patisony przetwory

Dziś znów ekspresowo. Przez ostatnie dni miałam ogrom spraw na głowie, w tym bardziej i mniej przyjemne. Dla mnie bardzosatysfakcjonujące, choćodrobinęmęczące jest robienie przetworów na zimę. Zobacz więcej
Dzisiaj obiecany przepis na pikle z patisonów. Zaproponowaną zalewę można także swobodnie użyć do marynowania ogórków i cukinii pokrojonych w kostkę. Patisony to tak na prawdę odmiana dyni- tzw. Dynia Zobacz więcej
przeglądać, z racji że sezon na przetwory właśnie trwa. Zaczęłam od "oddziału siódmego" Różne konserwy bez cukru, marynaty. Możemy tam znaleźć nawet przepis na domowy ocet oraz oczywiście wiele Zobacz więcej
Domowe przetwory- dlaczego warto je przygotować w domu? Wszyscy znamy nieocenioną wartość spożywania owoców i warzyw w codziennej diecie. Dostarczają one niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania Zobacz więcej
Dzisiaj znowu expresowy wpis. Pochłonęła mnie mania przetwórstwa owocowo - warzywnego. Pełno tu tego na mnie czekało. Z owoców- maliny, borówki, aronie i jabłka. Z warzyw- dynia piżmowa, cukinie, Zobacz więcej
Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co Zobacz więcej
Patisony na mojej działce obrodziły i zrobiłam tez patisony marynowane. Mąż twierdzi że zauważył u mnie oznaki starzenia się, ponieważ zaczynam robić przetwory. Nigdy wcześniej mi się nie chciało Zobacz więcej
Wiem że wiele osób czeka na wyniki konkursu “Ze spiżarni na stół czyli gotujemy z przetworów”. Zwycięzcy: Serdecznie gratuluję! Przypominam że w konkursie nagrody są następujące:5 zestawów koszy ze Zobacz więcej
Patisony marynowane są fajną przystawką,zakąską lub dodatkiem do dań mięsnych. Przepis pochodzi z książki ''Przetwory Siostry Anastazji '' Składniki : młode patisony koper czosnek Zalewa: 4 szklanki Zobacz więcej
martucha
martucha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociewianka
Parzymordki

Parzymordki 604

0
Parzymordki 2011/09/28 @ 7:24 pm (Przetwory) Nasz hit ostatnich kilku lat, robimy z małych ogórków i patisonów; dość ostre, ale bez przesady ;-) znalezione tutaj Składniki 4 kg ogórków 4 łyżki soli 4 Zobacz więcej
Zazwyczaj w każdym przepisie na przetwory podawane są dokładnie odmierzone składniki. Wiadomo ile dodać soli, octu i cukru. Proponuję nauczyć się robienia przetworów bez dokładnego przepisu. Będzie to Zobacz więcej
Najczęściejw każdym przepisie na przetwory podawane są dokładnie odmierzone składniki. Wiadomo ile dodać soli, octu i cukru. Dobrze byłoby jednak nauczyć się robienia przetworów bez dokładnego Zobacz więcej
PATISONY NA ZIMĘ – PRZEPIS – pyszne patisony w słoiczkach, którymi możemy cieszyć się przez cały rok. PATISONY NA ZIMĘ – PRZEPIS Składniki: 1 kg patisonów 2 czerwone papryki Składniki na zalewę: 3 Zobacz więcej
W tym roku przetwory robią mi się "same", bez wysiłku.Do zrobienia zostały mi buraczki, patisony i grzyby.Jak to z rzybami będzie nie wiadomo. Bardzo sucho w lesie. Dzisiaj zaprawiałam paprykę. Szybko Zobacz więcej
do umytych słoiczków, zalewam. Zakręcam dokładnie i zagotowuję pod przykryciem aż pokrywki "chwycą" (czyli jakieś 3 minuty). Wielkość słoików zależy kompletnie od gustu, osobiście jednak wolę te Zobacz więcej
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju przetworów warzywnych i owocowych. Czasem warto przystanąć przed Zobacz więcej
Piszę ten przepis czwarty raz. Nigdy dotychczas mi się to nie zdarzyło.Kończę pisać przepis i tekst mi nagle znika. Może tym razem się uda. :( W tym roku przetwory robią mi się same.Nie odczuwam Zobacz więcej
i zima nam nie straszna! Otwieram nowy cykl o wekach i przetworach na zimę :) Mam dla Was propozycję, a właściwie dwie dla mnie kultowe, jeżeli chodzi o ogórki. Raz spróbujecie - nie będziecie mogli Zobacz więcej
Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe Zobacz więcej
Ten przepis lubię najbardziej z przetworów słoikowych. Prezentuje się bardzo kolorowo i tak naprawdę jego zawartość zależy od naszej inwencji twórczej. Ja do słoika zapakowałam ogórki, cukinię, Zobacz więcej