pastis

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
gronie ;) La tomate ('pomidor' - nazwę zawdzięcza pewnie wspaniałej barwie syropu)...czyli marsylski pastis, woda i syrop grenadinowy. Amatorom anyżku serdecznie polecam...ma barszo ciekawy, dosyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, znakomite źródło białka ale też fosforu, magnezu, wapnia i kwasów tłuszczowych. Można ją smażyć, piec, dusić, zawijać… lubi przyprawy, nieco orientu i basenu morza Środziemnego. U nas dzisiaj w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są rzeczy, które smakują tylko w określonych okolicznościach i miejscach. Pastis i rose na przykład. Oba trunki nabierają uroku w Prowansji. Coroczne wakacje na Południu Francji kojarzą mi się zawsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gwiaździstego, którego olejki eteryczne destyluje się z cukrem, czystym alkoholem i różnymi dodatkami, takimi jak mięta, melisa, lukrecja i inne zioła prowansalskie. Gdybyście nie wiedzieli, czym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trzeba je dobrze zabezpieczyć przed transportem- są bardzo kruche! Ponadto mają niesamowicie intensywny zapach, dlatego trzeba uważać żeby nie uszkodzić folii w którą są zapakowane. W domu najlepiej Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kubek w kubek
Smaki Prowansji

Smaki Prowansji 149

0
{{headerMessage}}
Rammstein śpiewa, że wszyscy żyjemy w Ameryce. My odnosimy jednak wrażenie, że żyjemy w Prowansji. Dni upływają nam na pielęgnowaniu winorośli, którą zasadziłyśmy w doniczkach na balkonie (jesienią Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zaczytując się ostatnio "Hotelem Pastis" Petera Mayle'a, nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z kaczki lub gęsi nigdy nie jadłam, tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tego dodałem taką samą porcję drobno posiekanego kopru włoskiego. posiekany drobno duży ząbek czosnku kieliszek koniaku ewentualnie pastis albo ouzo szklanka białego wytrawnego wina łyżka koncentratu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wytrawnego winakilka łyżek pastisu trochę oliwysól i świeżo mielony pieprz Koper włoski myjemy, osuszamy i kroimy w piórka. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzewamy trochę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Jeszcze raz Prowansja”, „Dobry rok” i „Hotel Pastis”. Świeżo wydany na polskim rynku „Marsylski szwindel” to kolejna, po „Wytrawnym przekręcie”, powieść o przygodach detektywa Sam’a Levitt’a. By Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Viva la France!

Viva la France! 150

0
{{headerMessage}}
pełna odrapanych już nieco kamieniczek. Zachęca do odpoczynku w restauracyjnym ogródku, kieliszkarosé lub pastis i zamoczenia stóp w ciepłym, październikowym morzu… *** Na koniec zaś jeszcze pytanie, Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Vive la France!

Vive la France! 26

0
{{headerMessage}}
pełna odrapanych już nieco kamieniczek. Zachęca do odpoczynku w restauracyjnym ogródku, kieliszkarosé lub pastis i zamoczenia stóp w ciepłym, październikowym morzu… *** Na koniec zaś jeszcze pytanie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
śmietany 18% - 2 łyżki ouzo lub pastis - sól, pieprz - 10 listków mięty Wykonanie. Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać i zrobić wgłębienie. W osobnej misce Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. "Hotel Pastis", w której bohaterowie zajadali się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
napój wyskokowy ;). Jakiś czas temu czytałam o basil smash*, koktajlu na bazie ginu; swoją wersję nazwałam tarragon smash. Uwaga, całość jest wyraźnie anyżowa, ale poniżej opisałam też wersję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, kończąc na 40% pastisie o smaku anyżowym. Nie powiem, że nie kręciło mi się w głowie, było bardzo wesoło. W centrum przy samej plaży jest ulica, po jednej stronie restauracje, kawiarnie, bary i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
imbiru, małże atlantyckie i świeżą kolendrę. Biłam się w pierś, bo zupa była boska, a ja tak strasznie nie lubię imbiru. Imbir dodawał jej niezłej ostrości, a śmietana kremowości. Chociaż, miałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
imbiru, małże atlantyckie i świeżą kolendrę. Biłam się w pierś, bo zupa była boska, a ja tak strasznie nie lubię imbiru. Imbir dodawał jej niezłej ostrości, a śmietana kremowości. Chociaż, miałam Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Galette-saucisse

Galette-saucisse 81

0
{{headerMessage}}
pierwszej jakości i kosztować nie więcej niż 2 euro. Nie powinna też zawierać musztardy (ani sosów), choć mniej ortodoksyjni zwolennicy przymykają oko na ten dodatek.Galette-saucissema też swój hymn, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tartine, choć dopiero natrzecim miejscu. Wypiekiem, dzięki któremuTartine znalazła się wrankingu było Pastis de Tres Leches – ciasto pochodzące zAmeryki Łacińskiej, zredefiniowane przez Elizabeth Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: