pasteryzacja soku z pigwy

{{headerMessage}}
sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam do góry dnem. Na dole Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mija już prawie 17 lat jak przyniosłam ziarenka pigwy do domu i zasadziłam je obok studni. Krzew rósł powoli i owocował z różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo nie możliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw membrillo. Jest to dość twarda marmolada, którą można pokroić Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
17 listopada 2012

17 listopada 2012 144

0
{{headerMessage}}
wczoraj na miskę ogromnych rozmiarów z jabłkami w dużej ilości i odkryłam, że część z nich wzywa pomocy. Znalazłam jeszcze gruszki w podobnym stanie i kilka owoców pigwy, które zaczęły pokrywać się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znacie pigwę, tentotalnie staroświecki owoc? Rośnie w zapomnianych ogródkach działkowych na niewielkich drzewach. Cierpkie w smaku, okropne na surowo, za to w przetworach...Poezja. Sprawdza się w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sok. Na dno garnka wlewamy ok. 50 ml wody i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną (ok. 40-60 minut). Na koniec mieszamy ze świeżo startym imbirem. 3. Przekładamy do Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Sok z pigwy

Sok z pigwy 1909

3
{{headerMessage}}
Sok z pigwy Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
takiego... 'quince' wykrzyczał pan, patrząc się na mnie jak bym przybyła conajmniej z Marsa... Ojej, taki owoc a ja nigdy nigdy go nie jadłam... A może to dlatego, że pigwa jest mało popularnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Reneta szara jest jabłkiem,które wyglądem nie zachwyca szczególnie,ale kto pogardzi szarlotką z kawałkami renety lub musem, czy dżemem domowej produkcji...? Za to drzewo które "rodzi" pigwę,bywa tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
również orzechowe, migdałowe, czekoladowe, ale do głowy przyszło mi jeszcze jedno, które jest nasze polskie, rodzime, a nazywamy je "powidłami". Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to idealnie Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emkreacja
Pigwa w miodzie.

Pigwa w miodzie. 369

0
{{headerMessage}}
. Białym. Zaraza i zło w jednym, zrobię inaczej pomyślałam. Słów kilka wstępu jednak. Pigwa! Mały magazyn witamin ze szczególnym naciskiem tą najbardziej pożądaną jesienią: C. Wspomaga nie tylko Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca 236

1
{{headerMessage}}
bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
,zaś smak mają zupełnie wyjątkowy! Nie wiem czy doczeka się pasteryzacji – chyba prędzej wyjemy łyżką to co jest! Marmolada z bzu czarnego. Składniki: 300 g obranych i umytych owoców bzu czarnego 200 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oberwaliśmy w sadzie wszystkie jabłka, pigwy i gruszki. Zapakowane w skrzynki leżą spokojnie w piwnicy, czekają na swój moment. Od razu po zbiorach do domu przywiozłam całe ogromne wiadro jabłek. Ze Zobacz więcej
Sandra
Sandra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poranek na słodko
Przysmaki od Dziadunia :)

Przysmaki od Dziadunia :) 94

0
{{headerMessage}}
, którzy posiadają swoje plantacje w najczystszych rejonach Polski. Wszystkie zalewy oparte są na tradycyjnej, domowej recepturze, a do produkcji nie używa się sztucznych konserwantów, barwników ani Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Domowe przetwory na chłodne wieczory

Domowe przetwory na chłodne wieczory 270

0
{{headerMessage}}
. Co zawierają przetwory ze sklepu? Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, sprawdźcie tę listę najczęściej wykorzystywanych dodatków chemicznych w interesujących nas produktach: – E110 (żółcień Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » NAPOJE » Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji Opublikowane dnia 11 paź 2015 Zobacz więcej
Tilianara
Tilianara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Szczęścia
Cytrusowe szaleństwo …

Cytrusowe szaleństwo …  180

0
{{headerMessage}}
owoce przekrawałam i wyciskałam z nich sok. Wszystko co zostawało, resztki błonek, abedo, pestki odkładałam do osobnego naczynia i dodałam później do marmolady lub naturalnej pektyny. Skórki zalałam Zobacz więcej