pasteryzowana frużelina

Domowa frużelina, która miło kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem. Będzie jak znalazł na zimę, do gofrów albo naleśników. Przepis: 500g truskawek 100g cukru opakowanie cukru waniliowego 4 łyżeczki Zobacz więcej
Ja pasteryzuję wszystko, co ma stać dłużej niż 3 miesiące. Ale ja jestem stara i marudna, więc starych i sprawdzonych sposobów się trzymam. W życiu żaden słoiczek zapasteryzowany się nie zepsuł. Ale Zobacz więcej
Dzisiaj u nas szybka wersja truskawkowej frużeliny...idealna do gofrów. My używamy ją również do pavlovej i....makaronu:) Oczywiście do kanapek też jest świetna. Składniki; 1 kg truskawek, 6 łyżeczek Zobacz więcej
dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120C. Zostawiamy w Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak chwili
Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie 1535

0
Brzoskwinie obrodziły bardzo obficie tego roku, zrobiłam z nich dżemy, prażone owoce do słoików na zimę, kompoty, nalewkę, coś typu frużeliny i brzoskwinie w syropie. Przepis zapożyczyłam od Babci Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam frużelinę z truskawek. Będzie bardzo fajnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju naleśników, placków czy gofrów. Składniki: 1,5 kg truskawek 350 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Zobacz więcej
Zachęcona sukcesem frużeliny truskawkowej postanowiłam przygotować frużelinę z wiśni. A oto efekt mojej ciężkiej pracy ( nie lubię drylowania owoców). Kiepskie zdjęcia, oj bardzo kiepskie mi wyszły... Zobacz więcej
dslusarczyk
dslusarczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dosi Smakołyki
Maliny z miodem

Maliny z miodem 376

0
Maliny, te domowe, już powoli się kończą. Wykorzystuję każdą ilość zebraną z krzaczków, żeby jesień i zima były owocowe, malinkowe. Póki co malinki królują wśród słoiczków w tym roku. Takie cuda już Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa 189

0
ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania: 1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki. 2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zobacz więcej
dodajemy do nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia. Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych Zobacz więcej
ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć Zobacz więcej
) Owoce (wiśnie drylujemy) zalewamy 0,5 lita wody, wsypujemy cukier, zagotowujemy przez 3 minutki (szumów nie musimy zbierać). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy Zobacz więcej
Lena
Lena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lena-gotuje
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa 29

0
Czas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki Zobacz więcej
Czerwona porzeczka utarta z cukrem. Bardzo prosty sposób, by przechować porzeczki. Owoce są utarte z cukrem, następnie pasteryzowane na mokro. Tak przygotowane porzeczki będziemy mogli wykorzystać np. Zobacz więcej
Frużelina czyli owoce w słodkim , gęstym sosie jest świetnym dodatkiem do wielu deserów – jeśli się zastanowimy to nie tylko do deserów smażony ser – np. oscypek czy mięsa na zimno smakują z jej Zobacz więcej
Mam w swoim ogródki krzaczki borówki amerykańskiej. W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania Zobacz więcej
Ostatnio na blogach pojawia się mnóstwo przepisów na frużeliny. Postanowiłam sobie, że i ja spróbuję. Korzystając z długiego weekendu popełniłam ich trzy rodzaje. Wszystkie wyszły świetne więc dziś Zobacz więcej
cook and look
cook and look Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cook & look
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa 494

0
Frużelina wiśniowa idealna do gofrów, naleśników czy lodów. Sprawdzi się również jako dodatek do tortów, serników i placuszków. Zapas słoiczków na zimę obowiązkowy, także do dzieła! :) Składniki: - Zobacz więcej
Wiele z Was robi zapewnię rożnego rodzaju nalewki. W tym roku powstały u mnie dwie i o ile owoców porzeczki nie było mi szkoda, i je wyrzuciłam tak 5 kg wiśni było mi szkoda. Postanowiłam wiec zrobić Zobacz więcej
PRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina Zobacz więcej