pasztet okara

eGroszek
eGroszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
egroszek
Pasztet z okary

Pasztet z okary 977

2
{{headerMessage}}
Ma delikatny, nienarzucający się warzywny smak. Świetny, jako samodzielne danie, jednak używam go wyłącznie do kanapek (niestety, co z przykrością stwierdzam, nieczęsto mam czas jadać domowe obiady…). Zobacz więcej
Zdrowe motywacje
Zdrowe motywacje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zdrowe motywacje
Pasztet z okary

Pasztet z okary 439

1
{{headerMessage}}
gotowanie wymaga cierpliwości, której ciągle się uczę. Może następnym razem pójdzie lepiej? :) Do tego została mi cała masa okary, z którą trzeba było coś zrobić. I wyszedł pasztet. Na szczęście Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegujemy
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary

Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 171

1
{{headerMessage}}
Produktem "ubocznym" przy robieniu mleka sojowego lub tofu jest okara, która jest doskonałym źródłem białka, wapnia, fosforu czy potasu. Posiada także dużą ilość błonnika W smaku jest dość neutralna, Zobacz więcej
eGroszek
eGroszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
egroszek
Pasztet zbożowy z okary i orkiszu

Pasztet zbożowy z okary i orkiszu 227

0
{{headerMessage}}
Po przygotowaniu mleka sojowego znów została mi spora porcja okary, z której i tym razem postanowiłam przyrządzić pasztet (po miesiącu jedzenia owoców i braku soli marzyłam o czymś “niezdrowym” ). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niecierpliwie, aż będę mogła spróbować co mi z tego mojego eksperymentu wyszło. I wyszło! Ba! Wyszło pysznie! Zakochałam sie w pasztetach z okary i z pewnością nie będzie to mój ostatni! Jak to Zobacz więcej
Gotuje w domu
Gotuje w domu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję w domu
Co z tą okarą? Marynuj!

Co z tą okarą? Marynuj! 400

0
{{headerMessage}}
Została mi okara z produkcji mleka sojowego. Zastanawiałam się co z nią zrobić. Nie miałam ochoty ani na pasztet, ani na kotlety a chleba też nie planowałam robić. Batoniki też odpadały. Pomyślałam, Zobacz więcej
ślifka
ślifka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielonaslifka.blogspot.com
dziendobry

dziendobry 203

0
{{headerMessage}}
makaron marchewka naleśniki okara papryka pasta pasztet pesto pierogi pietruszka pomidor pstrąg płatki owsiane quinoa rukola ryż rzodkiewka sałata sałatka schłodnik seler ser kozi sezam soczewica sos Zobacz więcej
Dominika W.
Dominika W. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tysiąc Smaków
Pasztet sojowo-warzywny

Pasztet sojowo-warzywny 385

1
{{headerMessage}}
Niedawno zrobiłam mleko sojowe, a z pozostałości po mleku - pasztet sojowo-warzywny, z dodatkiem dyni, selera i pora. Mimo dużej ilości czosnku, słodkawy posmak dyni był najbardziej dominujący, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieczeń bądź pasztet, jak kto woli. Po wyjęciu z piekarnika zniknęła od razu połowa :-) Upiekłam go z potrzeby, musiałam wykorzystać zalegającą okarę i resztę tygodniowego chleba pieczonego przeze Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Mleko sojowe

Mleko sojowe 155

2
{{headerMessage}}
Klasyka. Kupne mleko sojowe smakuje jak woda po moczeniu tektury, z kolei jego skład odstrasza (zwłaszcza tego z Biedronki ;). Zrobienie domowego mleka sojowego nie jest trudne, zajmuje tylko sporo Zobacz więcej
Dominika W.
Dominika W. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tysiąc Smaków
Mleko sojowe

Mleko sojowe 132

0
{{headerMessage}}
Pierwsze podejście do mleka sojowego. Młodszej córeczce bardzo smakowało, starszej mniej. Mimo dość dobrego smaku (nie miało za bardzo fasolowego posmaku), wolimy jednak mleko migdałowego. Może Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zimną wodą - jeżeli mamy blender kielichowy możemy ciecierzycę mielić razem z wodą, tak samo w przypadku blendera ręcznego. W przypadku malaksera proponuje zmielić same ziarna a następnie dodać wodę. Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegujemy
Mleko sojowe

Mleko sojowe 34

1
{{headerMessage}}
Jeszcze przed przejściem na weganizm lubiłam mleka roślinne. Mogę nawet stwierdzić, że wolałam je od mleka krowiego. Niestety ich cena nie pozwalała mi na ich częste spożywanie. Najczęściej kupowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smaku. Naturalnie, bardzo delikatnie słodkie, kremowe, lekkie, intensywnie orzechowe. Pozostałe po przecedzeniu mleka "wiórki" orzechowe miałam wykorzystać do przygotowania orzechowego pasztetu, Zobacz więcej
Vege z Miłością
Vege z Miłością Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vege z Miłością
Domowe tofu

Domowe tofu 774

6
{{headerMessage}}
pozostała na gazie odciśnięta soja to tak zwana okara. Absolutnie jej nie wyrzucamy, ponieważ jest pełnowartościowym produktem, który można wykorzystać do past, pasztetów czy kotletów. Mleko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mleko sojowe, które wedle gustu możemy dosmaczyć. Ja swoje "przerobiłam" na mleko sojowe waniliowe, dodając do płynu 2 rozcięte laski wanilii i dosładzając fruktozą. Natomiast to co zostało na Zobacz więcej
ślifka
ślifka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielonaslifka.blogspot.com
TOFU własne

TOFU własne 548

0
{{headerMessage}}
można by było się do czegoś przyczepić... otóż wyszło tofu trochę bardziej kruche niż zwarte... jeszcze nie wiem dlaczego, będę nad tym pracować... ale nie ma biedy, bo dało się pokroić w kostkę i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w misce to mleko sojowe, a resztki ziaren soi (pulpa na sitku) to ‘okara’, którą można wykorzystać do kotletów, pasztetów i past. Gotowe mleko sojowe, jest bardzo delikatne, z wyraźnym posmakiem soi, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do sitka i przecedzamy przez gazę, cały płyn zebrany w misce to mleko sojowe, a resztki ziaren soi (pulpa) to "okara", którą można wykorzystywać do wyrobu kotletów, pasztetów i past. Gotowe mleko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
komuna i nie będzie mleka sojowego w sklepie? To ja zrobię sobie w domu... No dobra - soi też pewnie nie będzie w sklepie, ale co tam... Umiem robić mleko sojowe i niezmiernie się z tego cieszę :) I Zobacz więcej