peklowanie gęsiny

Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
długo pieczona pierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiśczastemu, a więc dziś pora na drugąmetodę. Polecam Zobacz więcej
Kurt Scheller W ramach akcji „Czas na gęsinę” miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Akademii Kurta Schellera pod okiem samego mistrza. Sama akcja miała na celu promowanie i Zobacz więcej
8 łyżek czerwonego octu winnego 2 łyżeczki ostrej musztardy natka pietruszki – pół pęczka buraczki 500g ugotowanych tartych buraczków 4 łyżki masła mąka ocet winny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, Zobacz więcej
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsinyZobacz więcej
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis w odcinku „Okrasa łamie przepisy” z Ciechocinka, od razu nabrałam chęci, żeby zrobić gęsie piersi w ten sposób. Przepis jest bardzo prosty a gęsina gotowa po dobie albo Zobacz więcej
suszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tegomięsa, choć wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dlamnie względów, niezwyklerzadkooferowane w Zobacz więcej
ula243
ula243 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Uli
(bez tytułu)

(bez tytułu) 344

0
Kulinaria Uli Kulinaria Uli Zapraszam do mojej kuchni :) środa, 1 kwietnia 2015 Kolejna wedlina z szynkowara :) A co mi tam ;) Tym razem malo dietetycznie , ale moja druga polowa tez musi cos od zycia Zobacz więcej
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej
PASTRAMI (pastrama, pastrome, pastrima) Kiedyś oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem Zobacz więcej
dodatkowi octu. Kwaskowatość przełamywała konfitura z żurawiną, cebula, rodzynki i cukier. Wyczuwalny był także wyraźnie pieprz i cynamon, a całość została udekorowana ćwiartką limonki, którą Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Rogaliki

Rogaliki 503

0
Provinciale 578 (zwana Salto - Cicolana od nazwy regionu w którym się zaczyna i od jeziora wzdłuż którego przebiega) to, przynajmniej w naszym przypad... 6 dni temu Jedno Danie Podróże kulinarna Jana Zobacz więcej
kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie był... 1 tydzień temu Czar kuchni i ... Żeberka duszone w szybkowarze - Żeberka wieprzowe nie są żadną rewelacją, Zobacz więcej
kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie był... 1 tydzień temu Czar kuchni i ... Żeberka duszone w szybkowarze - Żeberka wieprzowe nie są żadną rewelacją, Zobacz więcej