Przepis na peklosól

Powiązane przepisy:

Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 15400

Moja szynka i baleron już dojrzewają do wędzenia (chyba w piątek będę wędził), więc chciałem zrobić jeszcze trochę kiełbasy, żeby uwędzić za jednym zamachem. Przeczytałem w Internecie 100 przepisów, Zobacz więcej
Po udanym eksperymencie z mięsem w słoikach postanowiłam poszukać czegoś w internecie. Znalazłam interesujący przepis na tzw. kiełbasę słoikową, jednak z mięsem krojonym w 1 -1,5 cm kostkę. Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 6998

Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Słonina wg Basi

Słonina wg Basi 5350

Słonina wg Basi Składniki: - słonina wieprzowa - peklosól 18g/kg Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą. Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja Zobacz więcej
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Składniki: - wieprzowina kl. I - 2kg, - wieprzowina kl. II - 3kg, - peklosól 19g/kg, - cukier 2g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, Zobacz więcej
Marynata aromatyczna do peklowania na sucho Najczęściej używam do wyrobów dojrzewających Składniki: - sól + peklosól 2:1 - czosnek granulowany - pieprz naturalny - czosnek granulowany - ziele Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kindziuk w pęcherzu

Kindziuk w pęcherzu 3818

Kindziuk w pęcherzu Robi się identycznie jak suwalski, tylko proporcje troszkę inne i opakowanie. Składniki: - I wieprzowa 50% (np. z szynki) - boczek wieprzowy 50% tłusty - pęcherze wieprzowe, - Zobacz więcej
stopka
stopka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
Mielonka z szynkowara

Mielonka z szynkowara 6355

Nasz nowy nabytek na święta - szynkowar. Pierwszy wyrób gotowy i to w bardzo krótkim czasie. Dziś rano skonsumowany, połowy już nie ma myślę, że już nic więcej nie muszę pisać. Wszystkich zachęcam do Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku 6224

Pozostaję w klimacie domowych wyrobów kanapkowych. Dziś chyba najprostsza rzecz do zrobienia - konserwa mięsna w słoiku. Zawsze lubiłam mielonki a najbardziej galaretkę, której zawsze było mi za mało. Zobacz więcej
Kiełbasa myśliwego z dzika Składniki: - okrawki mięsa z dzika (młodego) 50% - łopatka wieprzowa z tłuszczem 25%, - ścięgniste z wieprzowiny 25%, - majeranek 0,5g/kg, - pieprz 1,5g/kg, - peklosól Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kindziuk suwalski

Kindziuk suwalski 6428

Kindziuk suwalski Tak wygląda po ok. trzech latach od produkcji. Przechowywany w temp ok 6 stopni. Przepis oryginalny: "Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Metka wieprzowa

Metka wieprzowa 5188

Ryba zapiekana w cieście » Metka wieprzowa Metka wieprzowa Składniki: - mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek), - mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.), - peklosól 20g/kg, - cukier 2g/kg, Zobacz więcej
Składniki: udziec indyka 1 (ok. 1,2 kg) peklosól ser żółty 4 plastry pomidory suszone w oliwie 4 jałowiec kilka ziaren Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, usunąć kość. Dokładnie natrzeć peklosolą, zwinąć Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Mielonka turystyczna

Mielonka turystyczna 3234

Mielonka turystyczna Wzorowałem się na przepisie Dziadka z WD, ale szukałem swojego smaku i troszkę przepis zmodyfikowałem, jak często to robię. Nazwa pozostała. Składniki: - mięso wieprzowe kl II Zobacz więcej
Taką szyneczkę robiłam już trzy razy za każdym razem z innego mięsa,ale każda smakuje wybornie :-) Następnym razem spróbuję zrobic drobiową :) Moja szynka z szynkowara 1,5kg szynki wieprzowej Zobacz więcej
Z tą kiełbasą wiąże się pewna historia. Napaliłam się na jej zrobienie już po chwili bytności na forum wedlinydomowe.pl. Palcówkę bowiem uwielbiam, a wędzarni póki co nie posiadam. Kusiła mnie więc Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Metka smarowna

Metka smarowna 4158

Metka smarowna Składniki: - mięso wieprzowe z łopatki 2kg - mięso wieprzowe z golonek 1,5kg - podgardle wieprzowe 0,5kg - pieprz biały 1g/kg - papryka 1g/kg - imbir 0,5g/kg - peklosól 18g/kg Mięso Zobacz więcej
Kiełbasa krajana z dzika Krajana to ta z prawej, czyli gruba. Surowce i przyprawy: - szynka z dzika (kl. I) - 9kg, - ścięgniste z dzika - 1 kg, - peklosól – 17g/kg - pieprz naturalny - 1,2g/kg - Zobacz więcej
Składniki: łopatka wieprzowa 1kg peklosól 2 łyżeczki sól, pieprz smalec ok. 15 dkg ewentualnie rosół Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: