pasteryzacja w piekarniku

warzywa myję i kroję w dość grubą kostkę. Cukinii nie obieram, z pomidorów wykrawam tylko zgrubienie. Warzywa wkładam do garnka z olejem, wstawiam na małą moc palnika i duszę ok pół godziny. Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Przetwory z jabłek

Przetwory z jabłek 1954

0
Składniki: - jabłka - rodzynki - kora z cynamonu Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Owoce wrzucić do wielkiego garnka z grubym dnem, dodać korę cynamonu (ja dałam całą, Zobacz więcej
łyżeczki przyprawy do piernika 1 grejpfrut 1 cytryna 1/2 szklanki wódki (u mnie nalewka z aronii) Wykonanie: Aronię wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cukier, cukier waniliowy, przyprawę Zobacz więcej
na sicie aby ociekły z nadmiaru wody. Następnierozłożyćdo małych słoiczków izasypać, nakażdy słoiczek łyżeczka cukru - zakręcić iza pasteryzowaćw piekarniku lub w garnku z wodą. Podczas pasteryzacji Zobacz więcej
sok z cytryny i gotujemy około 40 minut często mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zakręcone odwracamy do góry nogami. Po całkowitym ostygnięciu pasteryzujemy w piekarniku. Do Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 805

0
, usunąć listki i wysuszone owoce. Jagody wymieszać z żelfixem i zagotować. Dosłodzić wg uznania, gotować ok 7 minut. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni i wyparzać Zobacz więcej
dodać sok z cytryny. Należy pamiętać, że im dłużej gotujemy, tym gęstsze będą przetwory (a także o tym, że mogą jeszcze trochę zgęstnieć w słoiku). Gotową konfiturę zdjąć z ognia, przełożyć do Zobacz więcej
w wyparzonych słoikach, zalewamy syropem, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Można pasteryzować metodą tradycyjną - gotując słoiki w garnku lub w piekarniku. Ja pasteryzowałam w piekarniku. O Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Babka kokosowa

Babka kokosowa 636

1
ich ilość, ok. 30 słoiczków zasypałam cukrem i za chwilę poddam pasteryzacji:) Będą maliny w cukrze na przeziębienia i jako dodatek do deserów. Składniki: 2 szkl maki 1 szkl wiórek kokosowych 2 jajka Zobacz więcej
. gałązkę mięty czekoladowej (kupiłam na Hali Mirowskiej).Zakręćbutelkę prawie do końca i postaw na zakrętce. Kiedy wystygnie, dokręć zakrętkę. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (muszą trochę Zobacz więcej
Książka „Z działki, z lasu i takie tam” trafiła w moje ręce w samym środku przetworowej „zawieruchy”. Piwniczne półki już uginają się od ciężaru słojów isłoiczków, ale ciągle jest coś nowego do Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 728

0
mnie konsystencji i stopnia rozgotowania owoców, dodałam konfiturex. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 stopni i wyparzać przez 10 minut. Gorące powidła nałożyć do Zobacz więcej
cukru różanego sprawi,że nawet w chłodne dni poczujemy smak lata.... ;) Jeżyny i maliny ..... pasteryzowane w słoiczkach zcukrem różanym składniki: na kilogram owoców 0,5-1 kg cukru+pasteryzacja Zobacz więcej
słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. ** Pasteryzacja - napełnione Zobacz więcej
drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić pod przykryciem przez 3 minuty. 4. Całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Sok malinowy i nie tylko

Sok malinowy i nie tylko 132

0
"Bardzo prosty w wykonaniu sok, o pięknej barwie, ale też niestety o dużej zawartości cukru. Jednak dzięki temu, wg autorki przepisu, nie wymaga pasteryzacji. Zimą do rozgrzewającej herbatki będzie Zobacz więcej
Pikantny dodatek do chipsów, nachosów lub dań typu fast-food. Ja uwielbiam takie pasty, bo niezwykle podkręcają smak każdego, nawet najnudniejszego dania mięsnego. SALSA TEKSAŃSKA Składniki: 1 puszka Zobacz więcej
: Przygotować owoce - umyć, obrać, wydrylować, osuszyć. Przygotować słoiki - umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 C przez 30-40 minut. Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy 278

1
, odlać z garnka słoik soku wiśniowego (zostawić do wiśniówki). Do wiśni dodać żelfix. Gotować jeszcze do zgęstnienia, mieszając dżem drewnianą łyżką. Słoiki umyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do Zobacz więcej
). Wersja pieczona: Kawałki dyni (mogę być nieobrane) wykładamy na blasze w piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z Zobacz więcej