pasteryzowana frużelina

W kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej do spożądzania „gołąbków” używa się liści winogron. W Grecji takie zawijaski zwą się dolmades. Do sporządzania przetworów odmiana winogron nie ma znaczenia, Zobacz więcej
karola4982
karola4982 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Carrie
Frużelina żurawinowa

Frużelina żurawinowa 24

Uwielbiam przygotowywać frużelinę z domowych owoców, ponieważ zajmuje to dosłownie kilka minut, a pasuje ona do śniadań, deserów i wypieków. Można ją również jeść prosto z garnka, zagryzając Zobacz więcej
Frużelina - mówiąc prościej owoce w żelu Jest to doskonały dodatek do deserów i ciast, jest również świetnym dodatkiem do kremów. Konsystencją przypomina kisiel i jest wspaniała do ciepłych gofrów a Zobacz więcej
babka w formie
babka w formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
babka w formie
frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa 43

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można Zobacz więcej
Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Domowa frużelina do deserów

Domowa frużelina do deserów 16

Tak naprawdę o frużelinie, czyli żelowanych owocach, usłyszałam stosunkowo niedawno, może 2-3 lata temu? (to dowodzi, jak mało znam się na deserach). Nie zgłębiałam tajników jej produkcji, bo niby po Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę

Botwinka pasteryzowana na zimę 8063

W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Zobacz więcej
Smaczny sernik z lekko kwaśną nutą żurawiny. Osobiście uwielbiam, gdy w ciastach są całe owoce, a nie przetarte przez sitko. Dlatego też góra ciasta jest słodko-kwaśna, bo znajdują się w niej również Zobacz więcej
renesajenko
renesajenko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Rene
Deser z wiśniową frużeliną

Deser z wiśniową frużeliną 29

Z nowym rokiem coś bez pieczenia :) szybki i smaczny deser z serkiem mascarpone ifrużeliną z wiśni..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki Zobacz więcej
Ten wpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na Zobacz więcej
Bardzo lubię paprykę marynowaną i właściwie sama się zastanawiam dlaczego dopiero teraz ją zrobiłam bo jest to mój debiut jeśli chodzi o paprykę. Znalazłam bardzo prosty przepis bez pasteryzowania. Zobacz więcej
e.slesinska89@gmail.com
e.slesinska89@gmail.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatycznie w kuchni
Frużelina

Frużelina 115

Frużelina - owoce w żelu. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata na zimę. Świetnie nadaje się do deserów, gofrów, ciast, tortów, bułeczek... Gęstość może być różna w zależności od owoców z Zobacz więcej
ewasylwia
ewasylwia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewusiowe smaki
Bób pasteryzowany

Bób pasteryzowany 395

Dziś przedstawiam kolejny przepis z serii coś na zimę, tym razem padło na bób. Jakiś czas temu znalazłam na stronieGotujmy.plprzepis na bób pasteryzowany. Pierwszy raz spotkałam się z taką formą, ale Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa 50

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) Potrzebujemy: 300 g Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Pomidory pasteryzowane

Pomidory pasteryzowane 1604

Pomidory pasteryzowane Jak zaczynałam swoją przygodę z przetworami, to do słoików wkładałam całe pomidory - jak mówi przepis z "Kuchni Polskiej" wydanie XIII poprawione. Ale odkąd tworzę więcej i Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Pasteryzowane jagody

Pasteryzowane jagody 1440

Pasteryzacja owoców w słoikach to jeden z moich ulubionych sposobów zatrzymania lata. To takie proste - owoce do słoika, trochę cukru, pasteryzowanie i już. Zimą będą takim smacznym dodatkiem np. do Zobacz więcej
sloneslodkie
sloneslodkie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słone i słodkie
Frużelina

Frużelina 1099

Frużelina czyli owoce w żelu. Dla mnie to nic innego jak rote Grützez żelatyną. Do czego używam? Przede wszystkim do ciast, kremów. Polecam! Składniki: 500 g owoców czerwonych (świeżych lub Zobacz więcej
kasiac
kasiac Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Posadzone i zjedzone
Grzyby pasteryzowane na zimę

Grzyby pasteryzowane na zimę 63

Będąc w tym roku pod koniec lipca w okolicach Iławy nad Jeziorakiem, trafiliśmy na najlepszą pogodę tego lata. Słońce, dużo słońca i ciepło. Choć kąpiel w jeziorze po długim paśmie deszczów była, Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa 29

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) Potrzebujemy: 300 g Zobacz więcej
Źródło Domowa frużelina: 250 g owoców,świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin) 1łyżeczkażelatyny w proszku (lub 1 listek) 3 łyżki cukru (w zależności od owoców) 1 łyżka soku z cytryny 1 Zobacz więcej
Odzyskałam wiarę w pasteryzację! Rękami i nogami zapierałam się przed wielkimi kotłami z bulgoczącymi gazetami i stukającymi się spoconymi słoikami. Zaparowane szyby w kuchni. Koszmar dzieciństwa. Zobacz więcej