pasztet z rydzy

Artykuł Smażone rydze z szałwią pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. To jedno z najdoskonalszych i zarazem najprostszych sezonowych dań z grzybami. Smażone rydze z szałwią wprost uwielbiam i Zobacz więcej
Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Rydze na maśle z patelni

Rydze na maśle z patelni 1208

Rudy, rudy, rudy rydz... Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Występują w największej ilości w Bieszczadach, a rozpoznać go można po tym, że po Zobacz więcej
Bardzo ciekawa i po prostu przepyszna przekąska. Będzie się pojawiała na moim stole regularnie jeśli tylko uda mi się trafić rydze.Rydze są tutaj smażone klasycznie, ale z dodatkiem chorizzo, które Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rydze kiszone z solą i cebulą

Rydze kiszone z solą i cebulą 5378

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym Zobacz więcej
Był sobie raz zielony las A w lesie jakby nigdy nic W zielonej pustce, na jednej nóżce Stał sobie rudy rydz O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz Jaka piękna sztuka! Rudy, rudy, rudy rydz A ja rydzów szukam Zobacz więcej
Rydze znam z gór. Kropka. Jadła je kilkakrotnie w góralskich karczmach i zawsze pozostawały w moim sercu jako cudowny, regionalny przysmak. Dlatego kiedy moja Mama dziś przyniosła mi świeżo zebrane Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rydze marynowane z miodem

Rydze marynowane z miodem 189

Tegoroczny rok to dziwny rok. Mam na myśli oczywiście grzyby. Lato wcale nie zapowiadało grzybowego, jesiennego szaleństwa. Na Podlasiu było dość sucho i co prawda rosły kurki, ale wcale nie w jakichś Zobacz więcej
"Rydzetogrzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć w Zobacz więcej
Życie ze smakiem
Życie ze smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie ze smakiem
Marynowane rydze

Marynowane rydze 444

Jesień po powrocie z urlopu powitała nas słońcem i piękną pogodą. Lekki, ciepły wietrzyk, chmurki i feria barw na drzewach. Prawdziwa polska jesień. Wraz z nią przyszedł najprawdziwszy i Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Marynowane rydze

Marynowane rydze 4449

3,5 kg rydzów 1,5 l octu 10% 1,5 l wody 6 łyżek cukru 1 opakowanie białej gorczycy 1 opakowanie czarnego, ziarnistego pieprzu garstka zgniecionych liści laurowych sól Umyte rydze obgotowałam ok 4 Zobacz więcej
oqchnia.pl
oqchnia.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
oQchnia!
Przepyszne rydze w occie

Przepyszne rydze w occie 541

W tym roku grzybów pod dostatkiem, ale takiej ilości rydzów jeszcze nie miałam. Oczywiście wiele zostało usmażonych na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku (niebo w gębie) część podsmażona i do Zobacz więcej
Ona i On myśleli o wyprawie na rydze cały rok…To ich ulubione grzyby! Natura okazała się przychylna i rydzami obdarzyła obficie. Rude kpelusze rosną w beskidzkich borach właściwie co krok i trudno Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Rydze na maśle

Rydze na maśle 387

Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Zobacz więcej
Zupełnie nie wiem skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Wcale nie łatwo znaleźć rydzowe grzybowisko, a i smakiem rude rydze innym grzybom nie ustępują. Rydze są świetne do kiszenia i do Zobacz więcej
ola.dedio
ola.dedio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola-w-kuchni
Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle 3070

Najprostszy przepis na pyszne rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia. Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Marynowane rydze na ostro

Marynowane rydze na ostro 2456

Miało nie być już dziś przepisu ale przed chwilą powstało kilka słoiczków rydzów na ostro i nie mogłem się tym nie podzielić. Grzybki można w lasach kosić, to grzech z nich czegoś nie zrobić. Są Zobacz więcej
pjakubczak
pjakubczak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na okruszku
Pasztet ” z rosołu”

Pasztet ” z rosołu” 55

Większość z Nas po prostu wyrzuca mięso z rosołu. A szkoda bo z porcji rosołowej można stworzyć wiele pysznych potraw, między innymi pasztet z dodatkiem warzyw z rosołu. Składniki: 1 porcja Zobacz więcej
boskaflorence
boskaflorence Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tylko pysznie
Pasztet z selera

Pasztet z selera 119

Hej! Pasztety to polska specjalność, ale w tej wersji jadł go mało kto. Pasztet z selera jest znakomity i na gorąco i zimno. Mnie bardzo smakował prosto z piekarnika,a reszta rodziny wolała na zimno. Zobacz więcej
paulina.gazdowska
paulina.gazdowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaTropieSmaków
Pasztet z bobu

Pasztet z bobu 68

Przepis kieruję do wszystkich miłośników bobu!Oto efekt moich ostatnich eksperymentów – pasztet z bobu z grzybami. Lekki, a zarazem sycący dodatek do pieczywa, warzyw czy omletów!Jest pysznie, Zobacz więcej