pasteryzacja surowego soku z jabłek

Reneta szara jest jabłkiem,które wyglądem nie zachwyca szczególnie,ale kto pogardzi szarlotką z kawałkami renety lub musem, czy dżemem domowej produkcji...? Za to drzewo które "rodzi" pigwę,bywa tak Zobacz więcej
wsparłam się babciną recepturą od Bajkorady. Zmniejszyłam tylko proporcje na małą tortownicę dla dwojga (średnica ok. 15 cm). Jeśli interesują Was ilości na pełnowymiarową blachę, zajrzyjcie do Zobacz więcej
słodzonych, ciast, czekolad, cukierków. Zastąpić je owocami surowymi lub suszonymi (rodzynki, morele, figi, jabłka, gruszki, śliwki) czy nasionami (dyni, słonecznika, orzechów).Oleje rafinowane – Zobacz więcej
plasterki ząbki czosnku, tarkujemy imbir oraz skórkę z pomarańczy. W miseczce łączymy sok z 2 pomarańczy /ok. 1/3 szklanki/, ocet ryżowy, sos sojowy, miód, pokrojoną drobno papryczkę chilli oraz mąkę Zobacz więcej
gotowanie dżemu, można wspomóc się pektynami. Można je uzyskać z wygotowania skórek jabłek lub kupić w proszku. Korzystaj wtedy z zaleceń na opakowaniu. Umyte słoiki i zakrętki najprościej wyparzyć w Zobacz więcej
,teraz jest czas kiedy my, mamy, musimy zadbać o nasze pociechy od środka. W naszym codziennymmenu znajdują się maliny, jabłka, banany i gruszki, a od czasu do czasu winogrona. SOKI – „mama ja chcie Zobacz więcej
. Co zawierają przetwory ze sklepu? Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, sprawdźcie tę listę najczęściej wykorzystywanych dodatków chemicznych w interesujących nas produktach: – E110 (żółcień Zobacz więcej
,teraz jest czas kiedy my, mamy, musimy zadbać o nasze pociechy od środka. W naszym codziennymmenu znajdują się maliny, jabłka, banany i gruszki, a od czasu do czasu winogrona. SOKI – „mama ja chcie Zobacz więcej
Niewiele. Trzeba tylko świadomie wybierać produkty ze sklepowej półki. Aby móc to robić warto wiedzieć o sokach kilka rzeczy. Po przeczytaniu tego artykułu, przy najbliższych zakupach spożywczych Zobacz więcej
lub fasolą. Pozostałe warzywa lądują w lunchowych sałatkach, wymieszanych z ryżem lub makaronem i doprawionych do smaku winegretem lub najróżniejszymi wersjami pesto. Najrzadziej robię tzw. sałatkę Zobacz więcej
). Resztę pyszności zamknęłam w słoikach i powoli po nie sięgam. Nie chodzi mi o to, by zimą bazować jedynie na słoikach, ale chociażby mając 30 słoików z przecierem pomidorowym wykonanie obiadu po Zobacz więcej
... W zamian za to mieliśmy ciszę, spokój i ewentualnie od czasu do czasu słyszalne muczenie krowy :) Słońce, piękna pogoda i śniadanie na balkonie... Żyć nie umierać! Zwłaszcza, gdy takim śniadaniem Zobacz więcej
Dzień dobry, Zapraszam Cię do pierwszej z części zapowiadanego cyklu Ziołowy Detoks. Dzisiaj chciałabym Cię przekonać do jednego z najlepszych toników wiosennych/antoksydantów ziołowych/mikstur Zobacz więcej