pasteryzowana frużelina

W kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej do spożądzania „gołąbków” używa się liści winogron. W Grecji takie zawijaski zwą się dolmades. Do sporządzania przetworów odmiana winogron nie ma znaczenia, Zobacz więcej
Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To be
Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa 45

W zeszłym roku sezon na jagody trwał długo i jagód było sporo. Niestety w tym roku,podobnie jak to było z truskawkami jagód jest niewiele. Jeśli chcecie kupić jagody na targu możecie zapłacić nawet 20 Zobacz więcej
Frużelina porzeczkowa Kiedyś robiłam tylko soki lub dżemy z porzeczek, teraz więcej robię frużeliny, uwielbiam owoce w żelu, którymi przekładam ciasta. Do frużeliny użyłam Zobacz więcej
karola4982
karola4982 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Carrie
Frużelina żurawinowa

Frużelina żurawinowa 110

Uwielbiam przygotowywać frużelinę z domowych owoców, ponieważ zajmuje to dosłownie kilka minut, a pasuje ona do śniadań, deserów i wypieków. Można ją również jeść prosto z garnka, zagryzając Zobacz więcej
Doro43
Doro43 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co w kredensie piszczy
Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa 225

Frużelina - mówiąc prościej owoce w żelu Jest to doskonały dodatek do deserów i ciast, jest również świetnym dodatkiem do kremów. Konsystencją przypomina kisiel i jest wspaniała do ciepłych gofrów a Zobacz więcej
Frużelina z moreli to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Kawałki owoców zatopione w żelu to dla moich dzieci kisielek owocowy. Bardzo lubimy dodawać frużelinę z moreli do kasz na Zobacz więcej
Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Domowa frużelina do deserów

Domowa frużelina do deserów 85

Tak naprawdę o frużelinie, czyli żelowanych owocach, usłyszałam stosunkowo niedawno, może 2-3 lata temu? (to dowodzi, jak mało znam się na deserach). Nie zgłębiałam tajników jej produkcji, bo niby po Zobacz więcej
babka w formie
babka w formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
babka w formie
frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa 162

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę

Botwinka pasteryzowana na zimę 10004

W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Zobacz więcej
Smaczny sernik z lekko kwaśną nutą żurawiny. Osobiście uwielbiam, gdy w ciastach są całe owoce, a nie przetarte przez sitko. Dlatego też góra ciasta jest słodko-kwaśna, bo znajdują się w niej również Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Pomidory pasteryzowane

Pomidory pasteryzowane 1894

Pomidory pasteryzowane Jak zaczynałam swoją przygodę z przetworami, to do słoików wkładałam całe pomidory - jak mówi przepis z "Kuchni Polskiej" wydanie XIII poprawione. Ale odkąd tworzę więcej i Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Pasteryzowane jagody

Pasteryzowane jagody 1551

Pasteryzacja owoców w słoikach to jeden z moich ulubionych sposobów zatrzymania lata. To takie proste - owoce do słoika, trochę cukru, pasteryzowanie i już. Zimą będą takim smacznym dodatkiem np. do Zobacz więcej
sloneslodkie
sloneslodkie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słone i słodkie
Frużelina

Frużelina 1130

Frużelina czyli owoce w żelu. Dla mnie to nic innego jak rote Grützez żelatyną. Do czego używam? Przede wszystkim do ciast, kremów. Polecam! Składniki: 500 g owoców czerwonych (świeżych lub Zobacz więcej
renesajenko
renesajenko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Rene
Deser z wiśniową frużeliną

Deser z wiśniową frużeliną 48

Z nowym rokiem coś bez pieczenia :) szybki i smaczny deser z serkiem mascarpone ifrużeliną z wiśni..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki Zobacz więcej
Odzyskałam wiarę w pasteryzację! Rękami i nogami zapierałam się przed wielkimi kotłami z bulgoczącymi gazetami i stukającymi się spoconymi słoikami. Zaparowane szyby w kuchni. Koszmar dzieciństwa. Zobacz więcej
Źródło Domowa frużelina: 250 g owoców,świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin) 1łyżeczkażelatyny w proszku (lub 1 listek) 3 łyżki cukru (w zależności od owoców) 1 łyżka soku z cytryny 1 Zobacz więcej
Ten wpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na Zobacz więcej
miracle
miracle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój punkt smaku
Frużelina

Frużelina 471

Frużelina truskawkowa niezastąpiona do tortów, ciast i deserów. Można ją przygotować z różnych owoców ale trzeba odpowiednio dopasować ilość żelatyny. Do owoców zawierających więcej pektyny np. wiśni, Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Wiśnie pasteryzowane na zimę

Wiśnie pasteryzowane na zimę 3485

Pasteryzowane wiśnie z cukrem doskonale nadadzą się podczas zimy do przygotowania rożnego rodzaju ciast, deserów, koktajli czy owsianek, a powstały sok do przygotowania napoju czy jako polewa do kaszy Zobacz więcej