pasztet okara

eGroszek
eGroszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
egroszek
Pasztet z okary

Pasztet z okary 878

2
Ma delikatny, nienarzucający się warzywny smak. Świetny, jako samodzielne danie, jednak używam go wyłącznie do kanapek (niestety, co z przykrością stwierdzam, nieczęsto mam czas jadać domowe obiady…). Zobacz więcej
gotowanie wymaga cierpliwości, której ciągle się uczę. Może następnym razem pójdzie lepiej? :) Do tego została mi cała masa okary, z którą trzeba było coś zrobić. I wyszedł pasztet. Na szczęście Zobacz więcej
Produktem "ubocznym" przy robieniu mleka sojowego lub tofu jest okara, która jest doskonałym źródłem białka, wapnia, fosforu czy potasu. Posiada także dużą ilość błonnika W smaku jest dość neutralna, Zobacz więcej
Po przygotowaniu mleka sojowego znów została mi spora porcja okary, z której i tym razem postanowiłam przyrządzić pasztet (po miesiącu jedzenia owoców i braku soli marzyłam o czymś “niezdrowym” ). Zobacz więcej
Jeśli kiedykolwiek robiliście domowe mleko sojowe, dobrze wiecie czym jest okara (choć może nie wiecie, że tak to się nazywa i że można to jeszcze do czegoś wykorzystać). Okara to bowiem zmiksowana, Zobacz więcej
Została mi okara z produkcji mleka sojowego. Zastanawiałam się co z nią zrobić. Nie miałam ochoty ani na pasztet, ani na kotlety a chleba też nie planowałam robić. Batoniki też odpadały. Pomyślałam, Zobacz więcej
ślifka
ślifka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielonaslifka.blogspot.com
dziendobry

dziendobry 174

0
makaron marchewka naleśniki okara papryka pasta pasztet pesto pierogi pietruszka pomidor pstrąg płatki owsiane quinoa rukola ryż rzodkiewka sałata sałatka schłodnik seler ser kozi sezam soczewica sos Zobacz więcej
Niedawno zrobiłam mleko sojowe, a z pozostałości po mleku - pasztet sojowo-warzywny, z dodatkiem dyni, selera i pora. Mimo dużej ilości czosnku, słodkawy posmak dyni był najbardziej dominujący, Zobacz więcej
Pieczeń bądź pasztet, jak kto woli. Po wyjęciu z piekarnika zniknęła od razu połowa :-) Upiekłam go z potrzeby, musiałam wykorzystać zalegającą okarę i resztę tygodniowego chleba pieczonego przeze Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Mleko sojowe

Mleko sojowe 143

2
Soję moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na drugi dzień wodę odlewamy, a soję mrozimy przez 24 godziny. Po tym czasie ziarna rozmrażamy, zalewamy pięcioma szklankami wody i miksujemy do uzyskania Zobacz więcej
Dominika W.
Dominika W. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tysiąc Smaków
Mleko sojowe

Mleko sojowe 127

0
pianę, która się wytworzyła. Przelałam płyn przez sitko wyłożone gęsto tkaną pieluchą tetrową. Do powstałego mleka dodałam 4 łyżki syropu z agawy. Pozostałość, czyli okarę, użyłam do wykonania Zobacz więcej
zimną wodą - jeżeli mamy blender kielichowy możemy ciecierzycę mielić razem z wodą, tak samo w przypadku blendera ręcznego. W przypadku malaksera proponuje zmielić same ziarna a następnie dodać wodę. Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegujemy
Mleko sojowe

Mleko sojowe 29

1
robiłam mleko sojowe zapomniałam o jego mieszaniu podczas gotowania i spaliłam garnek. Na szczęście nie zniechęciłam się do domowej produkcji i po przejściu na weganizm robię mleko sojowe regularnie. Zobacz więcej
smaku. Naturalnie, bardzo delikatnie słodkie, kremowe, lekkie, intensywnie orzechowe. Pozostałe po przecedzeniu mleka "wiórki" orzechowe miałam wykorzystać do przygotowania orzechowego pasztetu, Zobacz więcej
pozostała na gazie odciśnięta soja to tak zwana okara. Absolutnie jej nie wyrzucamy, ponieważ jest pełnowartościowym produktem, który można wykorzystać do past, pasztetów czy kotletów. Mleko Zobacz więcej
mleko sojowe, które wedle gustu możemy dosmaczyć. Ja swoje "przerobiłam" na mleko sojowe waniliowe, dodając do płynu 2 rozcięte laski wanilii i dosładzając fruktozą. Natomiast to co zostało na Zobacz więcej
ślifka
ślifka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielonaslifka.blogspot.com
TOFU własne

TOFU własne 541

0
można by było się do czegoś przyczepić... otóż wyszło tofu trochę bardziej kruche niż zwarte... jeszcze nie wiem dlaczego, będę nad tym pracować... ale nie ma biedy, bo dało się pokroić w kostkę i Zobacz więcej
w misce to mleko sojowe, a resztki ziaren soi (pulpa na sitku) to ‘okara’, którą można wykorzystać do kotletów, pasztetów i past. Gotowe mleko sojowe, jest bardzo delikatne, z wyraźnym posmakiem soi, Zobacz więcej
do sitka i przecedzamy przez gazę, cały płyn zebrany w misce to mleko sojowe, a resztki ziaren soi (pulpa) to "okara", którą można wykorzystywać do wyrobu kotletów, pasztetów i past. Gotowe mleko Zobacz więcej
komuna i nie będzie mleka sojowego w sklepie? To ja zrobię sobie w domu... No dobra - soi też pewnie nie będzie w sklepie, ale co tam... Umiem robić mleko sojowe i niezmiernie się z tego cieszę :) I Zobacz więcej