• 8
  • 6
  • 1
  • 3
  • 7
  • 2
przepisów z 6099 blogów

peklowanie boczku

Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe Zobacz więcej
900 g białego boczku na zalewę(zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody półszklsoli 1 łyżka solipeklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty suszone morele ok 100g Wymieszać składniki Zobacz więcej
suszony boczek Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin. O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a Zobacz więcej
Dzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem. Taki najbardziej lubią moi mali Zobacz więcej
Wszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych Zobacz więcej
Boczek peklowany a'la Captain Greg - szynkowar 1 kg chudego boczku bez skóry Marynata peklująca : 1 litr wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki soli peklującej 2 listki laurowe 8 ziaren ziela angielskiego Zobacz więcej
1- 1,5 kg. szynki wieprzowej ( ładny, równy kawałek) kilka plastrów boczku wędzonego 3łyżki oliwy 1 łyżeczka soli kamiennej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki ziaren jałowca 4 ziarna ziela Zobacz więcej
tradycyjną, dla osób lubiących eksperymenty w granicach rozsądku... polecam wypróbować. Zakupiłam przepisowy kilogram żeberek. Oczywiście nigdzie nie dostałam żeberek peklowanych, a takowe były w Zobacz więcej
na temat smaku takiej szynki. Dlatego skoro moim znajomym smakowało i nikt się nie potruł to myślę, że warto pokazać jak z prostych rzeczy można zrobić coś bardzo pysznego i bez sztucznych Zobacz więcej
Peklowanie mięsa wydaje się dość pracochłonną czynnością, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy półki sklepowe uginają się od gotowych specjałów, wystarczy tylko kupić i po sprawie, czy jest sens Zobacz więcej
nazwą i ceną. A najbardziej mnie śmieszy, że pospolity boczek bywa droższy niż "szynka". Ciekawe dlaczego? Może trudniej go podrobić? Myślałam nawet o tym, że mój kłopot z zakupem czegoś, co będzie Zobacz więcej
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
jednak te okna umyć. No chyba, że od razu rzucicie się do peklowania szynek i pieczenia mazurków. A może by tak zignorować to wszystko i pójść pod prąd. Zamiast różowości , błękitów i zieleni Zobacz więcej
Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały Zobacz więcej
Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany Zobacz więcej
Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho Zobacz więcej
Boczek rolowany Składniki: - płat boczku ze skórą, - pekosól, - pieprz, - listek laurowy - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek rolujemy i przycinamy aby był kształtny kawałek. Zobacz więcej
« Pączki wg. Abratka 65279 Boczek prasowany Boczek prasowany Surowce i dodatki: - boczek - peklosól 18g/kg - pieprz cytrynowy 1g/kg - żelatyna Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś Zobacz więcej
Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody(boczek robimy Zobacz więcej
Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis. - żelatyna, - pieprz - listek laurowy - peklosól - torebki do pieczenia - praska Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg. Do praski wkładamy Zobacz więcej