patissere

ZOBACZ TAKŻE:

Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków. Na kruchy spód potrzebujemy: 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wszystkie Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wielkim mieście
Creme patisserie

Creme patisserie 344

Przepis na jeden z moich ulubionych kremów. Gęsty, kremowy i mooocccnoo waniliowy. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju tart, babeczek, tortów, deserów. Szczególnie w sezonie owocowym. Inspiracja Zobacz więcej
Mags
Mags Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
The Gateau
Patisserie des reves

Patisserie des reves 75

Po Foucher przyszła kolej na Patisserie des reves. Tam już jednak planowałyśmy iść :) Patisserie des reves jest cukiernią bardzo nowoczesną i oryginalną, co widać zresztą po samym wystroju. Philippe Zobacz więcej
Eklerki zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i wizyty w cukierni.... Eklerki przygotowane są z ciasta parzonego, pieczonego później w piekarniku. W tej wersji nadziewane są krememwaniliowym Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na wykorzystanie przepisu na krem patisserie. Babeczki zarówno smakują, jak i wyglądają genialnie. Jest to idealne połączenie delikatnego kruchego ciasta, waniliowego i rozpływającego Zobacz więcej
Tarty to zdecydowanie wizytówka lata. Kruche ciasto, słodka zalewa i ogromna ilość owoców. Emanują latem, słońcem i energią płynącą z intensywnych barw. Postanowiłam więc tym właśnie ciastem wypędzić Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Jak zrobić crème pâtissière

Jak zrobić crème pâtissière 75

Crème pâtissière to francuskirem cukierniczy. Swoją konsystencją i smakiem przypomina klasyczny budyń. Jednak tylko przypomina, bowiem dobrze zrobiony i podrasowanycrème pâtissière jest aksamitny i Zobacz więcej
Obok tej tarty nie można przejść obojętnie. Duża ilość leśnych owoców (malin, borówek, porzeczek) oraz krem patissiere o lekko migdałowym smaku. Kwintesencja lata! Składniki: (na formę o średnicy 23 Zobacz więcej
W lodówce zalegały żółtka. A z targu przyniosłam całą kobiałkę pięknych truskawek. Na dodatek, całkiem przypadkiem udało mi się kupić borówki w dobrej cenie. Pomysłów było kilka, jednak wygrała ta oto Zobacz więcej
asiks
asiks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Asi
Tarta z crème pâtissière i malinami

Tarta z crème pâtissière i malinami 34

Lato! Wreszcie można cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Dla każdego, kto tak jak ja, kocha jeść, to najcudowniejszy okres. Sobotnie wyjście na targ zaowocowało zrobieniem tarty. Kruchy spód, Zobacz więcej
Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z waniliowym kremem budyniowym oraz rabarbarem gotowanym w słodkim syropie. Wspaniała tarta z kremem patissiere i rabarbarem inspirowana tym przepisem Zobacz więcej
Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, Zobacz więcej
Najlepsza tarta z rabarbarem jaką do tej pory jadłam! Delikatny, kruchy spód, który przepięknie pachnie migdałami, do tego krem patisserie- budyniowy, słodki, fantastycznie komponujący się z Zobacz więcej
Najbardziej na świecie lubię robić Tarty. Są chyba najprostszym ciastem pod słońcem. Dobry przepis na kruche ciasto, owoce (najlepiej sezonowe) i nadzienie (wg uznania). Najczęściej przeze mnie Zobacz więcej
Gâté to nowa bezglutenowa pâtisserie, otwarta na początku września w samym sercu Paryża, na lewym brzegu Sekwany, w 6 dzielnicy. My i pâtisserie? Niemożliwe? A jednak! Kto czyta ten serwis od dawna Zobacz więcej
Pełna miska czereśni skłoniła mnie dzisiaj do wyczarowania tej oto tarty. Z dużą zawartością czekolady - zarówno dla fanów mlecznej jak i gorzkiej. Ja należę do tej pierwszej grupy, ale spokojnie Zobacz więcej
SKŁADNIKI | INGREDIENTS: ciasto | dough : 1 szkl wody | 1 glass of water 125g masła | 125g of butter 1 szkl mąki | 1 glass of flour 4 jajka | 4 eggs Zobacz więcej
Na osiemnaste urodziny od przyjaciół dostałam książkę, która (chyba) miałaby łączyć wszystko, co lubię. To była 'Encyclopedie du chocolat' z przedmową Pierre'a Herme, stworzoną przez pana z L'ecole Zobacz więcej
Crème Patisserie to jeden z podstawowych kremów waniliowych . Bardzo smaczny i prosty krem waniliowy, który idealnie nadaje się do deserów i ciast. Najczęściej wykorzystuję go do wypełnienia eklerków, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: