pasteryzacja soku z pigwy

sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam do góry dnem. Na dole Zobacz więcej
Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a Zobacz więcej
Mija już prawie 17 lat jak przyniosłam ziarenka pigwy do domu i zasadziłam je obok studni. Krzew rósł powoli i owocował z różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, Zobacz więcej
. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa Zobacz więcej
Pigwa ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo nie możliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw membrillo. Jest to dość twarda marmolada, którą można pokroić Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
17 listopada 2012

17 listopada 2012 142

0
wczoraj na miskę ogromnych rozmiarów z jabłkami w dużej ilości i odkryłam, że część z nich wzywa pomocy. Znalazłam jeszcze gruszki w podobnym stanie i kilka owoców pigwy, które zaczęły pokrywać się Zobacz więcej
Znacie pigwę, tentotalnie staroświecki owoc? Rośnie w zapomnianych ogródkach działkowych na niewielkich drzewach. Cierpkie w smaku, okropne na surowo, za to w przetworach...Poezja. Sprawdza się w Zobacz więcej
sok. Na dno garnka wlewamy ok. 50 ml wody i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną (ok. 40-60 minut). Na koniec mieszamy ze świeżo startym imbirem. 3. Przekładamy do Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Sok z pigwy

Sok z pigwy 1907

3
Sok z pigwy Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i Zobacz więcej
takiego... 'quince' wykrzyczał pan, patrząc się na mnie jak bym przybyła conajmniej z Marsa... Ojej, taki owoc a ja nigdy nigdy go nie jadłam... A może to dlatego, że pigwa jest mało popularnym Zobacz więcej
ze skórką,zetrzeć na tarce,na grubych oczkach,bez gniazd nasiennych. Owoce wrzucić do naczynia w którym będziemy przetwarzać dżem, zalać szklanką wody.Dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Gotować Zobacz więcej
również orzechowe, migdałowe, czekoladowe, ale do głowy przyszło mi jeszcze jedno, które jest nasze polskie, rodzime, a nazywamy je "powidłami". Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to idealnie Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emkreacja
Pigwa w miodzie.

Pigwa w miodzie. 359

0
. Białym. Zaraza i zło w jednym, zrobię inaczej pomyślałam. Słów kilka wstępu jednak. Pigwa! Mały magazyn witamin ze szczególnym naciskiem tą najbardziej pożądaną jesienią: C. Wspomaga nie tylko Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca 225

1
Pigwę odkryłam stosunkowo niedawno i zaczęłam od syropu- pycha !! Mój syrop już sie robi więc pewnie wrzucę jeszcze na bloga:) A dlaczego warto? bo ma tyyyle właściwości, a witaminy C więcej od Zobacz więcej
Dzień dobry, W ten weekend miałam przyjemność uczestniczyć w Food Blogger Fest III - tym razem jako prelegentka. Mówiłam o ziołach i roślinach jadalnych oraz „jedzeniu za darmo”. Dzisiaj trochę w tym Zobacz więcej
ŁADNE RZECZY ZNAJDZIESZ TUTAJ: POZOSTAŁE: Popularne artykuły Starodawne receptury: Nalewka z orzechów włoskich 0 comments Nalewka z aronii i liści wiśni 0 comments Syrop z pigwowca, bez gotowania i Zobacz więcej
, którzy posiadają swoje plantacje w najczystszych rejonach Polski. Wszystkie zalewy oparte są na tradycyjnej, domowej recepturze, a do produkcji nie używa się sztucznych konserwantów, barwników ani Zobacz więcej
. Co zawierają przetwory ze sklepu? Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, sprawdźcie tę listę najczęściej wykorzystywanych dodatków chemicznych w interesujących nas produktach: – E110 (żółcień Zobacz więcej
Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » NAPOJE » Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji Opublikowane dnia 11 paź 2015 Zobacz więcej
owoce przekrawałam i wyciskałam z nich sok. Wszystko co zostawało, resztki błonek, abedo, pestki odkładałam do osobnego naczynia i dodałam później do marmolady lub naturalnej pektyny. Skórki zalałam Zobacz więcej