Przepis na pastis

Powiązane przepisy:

Nie piszę, nie komentuję, ale przy każdej wolnej chwili podglądam Wasze kulinarne dzieła... Zapewniam, że moja nieobecność jest tylko chwilowa i wrócę, wrócę na pewno ;) Jednakże przez najbliższy czas Zobacz więcej
Po francusku dorade albo daurade to ta sama ryba. Pierwsza jest szarą rybką albo różową choć wtedy nazywa się «pageot». Ta druga to daurade królewska, zazwyczaj większa ze złocistym paskiem pomiędzy Zobacz więcej
Ta sałatka mnie zaskoczyła. Choć właściwie to nie jest sałatka, tylko zupa, bo nazywa się to soupe d'agrumes parfumée au pastis. Wiem, wiem: teraz wypada robić tarty z malinami, jagodzianki albo Zobacz więcej
Są rzeczy, które smakują tylko w określonych okolicznościach i miejscach. Pastis i rose na przykład. Oba trunki nabierają uroku w Prowansji. Coroczne wakacje na Południu Francji kojarzą mi się zawsze Zobacz więcej
belgia od kuchni
belgia od kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
belgia od kuchni
Koper włoski po nicejsku

Koper włoski po nicejsku 3380

Sałatkę nicejską pewnie już wszyscy znają, pissaladière (wyjątkowo apetyczną widziałam ostatnio u Pook cooka) czyli tradycyjny placek nicejski na spodzie z ciasta na pizzę z cebulą i anchois pewnie Zobacz więcej
Będąc za granicą warto próbować nowych smaków. Dla mnie taką nowością były anyżowe ciastka (tortas de anís). W Polsce anyżu używa się rzadko, natomiast w Hiszpanii jest on bardzo popularny. Takie Zobacz więcej
To już niestety ostatni test panel nawiązujący do akcji "Sezon na owoce morza". Będzie to trochę inna recenzja niż wszystkie poprzednie, ponieważ o wyrażenie swoich opinii poprosiłam również dwie Zobacz więcej
To już niestety ostatni test panel nawiązujący do akcji "Sezon na owoce morza". Będzie to trochę inna recenzja niż wszystkie poprzednie, ponieważ o wyrażenie swoich opinii poprosiłam również dwie Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubek w kubek
Smaki Prowansji

Smaki Prowansji 149

Rammstein śpiewa, że wszyscy żyjemy w Ameryce. My odnosimy jednak wrażenie, że żyjemy w Prowansji. Dni upływają nam na pielęgnowaniu winorośli, którą zasadziłyśmy w doniczkach na balkonie (jesienią Zobacz więcej
Zaczytując się ostatnio "Hotelem Pastis" Petera Mayle'a, nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z kaczki lub gęsi nigdy nie jadłam, tym Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Viva la France!

Viva la France! 152

Jeśli zerkacie na profil bloga na FB lub Instagramie, mogliście zauważyć, że kilka dni w zeszłym tygodniu spędziłam w urokliwej Prowansji. Nie licząc kilku godzin w Nicei (dobrych 10 lat temu), była Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Vive la France!

Vive la France! 26

Jeśli zerkacie na profil bloga na FB lub Instagramie, mogliście zauważyć, że kilka dni w zeszłym tygodniu spędziłam w urokliwej Prowansji. Nie licząc kilku godzin w Nicei (dobrych 10 lat temu), była Zobacz więcej
acieslak36
acieslak36 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
włoski garnuszek
Koktajl negroni

Koktajl negroni 12

To doskonały na upał koktajl typu aperitif. Nazwa aperitif pochodzi z francuskiego i oznacza typowy dla krajów śródziemnomorskich napój alkoholowy (18 – 35 %), który jest nalewem z ziół i korzeni. Zobacz więcej
Sporo książek do wzięcia! *** WYNIKI KONKURSU Książki otrzymują: Mariusz – wpis z 28 kwietnia 2013 o 10:51 Jola – wpis z 28 kwietnia 2013 o 11:00 Greta – wpis z 28 kwietnia 2013 o 11:29 Krzysztof Wu – Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Anyż i procenty (tarragon smash)

Anyż i procenty (tarragon smash) 43

Jakiś czas temu podczas pobytu w Warszawie wybraliśmy się z rodziną do restauracji gruzińskiej. M (kierowca) zamówił lemoniadę estragonową. Napój był niepokojąco zielony, ale smakował całkiem nieźle. Zobacz więcej
surowa konina / skwarki z mangalicy / olej z dymki riostto szafranowe / szpik kostny / kacze serca boczek / pomarańcza / przegrzebek / brukiew burger wołowy doprawiony pieczoną kaczką / foie gras / Zobacz więcej
Bisque to świetny pomysł na przerobienie odpadków na mistrzowskie danie. W tym przypadku są to zazwyczaj wyrzucane skorupki krewetek, raków, krabów a w najbardziej ekskluzywnej wersji homarów. Tak jak Zobacz więcej
Bandol jest miasteczkiem turystycznym we Francji w którym można świetnie spędzić czas. Położony 55 km od Marsylii gdzie znajduje się lotnisko. Zostaliśmy tam na tydzień i zdecydowanie było to za mało. Zobacz więcej
Ciasto na te przepyszne pierogi znalazłam tutaj. Wypróbowane zostało już nie raz także z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Jest obłędne. Bardzo delikatne i lekko kruche. Szybko się je zagniata. Zobacz więcej
Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. "Hotel Pastis", w której bohaterowie zajadali się Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: