pasteryzowanie w piekarniku

ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlac do słoików, mocno Zobacz więcej
Domowa frużelina, która miło kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem. Będzie jak znalazł na zimę, do gofrów albo naleśników. Przepis: 500g truskawek 100g cukru opakowanie cukru waniliowego 4 łyżeczki Zobacz więcej
Wiśnie w całości zamarynowane w cukrze i wodzie. Pyszne na zimę, same owoce jak i pozostały z nich kompocik;) Składniki: wiśnie cukier woda Umyte wiśnie wsypuj do wypażonych słoików do 2/3 wysokości. Zobacz więcej
Wyśmienite węgierki na zimę. Zamarynowane w wodzie z cukrem. Składniki: śliwki węgierki cukier woda Umyte i wydrylowane śliwki w połówkach wsypuj do wypażonych słoików do 2/3 wysokości. Na każdy 1 l Zobacz więcej
gotuje przez caly czas mieszajac i redukujac nadmiar plynu, Kiedy uzyskam odpowiednia konsystencje przelewam do sloiczka i pasteryzuje (ja pasteryzuje w piekarniku przez 20 minut). Konfitura opiera Zobacz więcej
tomek.kantor
tomek.kantor Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wkuchni.eu
Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii 669

0
Składniki 3kg cukinii 1kg papryki 70dkg marchewki 50dkg cebuli zalewa 4 czubate łyżki cukru 3 łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szklanka oliwy lub oleju 0,5 szklanka octu 10% około Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Sok z mirabelek

Sok z mirabelek 595

0
Zrobiłam dwie wersje. Jednak polecam dodać cukier. Wersja bez cukru jest bardzo kwaśna. Ja taki sok wypije, ale osoby lubiące cukier będą mieć problem. Sok jest kwaśny. Na zimę do herbatki polecam Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Dżem wiśniowy z lawendą

Dżem wiśniowy z lawendą 254

1
przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Zobacz więcej
Super sprawa...Później: Pyk! i gotowe ;) Polecam zapiekanie buraków tak przy "okazji"... Składniki 5 kg buraków szklanka octu szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Buraki (osobno) zwijamy w folię Zobacz więcej
Przetwory z buraków to podstawa w mojej spiżarni :) Składniki: 1 kg buraków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Buraki jednakowej wielkości wyszorować, opłukać i upiec w piekarniku aż będą Zobacz więcej
mamawiki
mamawiki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Monia w kuchni
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe 5980

2
Ogórki konserwowe Dziś podaję przepis na pyszne ogórki konserwowe. Ogórki myjemy i ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy: koper marchew czosnek gorczycę ziele angielskie ziarenka Zobacz więcej
do czasu mieszając. Gotujemy do czasu, aż zostanie niewiele soku. Pod koniec dodajemy płatki jaśminu i gotujemy jeszcze 5 min. Całość porcjujemy do słoiczków i pasteryzujemy 25 min w temperaturze 120 Zobacz więcej
Z barku czasu i z mnóstwa owoców użyliśmy czegoś szybkiego, bardzo pomocnego w kuchni, tak jak żelatyna. Składniki 1 kg malin 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie żelfixu 3:1 Przygotowanie Owoce Zobacz więcej
słoika. Do każdego słoika (u nas 500 ml, przy większym automatycznie zwiększamy proporcje) wlewamy 1 łyżkę grenadyny i 2 łyżki spirytusu, zasypujemy cukrem. Całość zalewamy gorącą wodą. Słoiki Zobacz więcej
dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120C. Zostawiamy w Zobacz więcej
Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni. Składniki (na 4 litrowe słoiki): 2 kg czereśni 16 łyżek cukru woda przegotowana Sposób przygotowania: Czereśnie myjemy, Zobacz więcej
Zapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy wydrylowane wiśnie, Zobacz więcej
do piekarnika elektrycznego nagrzanego na 130 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia śliwki są dobre po ok 1,5 miesiąca - smaczne jako dodatek do mięs, Zobacz więcej
do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec aż skóra zrobi się miejscami czarna. Włożyć paprykę do słoika i słoik zakręcić, odstawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z papryki i ułożyć Zobacz więcej
na sicie aby ociekły z nadmiaru wody. Następnierozłożyćdo małych słoiczków izasypać, nakażdy słoiczek łyżeczka cukru - zakręcić iza pasteryzowaćw piekarniku lub w garnku z wodą. Podczas pasteryzacji Zobacz więcej