pastis

ZOBACZ TAKŻE:

gronie ;) La tomate ('pomidor' - nazwę zawdzięcza pewnie wspaniałej barwie syropu)...czyli marsylski pastis, woda i syrop grenadinowy. Amatorom anyżku serdecznie polecam...ma barszo ciekawy, dosyć Zobacz więcej
, znakomite źródło białka ale też fosforu, magnezu, wapnia i kwasów tłuszczowych. Można ją smażyć, piec, dusić, zawijać… lubi przyprawy, nieco orientu i basenu morza Środziemnego. U nas dzisiaj w Zobacz więcej
Są rzeczy, które smakują tylko w określonych okolicznościach i miejscach. Pastis i rose na przykład. Oba trunki nabierają uroku w Prowansji. Coroczne wakacje na Południu Francji kojarzą mi się zawsze Zobacz więcej
Ta sałatka mnie zaskoczyła. Choć właściwie to nie jest sałatka, tylko zupa, bo nazywa się to soupe d'agrumes parfumée au pastis. Wiem, wiem: teraz wypada robić tarty z malinami, jagodzianki albo Zobacz więcej
trzeba je dobrze zabezpieczyć przed transportem- są bardzo kruche! Ponadto mają niesamowicie intensywny zapach, dlatego trzeba uważać żeby nie uszkodzić folii w którą są zapakowane. W domu najlepiej Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kubek w kubek
Smaki Prowansji

Smaki Prowansji 149

0
Rammstein śpiewa, że wszyscy żyjemy w Ameryce. My odnosimy jednak wrażenie, że żyjemy w Prowansji. Dni upływają nam na pielęgnowaniu winorośli, którą zasadziłyśmy w doniczkach na balkonie (jesienią Zobacz więcej
Zaczytując się ostatnio "Hotelem Pastis" Petera Mayle'a, nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z kaczki lub gęsi nigdy nie jadłam, tym Zobacz więcej
tego dodałem taką samą porcję drobno posiekanego kopru włoskiego. posiekany drobno duży ząbek czosnku kieliszek koniaku ewentualnie pastis albo ouzo szklanka białego wytrawnego wina łyżka koncentratu Zobacz więcej
wytrawnego winakilka łyżek pastisu trochę oliwysól i świeżo mielony pieprz Koper włoski myjemy, osuszamy i kroimy w piórka. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzewamy trochę Zobacz więcej
„Jeszcze raz Prowansja”, „Dobry rok” i „Hotel Pastis”. Świeżo wydany na polskim rynku „Marsylski szwindel” to kolejna, po „Wytrawnym przekręcie”, powieść o przygodach detektywa Sam’a Levitt’a. By Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Viva la France!

Viva la France! 147

0
pełna odrapanych już nieco kamieniczek. Zachęca do odpoczynku w restauracyjnym ogródku, kieliszkarosé lub pastis i zamoczenia stóp w ciepłym, październikowym morzu… *** Na koniec zaś jeszcze pytanie, Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Vive la France!

Vive la France! 24

0
pełna odrapanych już nieco kamieniczek. Zachęca do odpoczynku w restauracyjnym ogródku, kieliszkarosé lub pastis i zamoczenia stóp w ciepłym, październikowym morzu… *** Na koniec zaś jeszcze pytanie, Zobacz więcej
śmietany 18% - 2 łyżki ouzo lub pastis - sól, pieprz - 10 listków mięty Wykonanie. Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać i zrobić wgłębienie. W osobnej misce Zobacz więcej
Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. "Hotel Pastis", w której bohaterowie zajadali się Zobacz więcej
napój wyskokowy ;). Jakiś czas temu czytałam o basil smash*, koktajlu na bazie ginu; swoją wersję nazwałam tarragon smash. Uwaga, całość jest wyraźnie anyżowa, ale poniżej opisałam też wersję Zobacz więcej
, kończąc na 40% pastisie o smaku anyżowym. Nie powiem, że nie kręciło mi się w głowie, było bardzo wesoło. W centrum przy samej plaży jest ulica, po jednej stronie restauracje, kawiarnie, bary i Zobacz więcej
na tyle, by wiedzieć której z nich zabrakło: liści mizuny czy endywii. Na pewno znalazła się rukola. Ale czy to ważne? Jako ostatnie próbowałam zapiekanych małży, krem z dzikiego czosnku, emulsje z Zobacz więcej
na tyle, by wiedzieć której z nich zabrakło: liści mizuny czy endywii. Na pewno znalazła się rukola. Ale czy to ważne? Jako ostatnie próbowałam zapiekanych małży, krem z dzikiego czosnku, emulsje z Zobacz więcej
pierwszej jakości i kosztować nie więcej niż 2 euro. Nie powinna też zawierać musztardy (ani sosów), choć mniej ortodoksyjni zwolennicy przymykają oko na ten dodatek.Galette-saucissema też swój hymn, Zobacz więcej
Tartine, choć dopiero natrzecim miejscu. Wypiekiem, dzięki któremuTartine znalazła się wrankingu było Pastis de Tres Leches – ciasto pochodzące zAmeryki Łacińskiej, zredefiniowane przez Elizabeth Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: