• 8
  • 1
  • 9
  • 9
  • 1
  • 8
przepisów z 5933 blogów

peklowanie boczku szynek

Dzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem. Taki najbardziej lubią moi mali Zobacz więcej
1- 1,5 kg. szynki wieprzowej ( ładny, równy kawałek) kilka plastrów boczku wędzonego 3łyżki oliwy 1 łyżeczka soli kamiennej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki ziaren jałowca 4 ziarna ziela Zobacz więcej
na temat smaku takiej szynki. Dlatego skoro moim znajomym smakowało i nikt się nie potruł to myślę, że warto pokazać jak z prostych rzeczy można zrobić coś bardzo pysznego i bez sztucznych Zobacz więcej
marynaty najlepiej wybierać duże kawałki mięsa, co najmniej 2,5 kg i więcej. Do tej marynaty możemy dawać różne gatunki mięs: kotlet, boczek, szynkę i łopatkę, najlepiej z kością, mięsa te smakują Zobacz więcej
jednak te okna umyć. No chyba, że od razu rzucicie się do peklowania szynek i pieczenia mazurków. A może by tak zignorować to wszystko i pójść pod prąd. Zamiast różowości , błękitów i zieleni Zobacz więcej
znaleźć tam można jeszcze. Żaden ze mnie mały chemik, nie będę tu udawać znawcy. Pewno nawet przymknęłabym oko na te wszystkie E-cuda, gdyby wędliny te "jakoś" smakowały. A o wędlinę która smak ma, Zobacz więcej
Boczek czy szynka, co dla Was jest smaczniejsze? Jedno i drugie można przyrządzić w ten sam sposób... Szynkowar znowu idzie w ruch :-) Składniki: ok 1,2 kg szynki wieprzowej lub ładnego chudego Zobacz więcej
, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do Zobacz więcej
żelatynę. Składniki - szynka 1,5 kg - boczek 1 kg - sól peklowa 20g/kg -sól ziołowa 2g/kg - pieprz biały 7 g - żelatyna 5 g - woda dawałem na wyczucie - 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę i Zobacz więcej
Zanim pomyśleliśmy owędzeniu ryb czy serów pierwszym celem była oczywiście domowa wędzona szynka .. taka jaką pamiętamy zdzieciństwa. Wbrew pozorom jeśli tylko mamy dostęp dowędzarni – nie jest to Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Szynka pieczona

Szynka pieczona 2577

1
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... « Zdrowych i wesołych Świąt... Szynka pieczona Dziś moi drodzy szynka pieczona. W tym roku Aneta postanowiła upiec szynkę wieprzową. Byłem ciekaw do Zobacz więcej
pełnoziarnistaorzechyorzechy laskowepaprykapieczywopierś kurczakapomidorpomidorypłatki owsianerodzynkischabser kozisoczewicasuszone Zobacz więcej
szynki wieprzowej ok 15-18 l wody sól ok 1,5 kg 1 łyżeczka saletry spożywczej (saletra potasowa) 10 listków laurowych garść ziarenek pieprzu garść ziarenek jałowca oraz 1 mały ziemniak do sprawdzenia Zobacz więcej
Cześć! Nie wiem jakie smaki kojarzą się Tobie z różnymi świętami w domu… mi na pierwszy plan wysuwa się najlepsza na świecie szynka mojego taty. Delikatna i soczysta, pachnąca dymem, jałowcem z Zobacz więcej
z solanki pieczona w niskiej temperaturze , ale szynkowar znowu wraca do łask. Ostatnio zrobiłam szynkę gotowaną z szynkowara w jednym kawałku, a już mam ochotę na domową wędlinę z udek kurczaka z Zobacz więcej
Do wędlin sklepowych nie mam zaufania za grosz. Nawet najpiękniej wyglądająca szynka ma na metce skład, który przeraża doświadczonych chemików. A najczęściej nie ma metki, a sprzedawczynie (czasem Zobacz więcej
: ________________________ 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : ________________________ 2 duże Zobacz więcej
Wędzarnia z paleniskiem ... » Wyroby dojrzewające solone Szynki, boczki, karkówka dojrzewające Składniki: - ładne kawałki szynek, boczków lub karkówki Marynata peklująca podana wcześniej Kawałki Zobacz więcej
,pieczeń ,gulasz,do wędzenia. Łopatka - nadaje się do duszenia - na pieczeń duszoną, zrazy, do pieczenia, do gotowania jako mięso peklowane gotowane oraz na wyroby z masy mielonej. Żeberka - nadają Zobacz więcej
12 04 2012 Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno. PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA pierś z kurczaka z kością, bez skóry 3 szklanki wody Zobacz więcej