pastilla

Whisper
Whisper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Whisper
Pastilla

Pastilla 290

0
Lubicie zaskakujące w smaku potrawy? Proste a jednocześnie takie, w których można przemycić pozostałości po obiedzie z poprzedniego dnia? Ja bardzo cenię takie przepisy, jednym z nich jest pastilla wg Zobacz więcej
Pastilla to potrawa Marokańska, zwykle robiona jako kwadratowa bułka nadziewana kurczakiem lub szpinakiem i pełna aromatycznych ziół. Ja przygotowałam pastillę `otwartą` z kurczakiem i cukinią, Zobacz więcej
Pastilla to marokańskie danie składające się z mięsnego farszu (oryginalnie gołębia) zawiniętego w chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Jeśli masz dostęp do ciasta filo, możesz go z Zobacz więcej
2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 2/3 łyżeczki kurkumy 4 kapsułki kardamonu skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 4 upieczone udka kurczaka 250 ml bulionu 1 łyżeczka płynnego miodu 50 g Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym Zobacz więcej
Dokładnie rok temu przygotowywaliśmy się do wyjazdu do Maroka, a w Marrakeszu lądowaliśmy w dniu, w którym miał się rozpocząć Ramadan. Został ogłoszony co prawda dzień później, ale wszyscy znajomi Zobacz więcej
Dziś propozycja na zmienienie resztek kurczaka w niebywale smaczne danie inspirowane marokańską pastillą. Buzuje aromatycznymi przyprawami, które świetnie kontrastują ze słodkimi, cynamonowymi Zobacz więcej
Szkara
Szkara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
troche-bardziej
354

354 179

0
marokańska pastilla z bakłażanem,suszonymi morelami i płatkami migdałów z pikantną musztardą z jabłek Uwielbiam nietypowe, egzotyczne dla nas połączenia kuchni marokańskiej. Oto pastilla, czyli Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Bastilla

Bastilla 141

3
Bastilla (lub pastilla) to pyszne danie kuchni marokańskiej. Składa się z chrupiącego ciasta (filo lub francuskiego), mięsnego farszu i oprószonego cukrem i cynamonem. Lubię je podawać w miniwersjach, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Podróż marzeń?

Podróż marzeń? 182

0
lubimy się z Pauliną i głupio by wyszło, gdyby jedna z nas prażyła się na plaży, a druga siedziała w Łodzi. Na szczęście skończyło się zupełnie inaczej i już niedługo będziemy razem odkrywać smaki Zobacz więcej
Proponuję dzisiaj gęś w stylu marokańskim. Pastilla (inaczej bastilla, basteeya) jest tradycyjną potrawą z kuchni Maurów, bardzo popularną w Maroko, z mięsnym nadzieniem zapieczonym w cieście filo. Zobacz więcej
, patatas, tapas i my. Ole! Rajskie plaże poza sezonem, bez tłoku i krzyku turystów. Zobacz tu - cudo! A potem, jeszcze cieplej...Maroko! Życzenie drugie. Maroko.Wycieczka dla dwojga z TUI, za 6778 Zobacz więcej
z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w Zobacz więcej
takie w miarę lokalne, nie turystyczne. Tą wybraliśmy tylko dlatego, że Połówek chciał koniecznie spróbować bastilla (pastilla) którą w normalnej kawiarni/cukierni musisz zamówić z 24h wyprzedzeniem, Zobacz więcej
, która nie zmieniła się od czasów Średniowiecza, zrobić zakupy na lokalnym targu oraz mnóstwo pięknych, kolorowych zdjęć. Poszwędać się po starej części miasta, spróbować, jak smakuje prawdziwa Zobacz więcej
i inne desery z ciasta phyllo, jedzone w krajach byłego Imperium Ottomańskiego. Jej nieodłącznym składnikiem jest miód i orzechy. Słodka pastilla jest niekiedy robiona z dodatkiem mleka i wtedy Zobacz więcej
, która nie zmieniła się od czasów Średniowiecza, zrobić zakupy na lokalnym targu oraz mnóstwo pięknych, kolorowych zdjęć. Poszwędać się po starej części miasta, spróbować, jak smakuje prawdziwa Zobacz więcej
" i lokalne produkty, np. amlou. Warto wybrać się tam chociażby po to, żeby poczuć klimat targu - pulsujący, hałaśliwy dynamiczny, pełen kolorów, zupełnie nie-europejski. 6. Nie-turystyczna część Zobacz więcej
biały na kapuście kiszonej Marzec (14) Jajeczne trio Gniazdka bezowe z lemon curdem Mazurek z makiem Chleb wielkanocny Mus z ajerkoniakiem i karmelizowanym jabłkiem Łosoś a l'orange Makaron z Zobacz więcej