pasteryzowanie masy makowej

Nie wyobrażam sobie spiżarni bez zapasu słoiczków wypełnionych prażonymi jabłkami. Zimą wykorzystuje takie jabłka do szarlotki, jako dodatek do masy makowej oraz do naleśników i deserów. Prażone Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Makowa panienka

Makowa panienka 473

1
Makowa panienka to idealne ciasto z makiem na zbliżające się święta. Lekkie, z intensywnie cytrynowym kremem otoczonym pysznymi, makowo – kokosowymi plackami. Ciasto robi się dość szybko i nie trzeba Zobacz więcej
błyszcząca. Następnej kolejności dodajemy żółtka i dalej miksujemy, przez około 5 minut. Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do masy jajecznej powolutku po jednej łyżce. Tak przygotowane Zobacz więcej
g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, Zobacz więcej
zawiera utwardzony tłuszcz i wyczytałam gdzieś, że prawdopodobnie parafinę) * gotowe posypki do ciast (oprócz barwników zawiera talk i parafinę). * sery twarogowe (pakowane w plastikowe wiaderka ! Zobacz więcej
, aż rozpuści się, * do miski włożyć morele/dżem + 1 łyżkę cukru + masło – zmiksować, * do masy morelowej wsypać mąkę migdałową, wlać mleko z cukrem i żelatyną i zetrzeć czekoladę na drobnej tarce Zobacz więcej
na opakowaniu)i dokładnie wymieszać, aż rozpuści się (nie gotować), * masło + mak i ewentualnie morele kompotowe – zmiksować, * do masy wsypać mąkę migdałową, wlać mleko z cukrem i żelatyną + Zobacz więcej
, a następnie po kilku godzinach, gdy się zmrożą przekładamy do torebek na mrożonki przygotowujemy masę makową do makowca, kutii i makówek i zamrażamy ją 2 tygodnie przed świętami: gotujemy bigos Zobacz więcej
)Piernik do poprawki (30.12.2013)Ciasto z koniakiem i wiśniami (27.12.2013)Pierniczki z ciasta leżakującego i... (23.12.2013)Świąteczne ciasteczka z masą makową (21.12.2013)Pasztet domowy z owocami Zobacz więcej
ze zmienioną recepturą ze względu na trudności ze zdobywaniem surowców. Ich nadzienie zostało zastąpione z masy migdałowej na biały mak. W roku 2008 Rogal Świętomarciński doczekał się wpisu do Zobacz więcej
Katalog smaków: Sałatka z patisona (na zimę) Katalog smaków wtorek, 11 sierpnia 2015 Sałatka z patisona (na zimę) Jeżeli mam bardzo wyrośnięte (czyt. przerośnięte) patisony, przerabiam je na sałatkę. Zobacz więcej
w oleju 1 puszka cebula 1/2 sztuki papryka zielona 1/2 sztuki papryka czerwona 1/2 sztuki sól pieprz czarny mielony masło 1 łyżka czosnek 2 ząbki Sposób wykonania: Wybieramy ziemniaki, jeśli to Zobacz więcej
i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go deserem Trzech Króli z okazji zbliżają... 11 godzin temu Gotuj się! Zostały tylko resztki (ale pyszne) - Nie był to huczny bal ale za to Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Hiszpan

Hiszpan 1453

1
beans, named Fève D... 1 godzinę temu Magiczna kuchnia Soczysty pieczony kurczak - [image: 132d] Najlepszy jaki posiadam przepis na pieczonego kurczaka, bardzo prosty i szybki, a d tego moje ulubione Zobacz więcej
February Movie: 'Lady and the Tramp' - We have gone to the dogs this month at *Food 'N Flix* with the 1955 Disney classic, *Lady and the Tramp*, hosted by Elizabeth of *The Lawyer's Cookbook*.... 16 Zobacz więcej