pasteryzacja soku z pigwy

sok. Miód podgrzałam z wodą, tak by zrobił się płynny i zalałam nim do końca słoiczki. Słoiczki zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania wody. Poustawiałam do góry dnem. Na dole Zobacz więcej
Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a Zobacz więcej
Mija już prawie 17 lat jak przyniosłam ziarenka pigwy do domu i zasadziłam je obok studni. Krzew rósł powoli i owocował z różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, Zobacz więcej
. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa Zobacz więcej
Pigwa ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo nie możliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw membrillo. Jest to dość twarda marmolada, którą można pokroić Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
17 listopada 2012

17 listopada 2012 139

0
wczoraj na miskę ogromnych rozmiarów z jabłkami w dużej ilości i odkryłam, że część z nich wzywa pomocy. Znalazłam jeszcze gruszki w podobnym stanie i kilka owoców pigwy, które zaczęły pokrywać się Zobacz więcej
Znacie pigwę, tentotalnie staroświecki owoc? Rośnie w zapomnianych ogródkach działkowych na niewielkich drzewach. Cierpkie w smaku, okropne na surowo, za to w przetworach...Poezja. Sprawdza się w Zobacz więcej
sok. Na dno garnka wlewamy ok. 50 ml wody i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną (ok. 40-60 minut). Na koniec mieszamy ze świeżo startym imbirem. 3. Przekładamy do Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Sok z pigwy

Sok z pigwy 1896

3
Sok z pigwy Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i Zobacz więcej
takiego... 'quince' wykrzyczał pan, patrząc się na mnie jak bym przybyła conajmniej z Marsa... Ojej, taki owoc a ja nigdy nigdy go nie jadłam... A może to dlatego, że pigwa jest mało popularnym Zobacz więcej
Reneta szara jest jabłkiem,które wyglądem nie zachwyca szczególnie,ale kto pogardzi szarlotką z kawałkami renety lub musem, czy dżemem domowej produkcji...? Za to drzewo które "rodzi" pigwę,bywa tak Zobacz więcej
również orzechowe, migdałowe, czekoladowe, ale do głowy przyszło mi jeszcze jedno, które jest nasze polskie, rodzime, a nazywamy je "powidłami". Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to idealnie Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emkreacja
Pigwa w miodzie.

Pigwa w miodzie. 331

0
. Białym. Zaraza i zło w jednym, zrobię inaczej pomyślałam. Słów kilka wstępu jednak. Pigwa! Mały magazyn witamin ze szczególnym naciskiem tą najbardziej pożądaną jesienią: C. Wspomaga nie tylko Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca 211

1
Pigwę odkryłam stosunkowo niedawno i zaczęłam od syropu- pycha !! Mój syrop już sie robi więc pewnie wrzucę jeszcze na bloga:) A dlaczego warto? bo ma tyyyle właściwości, a witaminy C więcej od Zobacz więcej
,zaś smak mają zupełnie wyjątkowy! Nie wiem czy doczeka się pasteryzacji – chyba prędzej wyjemy łyżką to co jest! Marmolada z bzu czarnego. Składniki: 300 g obranych i umytych owoców bzu czarnego 200 Zobacz więcej
oberwaliśmy w sadzie wszystkie jabłka, pigwy i gruszki. Zapakowane w skrzynki leżą spokojnie w piwnicy, czekają na swój moment. Od razu po zbiorach do domu przywiozłam całe ogromne wiadro jabłek. Ze Zobacz więcej
, którzy posiadają swoje plantacje w najczystszych rejonach Polski. Wszystkie zalewy oparte są na tradycyjnej, domowej recepturze, a do produkcji nie używa się sztucznych konserwantów, barwników ani Zobacz więcej
. Co zawierają przetwory ze sklepu? Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, sprawdźcie tę listę najczęściej wykorzystywanych dodatków chemicznych w interesujących nas produktach: – E110 (żółcień Zobacz więcej
Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » NAPOJE » Syrop z pigwowca, bez gotowania i pasteryzacji Opublikowane dnia 11 paź 2015 Zobacz więcej
owoce przekrawałam i wyciskałam z nich sok. Wszystko co zostawało, resztki błonek, abedo, pestki odkładałam do osobnego naczynia i dodałam później do marmolady lub naturalnej pektyny. Skórki zalałam Zobacz więcej