patate

Oryginalne włoskie gnocchi ziemniaczane, czyli Gnocchi di patate. Przepis na idealneciasto oraz sposób jego przyrządzenia, dzięki któremu kluseczki są miękkie i rozpływają się w ustach. Tajemnicą Zobacz więcej
SKŁADNIKI 600 g ziemniaków 400 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu 5 gałązektymianku oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di patate 400 ml di brodo vegetale 50 g di parmigiano 5 rametti Zobacz więcej
SKŁADNIKI 1,5 kg soli gruboziarnistej 1 kg młodych ziemniaków 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 białka 1 cytryna 1 łyżkamąki 1 łyżkawody pieprz **** INGREDIENTI 1,5 kg di sale grosso 1 kg di Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via FacebookPolski Wykonanie: Liście młodego buraka (botwinę) umyć i pokroić wraz z łodygami, pokroić cebulkę (np. dymkę). Udusić na oliwie lub oleju z dodatkiem małej ilości wody. Zobacz więcej
pjakubczak
pjakubczak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na okruszku
Gnocchi di patate

Gnocchi di patate 42

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, Zobacz więcej
Smakołyki Angeli na FacebookPolski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse gotowany bób lub gotowane łupinki bobu/ cooked fava beans/ fave Zobacz więcej
Uwielbiam ziemniaki i mogę jeść je w każdych ilościach i w każdej wersji. Podaję wam sposób na łatwe i pyszne wykorzystanie puree z ziemniaków, zwłaszcza kiedy zostaje wam go sporo z poprzedniego Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Psoty Psotki
Pasta patate

Pasta patate 405

Teraz, kiedy wreszcie zrobiło się ciepło i słonecznie, pragnę potraw równie jasnych, pogodnych i barwnych. Wiele lat temu, gdy beztrosko i swobodnie spędzałam czas w Wiecznym Mieście, spożywałam co Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: 675 g gotowanych ziemniaków/ 1 lb 8 oz cooked potatoes/ 675 g di patate lesse 2 łyżki stołowe masła/ 2 tbs Zobacz więcej
susy_a
susy_a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Colori del Gusto
Patate Hasselback

Patate Hasselback 32

Polska wersja Niente di più ovvio e scontato delle patate al forno per contorno... invece queste patate fanno sembrare il piatto più "chic". Il nome Hasselback deriva dal nome del ristorante svedese Zobacz więcej
Olka
Olka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Napady Szalonego Kucharza
Patate arraganate

Patate arraganate 47

Małżona miłość do kuchni Dwóch Łakomych Włochów (Two Greedy Italians) jest silna i niezmienna. Dziś na obiad była ich zupa czosnkowa i zapiekanka ziemniaczana - tytułowe patate arraganate. Małżon Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti 300 g mąki pszennej makaronowej (durum) / 10.5 oz pasta wheat flour/ 300 g di grano duro 3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Torta. Di Patate Torta.

Torta. Di Patate Torta. 149

Torta do patate brzmi dumnie. Ale po polsku też fajnie - babka ziemniaczana, kugel, pyrczok... Jak zwał, tak zwał, wyrośnięty, upieczony w piekarniku duży placek ziemniaczany :-) Bardzo prosty, ale Zobacz więcej
Magdita
Magdita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemy w domu
Gnocchi di Patate

Gnocchi di Patate 87

Pamiętacie film "Ojciec Chrzestny III " ? Jest tam scena kiedy Mary przychodzi do Vincenta, i Vincent uczy ją jak lepić gnocchi. Wczoraj wieczorem obejrzałam ten film po raz nie wiem już który i ta Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Crocchette di patate

Crocchette di patate 168

Wczorajszą kolację serwował Kalabryjczyk – i choć rzadko jadamy smażone potrawy, to tym razem mój mąż zdecydowanie chwycił za patelnię i butlę z olejem, wyciągnął z lodówki wcześniej ugotowane Zobacz więcej
Gattò di patate to tradycyjne danie sycylijskie ktorego glownym skladnikiem sa ziemniaki (w j. wloskim : patate) Jest to w pewnym sensie rodzaj zapiekanki ziemniaczanej, zrobionej z puree Zobacz więcej
Tort ziemniaczany Tort ziemniaczany to danie typowe dla kuchni neapolitańskiej oraz sycylijskiej. Danie to przypomina nam o francuskich wpływach na kuchnię sycylijską (z francuskiego –Il gâteau di Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Patate ripiene al forno

Patate ripiene al forno 39

Faszerowane ziemniaki Mischiamo un uovo con 150 g di funghi (secchi) precedentemente bolliti e tagliati insieme con una piccola cipolla tagliuzzata (precedentemente fatta appassire con olio d'oliva in Zobacz więcej
Kraina Tysiąca Smaków: Gnocchi di patate - włoskie kopytka Strony STRONA GŁÓWNA WSPÓŁPRACA ZANIM UGOTUJESZ O MNIE czwartek, 24 października 2013 Gnocchi di patate - włoskie kopytka Długo się Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pookcook
Frico di patate e salsiccia

Frico di patate e salsiccia 175

To danie to absolutna klasyka i przysmak regionu Friuli. Jest rodzajem placka ziemniaczanego, któremu najbliżej chyba do szwajcarskiego rosti, zapewne z powodu sąsiedztwa . Trudno raczej znaleźć je w Zobacz więcej