja Pasteryzacja. Po co jej dokonujemy? No a po to aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów i tym samym dłużej przechowywać nasze pyszności:) Dzięki temu...

Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

tarzynkowo

...Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie.  Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Porządnie umyte.  W tym celu można do każdego nalać trochę wrzątku, pomajtać nim, żeby dotarł mniej więcej w każde miejsce i wylać. Wysuszyć...

Mięso w słoikach, przetwory - pasteryzacja

moje pasje

...Zastanawiałam się czy wrzucać wpis, ale ostatecznie namówiliście mnie do tego na facebooku ;) Krótko i zwięźle o pasteryzacji dowolnych przetworów lub zawekowanych obiadów przydatnych na wyjazdy pod namiot lub na sytuacje awaryjne dla drugiej połówki :) Polecam :) Pasteryzacja na mokro: przygotować przetwory według przepisusłoiki i zakrętki...

Marynowane grzyby leśne + pasteryzacja!

kozafit.blogspot.com

...słoiczki i zalałam je wodą do poziomu zakrętek. Podgrzewałam na małym ogniu (pod przykryciem) ok 30 min w temp. 90-100 stopni. Po upływie tego czasu wylałam trochę gorącej wody i wlałam zimnej. Wyciągnęłam słoiczki i postawiłam do góry dnem, aby sprawdzić czy są szczelne. Tak stały do wystygnięcia. Przepis jest dobry, bo słoiki się prawidłowo zapasteryzowały...

Kilka słów o pasteryzacji

Przepiśnik Marty

...  Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo. Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych przetworów. Pasteryzować można prawie wszystko, warzywa, owoce, konfitury, mięsa, zupy, gotowe dania obiadowe. Jak się przygotować...

O PASTERYZACJI SŁÓW KILKA...

Limonkowy

...PASTERYZACJA (podpatrzone tutaj -->klik) Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii, to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury. Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury większej...

puree z dyni + pasteryzacja

posmak zdrowia, czyli my taste of health

...To przetwór bardzo prosty, choć jednak pracochłonny, ale czas ten, jest wart tego wszystkiego, co później będziemy mogli stworzyć, z tego złotego cuda zamkniętego w słoiku:). Moja pierwsza dynia jest już zawekowana, planuję jeszcze następne dwie włożyć do słoików. Przedstawię swój bezpieczny sposób na pasteryzację, ale po kolei: Składniki: 1 duża...

Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory?

NaMiotle

...Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Koniec lata i początek jesieni to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw. To także najwyższy czas aby dary natury zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi...

Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji.

Blog o Jedzeniu

...Deszcz i ogórki. Kilka słów o pasteryzacji. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza. Z tego powodu postanowiłam zrobić trochę weków do spiżarni. Przepis na ogórki dostałam od Babci. Ich smak kojarzy mi się z jej urodzinami, we wrześniu są najlepsze.  Chociaż dzisiaj i tak Babcia śmiała się, że moje słoiczki nie przetrwają nawet dwóch tygodni, ale co...

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji

Dzikowiec od kuchni

...Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam sałatkę z buraków i papryki - doskonałą do zimowych obiadów. Zastanawiam się, czy moja sałatka przetrwa do zimy :) Przy okazji...

Wpis o pasteryzacji, wygranej książce i pysznym koktajlu

Moja pasja smaku

...Koktajl na dziś: wiśniowo - borówkowo - nektarynkowy. Jest pyszny, polecam :) ! Bierzemy garść wiśni (bez pestek), garść borówek, 1 nektarynkę i blendujemy z 200 g greckiego jogurtu (+ opcjonalnie: łyżka cukru). Czas zacząć robić przetwory by zamknąć lato w słoiku :) Uwielbiam mieć zimą dużo kolorowych słoiczków na półce - od konfitur po...

Dwa proste sposoby na puree z dyni oraz jego pasteryzacja na okres zimowy

Ania od kuchni

...w sobie i najprostszej postaci, które to puree można potem samodzielnie w dowolny i indywidualny sposób przyprawić . Do tego polecę Wam zimową pasteryzację, dzięki której spokojnie Wasza pure-dynia przezimuje do wiosny . Do czego stosować i wykorzystywać puree? Szukajcie w październiku na moim blogu: do ciasteczek-chlebków piernikowych, pumpkin pie...

Buraczki w słoikach.

W kuchni u Moniki

...Składniki: buraki, olej. Przygotowanie:  Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Obrać ze skóry.  Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powkładać do słoików. Na wierzch dodać małą łyżeczkę oleju. Dobrze zakręcone słiki włożyć do garnka z wodą (tak by woda zakrywała 3/4 słoika). Zagotować i pasteryzować 40min.  Po pasteryzacji wyjąć i postawić słoki do góry dnem. Dno garnka wyłożyć ściereczką. Buraczki przygotowała i przepisem się podzieliła moja mama :) Smacznego!!!...

Jagody zamknięte w słoiku

Magia w kuchni

...Jagody zamknięte w słoiku U mnie urwanie głowy z przetworami i załapałam się jeszcze na jagody ostatnie:-) i  jagody zamykam w słoiku, choć odrobinę ...doskonałe do deserów lub dla dzieci kiedy dopada ich biegunka :-) Bardzo lubię jagody w końcu na imię mam Jagoda... Polecam  1 litr jagód leśnych 5 łyżeczek cukru  Jagody umyć o pozostawić na sicie...

Szczaw do słoików

Bez pszenicy

...Przepis bardzo prosty. Można zatrzymać trochę smaku wiosny na zimę :) szczaw woda Szczaw przebieramy. Odcinamy łodyżki.  Gotowe liście siekamy (ja wolę większe kawałki, więc tylko lekko je pocięłam). Przekładamy  do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na mały ogniu, aż całkowicie się ugotują. Gorące przekładamy do przyszykowanych słoików. Od razu...

Mięso w słoiku

Paszczak gotuje

...w wodzie dodać do mięsa, wymieszać i nakładać do słoików, zakręcić i gotować 3h po czym odstawić żeby słoiki przestygły i gotować następnego dnia znowu 3h . Jeśli mamy szybkowar możemy gotować tylko w pierwszy dzień. Dodaję tabelkę (którą przepisałem kiedyś z jakiejś książki o mięsie) z czasami pasteryzacji mięsa....

Co do słoika?! Akcja!

Wegan Nerd

...i podpowiedzi na to co schować na zimę do słoika! Liczę na fantastyczne i oryginalne pomysły. Zachęcam do zabawy i wekowania ze znajomymi. Róbcie "dźem party" i wrzucajcie zdjęcia na blogi. Chwalcie się pomysłami na podpisy i zabawne, śliczne naklejki na słoiki. Słoik dżemu to dobry prezent, wrzucajcie zdjęcia jak je przystroiliście. Szaleństwo...

Golonki ze słoika

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Golonki ze słoika Składniki: - golonki wieprzowe ze skórą - listek laurowy - gorczyca - pieprz - ziele angielskie - sól - żelatyna - smalec Najpierw z golonek wykroić kość. Pociąć mięso w grubą (dużą) kostkę 6x6 cm. Zrobić zalewę jak do szynek z użyciem samej soli i przypraw. Solanka ok. 10%. Odstawić na 48-72h do lodówki.  Po wyjęciu...

Ostatnio wyszukiwane:

jarmuż z tuńczykiem, karczek z miodem, odwracane ciasto czekoladowe, flaczki z nóżek wieprzowych, sałatka z przerośniętych ogórków, cukini na zimę, pieczony bakłażan na słodko, kapusta z burakami na zimę, kapusta z burakami, makaron ser smietana maslo, tarte salée, karkówka grilla, ciasta dietetyczne kokosowe, wafle z masłem orzechowym, dżemy z szybkowaru, mizeria w słoikach bez octu, papryka zielona marynowana, bimbru z kawa, fasolka z nóżkami kurzymi, sos do makaronu do słoików

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x