pasteryzacja w piekarniku

{{headerMessage}}
warzywa myję i kroję w dość grubą kostkę. Cukinii nie obieram, z pomidorów wykrawam tylko zgrubienie. Warzywa wkładam do garnka z olejem, wstawiam na małą moc palnika i duszę ok pół godziny. Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Przetwory z jabłek

Przetwory z jabłek 1959

0
{{headerMessage}}
Składniki: - jabłka - rodzynki - kora z cynamonu Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Owoce wrzucić do wielkiego garnka z grubym dnem, dodać korę cynamonu (ja dałam całą, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżeczki przyprawy do piernika 1 grejpfrut 1 cytryna 1/2 szklanki wódki (u mnie nalewka z aronii) Wykonanie: Aronię wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cukier, cukier waniliowy, przyprawę Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Jagody zamknięte w słoiku

Jagody zamknięte w słoiku 1179

0
{{headerMessage}}
na sicie aby ociekły z nadmiaru wody. Następnierozłożyćdo małych słoiczków izasypać, nakażdy słoiczek łyżeczka cukru - zakręcić iza pasteryzowaćw piekarniku lub w garnku z wodą. Podczas pasteryzacji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sok z cytryny i gotujemy około 40 minut często mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zakręcone odwracamy do góry nogami. Po całkowitym ostygnięciu pasteryzujemy w piekarniku. Do Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 810

0
{{headerMessage}}
, usunąć listki i wysuszone owoce. Jagody wymieszać z żelfixem i zagotować. Dosłodzić wg uznania, gotować ok 7 minut. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni i wyparzać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodać sok z cytryny. Należy pamiętać, że im dłużej gotujemy, tym gęstsze będą przetwory (a także o tym, że mogą jeszcze trochę zgęstnieć w słoiku). Gotową konfiturę zdjąć z ognia, przełożyć do Zobacz więcej
judik
judik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sweet escape into kitchen
Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie 1750

1
{{headerMessage}}
w wyparzonych słoikach, zalewamy syropem, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Można pasteryzować metodą tradycyjną - gotując słoiki w garnku lub w piekarniku. Ja pasteryzowałam w piekarniku. O Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Babka kokosowa

Babka kokosowa 667

1
{{headerMessage}}
ich ilość, ok. 30 słoiczków zasypałam cukrem i za chwilę poddam pasteryzacji:) Będą maliny w cukrze na przeziębienia i jako dodatek do deserów. Składniki: 2 szkl maki 1 szkl wiórek kokosowych 2 jajka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg malin 2 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych ewentaulnie 1 łyżeczka aromatu migdałowego (dodaj pod koniec smażenia konfitur) Maliny zasyp cukrem na parę godzin lub całą noc, żeby Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Przetworowe sentymenty

Przetworowe sentymenty 118

2
{{headerMessage}}
Książka „Z działki, z lasu i takie tam” trafiła w moje ręce w samym środku przetworowej „zawieruchy”. Piwniczne półki już uginają się od ciężaru słojów isłoiczków, ale ciągle jest coś nowego do Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 729

0
{{headerMessage}}
mnie konsystencji i stopnia rozgotowania owoców, dodałam konfiturex. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 stopni i wyparzać przez 10 minut. Gorące powidła nałożyć do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukru różanego sprawi,że nawet w chłodne dni poczujemy smak lata.... ;) Jeżyny i maliny ..... pasteryzowane w słoiczkach zcukrem różanym składniki: na kilogram owoców 0,5-1 kg cukru+pasteryzacja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. ** Pasteryzacja - napełnione Zobacz więcej
{{headerMessage}}
g cukru 3:1 1 limonka kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Sok malinowy i nie tylko

Sok malinowy i nie tylko 133

0
{{headerMessage}}
"Bardzo prosty w wykonaniu sok, o pięknej barwie, ale też niestety o dużej zawartości cukru. Jednak dzięki temu, wg autorki przepisu, nie wymaga pasteryzacji. Zimą do rozgrzewającej herbatki będzie Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
SALSA TEKSAŃSKA

SALSA TEKSAŃSKA 150

0
{{headerMessage}}
. Dodajemy papryczkę chilli. Chwilkę całość podgrzewamy. Wlewamy pomidorki razem z zalewą. Po około 15 minutach, gdy sok nieco odparuje dodajemy kolendrę, kmin rzymski, sos Worcestershire, sok i zest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: Przygotować owoce - umyć, obrać, wydrylować, osuszyć. Przygotować słoiki - umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 C przez 30-40 minut. Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy 279

1
{{headerMessage}}
, odlać z garnka słoik soku wiśniowego (zostawić do wiśniówki). Do wiśni dodać żelfix. Gotować jeszcze do zgęstnienia, mieszając dżem drewnianą łyżką. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Wersja pieczona: Kawałki dyni (mogę być nieobrane) wykładamy na blasze w piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z Zobacz więcej