Przepis na pavlova

kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
PAVLOVA

PAVLOVA 29

Lubicie deser Pavlova? Uwielbiam i moja rodzinka, nawet jak wiedzą, że dziś będzie beza to potrafią przyjechać na kawę :) Deser polałam frużeliną wiśniową, coś pysznego…musicie spróbować ;) 3 […] Zobacz więcej
Upieczona
Upieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Upieczona
Pavlova

Pavlova 67

Cudowny deser. Niestety, dość trudny do wykonania, szczególnie dla początkujących w kuchni. Po pierwsze, trzeba bardzo dobrze przygotować postawę bezy, a później dobrze ją upiec. Może przyprawić o ból Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Pavlova"

"Pavlova" 275

Pavlova Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 marca 2014 r. Historia tego tortu sięga prawdopodobnie roku 1926, kiedy to rosyjska znana primabalerina Anna Pavlova przebywając w Australii, poprosiła Zobacz więcej
Kattinka
Kattinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czas na małe co nieco
Pavlova

Pavlova 116

Wcale, ale to wcale nie planowałam robić tego deseru. Po pierwsze dlatego, że miłośnikiem bezy nie jestem, a po drugie jak już gdzieś natrafiałam na ten przepis to czytałam komentarze, że komuś nie Zobacz więcej
Wypieki Pauli
Wypieki Pauli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Pauli
Pavlova

Pavlova 130

Pavlova czyli królowa wśród bez, chociaż jak dla mnie wśród wszystkich wypieków i deserów. Nigdy nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Pavlova to duża beza, miękka, ciągnąca i piankowa w środku a na Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Plate
Pavlova

Pavlova 477

Niektóre wakacje trwają dłużej niż inne. Mimo że postawiliśmy stopy na progu mieszkania, a wir spraw i pracy porwał nas zanim zdążyliśmy zrobić pranie wypłukując z letnich ubrań ziarenka piasku. Zobacz więcej
karmel-itka
karmel-itka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karmel-itka
Pavlova

Pavlova 22

Mianem pavlova określa się popularny rodzaj deseru, który jest deserem australijskim. To przysmak nowozelandzki, jaki bazuje na torciku z bezy, na jakim jest dekoracyjna warstwa bitej śmietany. Na Zobacz więcej
agat88
agat88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słońce, kredki i muffiny
Pavlova

Pavlova 99

Pavlova Ach, jakież to było wyzwanie! Do tej pory wszystkie bezy wychdziły mi podejrzanie dobrze. Dobrze aż do momentu kiedy podstanowiłam zrobić Pavlovą i naprawdę zależało mi na zbitej, jędrnej Zobacz więcej
Anula88
Anula88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grochem o Garnek
Pavlova

Pavlova 76

This Page has moved to a new address: Grochem o Garnek: Pavlova Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Pavlova

Pavlova 136

Anna Pavlovazwiewna idelikatna, lekka iniezwykła, była przecież baletnicą. Cudownie jest być inspiracją dostworzenia wyjątkowego deseru,pysznego jak beza zbitą śmietaną iowocami. Pavlovę robię nieco Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Pavlova

Pavlova 319

Klasyczna biała Pavlova - delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko ciągnąca i piankowa w środku beza w połączeniu z bitą śmietaną i owocami. Zobacz więcej
magdadaj
magdadaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do ostatniego okruszka...
Pavlova

Pavlova 329

Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlova itp. W sumie to bez znaczenia jak się nazywa, bez względu na nazwę jest przepyszna. Zdecydowanie polecam wszystkim którzy lubią baardzo słodkie desery. Krucha na Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Pavlova

Pavlova 293

Kasia Wilkosińska Pavlova jest to rodzaj bezowego torcika. Beza na zewnątrz jest krucha, a w środku ma delikatną piankę. Zazwyczaj podajemy ją udekorowaną bitą śmietaną i owocami. Ja podałam ją z Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Pavlova

Pavlova 283

Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa Zobacz więcej
JustynaK
JustynaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cynamon - blog kulinarny
Pavlova

Pavlova 158

Styczeń 19th, 2013 Kategoria Desery A oto i słynna Pavlova! Deser australijski, który jest przepyszny. Tradycyjny torcik bezowy powinien składać się z bezy, bitej śmietany i do dekoracji truskawki. Zobacz więcej
nefertari
nefertari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hoo Hooo things
pavlova

pavlova 323

Przepis zaczerpnęłam ze strony, którą odwiedzam regularnie: whiteplate.blogspot.com (link do przepisu TUTAJ). Liska zaczarowuje nie tylko podniebienie, ale i syci oczy: jej zdjęcia urzekły mnie przy Zobacz więcej
młoda_kucharka
młoda_kucharka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika młodej kucharki
PAVLOVA

PAVLOVA 260

Na początek tego strasznego dla niektórych tygodnia, najsmaczniejszy deser, jaki można sobie wyobrazić, małe cudo, do którego tak niewiele trzeba. Coś co jest chrupiące, ale zarazem rozpływające się Zobacz więcej
Kusza
Kusza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje SMaki
Pavlova

Pavlova 1030

Kusiła mnie nazwa...(?) Wydawało się być to pyszne. I zdjęcia- bezowy tort, góra bitej śmietany, owoce...Ale beza...Nie przepadam. Dostałam od CÓRKI MOJEJ SĄSIADKI5 białek i stwierdziłam, że to jest Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
PAVLOVA.

PAVLOVA. 216

PAVLOVA. W zamrażarce uzbierało się trochę białek *, postanowiłam więc upiec Pavlovę. I oto proszę, pyszna Pavlova z owocami i kremem waniliowym. *Znalazłam gdzieś w internecie fajny patent na nie Zobacz więcej
Babeczki Grzaneczki
Babeczki Grzaneczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczki Grzaneczki
Pavlova

Pavlova 88

Ostatnio zrobiłam na szybko pavlovę (hmmm odmienia się czy nie?? Pavlova czy pavlovę?) Szczerze mówiąc zostały mi białka po zrobieniu lodów czekoladowych. I pomyślałam idealnie żeby zrobić bezę Zobacz więcej

Dobrze przyrządzony deser to niewątpliwie uczta dla podniebienia. Jednym z najbardziej popularnych deserów w ostatnich latach jest pavlova. Jest to rodzaj torcika bezowego, którego geneza sięga Australii oraz Nowej Zelandii. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

Legenda mówi o tym, iż w roku 1926, bądź 1929 torcik został przygotowany na cześć występu tancerki w Perth przez wybitnego szefa kuchni hotelu Esplanade. Pavlova odznacza się bazą bezową oraz dekoracją w formie słodkiego kremu. Dodatki stanowią świeże owoce. W wariancie tradycyjnym są to zazwyczaj truskawki, maliny, brzoskwinie, bądź kiwi. Doskonale smakuje również z borówkami czy granatem. Oczywiście ten kultowy torcik można przygotowywać na wiele innych sposobów.

Ten jakże modny i ekskluzywny deser nie jest najprostszy w przygotowaniu. W opinii ekspertów cukierników torcik pavlova jest kapryśny i wymaga uwagi. Kluczem do uzyskania pełni smaku jest stworzenie chrupkiej – subtelnej bezowej powłoki z delikatnym kremowym wnętrzem. Estetyka wykonania i dekoracji, także w przypadku pavlovej, ma ogromne znaczenie.