patissere

ZOBACZ TAKŻE:

Tradycyjnie inspiracja z Moich Wypieków. Na kruchy spód potrzebujemy: 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wszystkie Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wielkim mieście
Creme patisserie

Creme patisserie 342

Przepis na jeden z moich ulubionych kremów. Gęsty, kremowy i mooocccnoo waniliowy. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju tart, babeczek, tortów, deserów. Szczególnie w sezonie owocowym. Inspiracja Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Jak zrobić crème pâtissière

Jak zrobić crème pâtissière 61

Crème pâtissière to francuskirem cukierniczy. Swoją konsystencją i smakiem przypomina klasyczny budyń. Jednak tylko przypomina, bowiem dobrze zrobiony i podrasowanycrème pâtissière jest aksamitny i Zobacz więcej
Mags
Mags Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
The Gateau
Patisserie des reves

Patisserie des reves 75

Po Foucher przyszła kolej na Patisserie des reves. Tam już jednak planowałyśmy iść :) Patisserie des reves jest cukiernią bardzo nowoczesną i oryginalną, co widać zresztą po samym wystroju. Philippe Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na wykorzystanie przepisu na krem patisserie. Babeczki zarówno smakują, jak i wyglądają genialnie. Jest to idealne połączenie delikatnego kruchego ciasta, waniliowego i rozpływającego Zobacz więcej
Eklerki zawsze przypominają mi smaki dzieciństwa i wizyty w cukierni.... Eklerki przygotowane są z ciasta parzonego, pieczonego później w piekarniku. W tej wersji nadziewane są krememwaniliowym Zobacz więcej
Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z waniliowym kremem budyniowym oraz rabarbarem gotowanym w słodkim syropie. Wspaniała tarta z kremem patissiere i rabarbarem inspirowana tym przepisem Zobacz więcej
Tarty to zdecydowanie wizytówka lata. Kruche ciasto, słodka zalewa i ogromna ilość owoców. Emanują latem, słońcem i energią płynącą z intensywnych barw. Postanowiłam więc tym właśnie ciastem wypędzić Zobacz więcej
Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, Zobacz więcej
W lodówce zalegały żółtka. A z targu przyniosłam całą kobiałkę pięknych truskawek. Na dodatek, całkiem przypadkiem udało mi się kupić borówki w dobrej cenie. Pomysłów było kilka, jednak wygrała ta oto Zobacz więcej
Najlepsza tarta z rabarbarem jaką do tej pory jadłam! Delikatny, kruchy spód, który przepięknie pachnie migdałami, do tego krem patisserie- budyniowy, słodki, fantastycznie komponujący się z Zobacz więcej
Najbardziej na świecie lubię robić Tarty. Są chyba najprostszym ciastem pod słońcem. Dobry przepis na kruche ciasto, owoce (najlepiej sezonowe) i nadzienie (wg uznania). Najczęściej przeze mnie Zobacz więcej
Typowo jesienny przysmak ze śliwkami w roli głównej… Kruche ciasto, domowy budyń, śliwki oraz kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych i kokosu … Jesień wcale nie jest taka straszna ! Składniki na Zobacz więcej
Gâté to nowa bezglutenowa pâtisserie, otwarta na początku września w samym sercu Paryża, na lewym brzegu Sekwany, w 6 dzielnicy. My i pâtisserie? Niemożliwe? A jednak! Kto czyta ten serwis od dawna Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Biznesowy lunch – La Rotisserie

Biznesowy lunch – La Rotisserie 9

Super warzywa ze świetnym policzkiem prosiaczkowym fot. D.Szymborska Poniedziałki bywają trudne. Na szczęście nie wszystkie. Wygodne krzesło, a bardziej fotel, niewidoczna, ale profesjonalna obsługa Zobacz więcej
Pełna miska czereśni skłoniła mnie dzisiaj do wyczarowania tej oto tarty. Z dużą zawartością czekolady - zarówno dla fanów mlecznej jak i gorzkiej. Ja należę do tej pierwszej grupy, ale spokojnie Zobacz więcej
SKŁADNIKI | INGREDIENTS: ciasto | dough : 1 szkl wody | 1 glass of water 125g masła | 125g of butter 1 szkl mąki | 1 glass of flour 4 jajka | 4 eggs Zobacz więcej
Na osiemnaste urodziny od przyjaciół dostałam książkę, która (chyba) miałaby łączyć wszystko, co lubię. To była 'Encyclopedie du chocolat' z przedmową Pierre'a Herme, stworzoną przez pana z L'ecole Zobacz więcej
Crème Patisserie to jeden z podstawowych kremów waniliowych . Bardzo smaczny i prosty krem waniliowy, który idealnie nadaje się do deserów i ciast. Najczęściej wykorzystuję go do wypełnienia eklerków, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: