pasteryzacja zimnego soku z jabłek

marmolada nie brudziła kuchni. Smażyć ok. 5-6 godzin. Gorącą przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i schować pod koc do pasteryzacji. Zimne przechowywać w spiżarni lub w piwnicy. Zobacz więcej
, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 40 minut wkładając przetwory do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 120st C. Po pasteryzacji pozostawiamy słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zobacz więcej
wypestkowaniu) 800 g jeżyn 600 g cukru sok z 1 cytryny 50 ml rumu Pasteryzacja: Słoiki myjemy i przesuszone wstawiamy do zimnego piekarnika. Wypiekamy je w temp 120-130 stopni przez ok. 15-20 minut. Zobacz więcej
Witam Serdecznie Mamy teraz sezon na dynię więc przygotowałam kilka słoiczków dżemu z dyni z jabłkami , w smaku jest bardzo dobry nie za słodki ale delikatny i puszysty (trudno to opisać ale w domu Zobacz więcej
dzień wszystkie słoiki zapasteryzowałam w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawić zimne słoiki. Włączyć piekarnik na 120 stopni C, grzanie góra/dół na 20-25 minut. Po tym czasie nie wyciągać od Zobacz więcej
Smażenie wiśni miało być ostatnią tegoroczną konfiturą. Co prawda za chwilę zacznie się sezon na węgierki, ale powidła nie należą do moich faworytów, a poza tym mam na wyciągnięcie ręki znakomite Zobacz więcej
w lodówce. Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce Zobacz więcej
truskawek 600 g cukru sok z dwóch cytryn Link do przepisu na Dżem truskawkowy z miodem : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html Link do przepisu na Dżem Zobacz więcej
konsystencję będzie miał dżem truskawkowy po ostygnięciu możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka , na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Domowy keczup łagodny

Domowy keczup łagodny 587

1
keczup. Keczup łagodny Składniki na około 6 słoiczków średniej wielkości: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół 250 g kwaśnych jabłek, obranych i Zobacz więcej
w temat ;). Według kuchni Pięciu Przemian wyróżniamy produkty gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne. Do produktów gorącychnależy "większość ostrych przypraw, jak: pieprz, chilli, suszony imbir, Zobacz więcej
Jabłka są dostępne cały rok więc właściwie nie trzeba ich zamykać w słoiki, ale kiedy gałęzie uginają się pod ciężarem owoców i część już sama opada to szkoda zostawić je żeby zgniły. Lepiej poddusić, Zobacz więcej
Kamila's plate
Kamila's plate Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kamila's plate
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy 473

0
o zimie. Mus świetnie sprawdza się także w szarlotkach i jabłecznikach oraz jako dodatek do jogurtów i ryżu ze śmietaną. Składniki (na dwa półlitrowe słoiki): 3 duże, dojrzałe jabłka 2 laski cynamonu Zobacz więcej
gutfut
gutfut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GUTFUT
Domowy ketchup (bez octu)

Domowy ketchup (bez octu) 303

0
. Prawdziwy smak ketchupu. Zapasteryzowałam 10 słoiczków, o pojemności średnio 270 ml jeden, więc z tej ilości co podam, mniej więcej powinno wyjść około 3 litrów ketchupu. Składniki: 4 kg pomidorów Zobacz więcej
To już ostatnie chwilę na przetworzenie jabłek. A u mnie od dłuższego czasu leżała ich wielka siata i nic... Leżały te jabłka i się tylko marnowały, więc się nad nimi zlitowałam i powstał z nich Zobacz więcej
Oooo matko... Ten dżem jest fantastyczny... Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Nie dość, że ma wspaniały, żywy kolor, to jeszcze nieziemsko pachnie, a na dodatek smakuje cudownie - nie jest Zobacz więcej
Jabłek u nas sporo, więc oprócz tradycyjnychjabłek tartych na zimę zrobiłam jeszcze prażone. Polecam również Mus z jabłek z budyniem na zimę. Składniki na 1 litrowy słoik: 1,5 kg jabłek, najlepiej Zobacz więcej
wyróżniają się dynie w wielu odmianach, które pięknie ozdabiają ogród, a także jabłka we wszelkich odcieniach czerwieni oraz gruszki i ich żółte brzuszki. Lubię patrzeć jak wielką frajdę sprawiają Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Domowy keczup pikantny

Domowy keczup pikantny 223

1
. Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i dokładnie zakręcić każdy słoik. Słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat, kiedy wszystkie będą napełnione zacząć Zobacz więcej