peklowanie golonki

Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Peklowanie golonki

Peklowanie golonki 6772

1
Peklowanie– proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa Zobacz więcej
Dziś peklowanie golonek. Pierwszy etap do uzyskania jednej z najbardziej ulubionych rodzinnych potraw, czyli duszonej w szybkowarze golonki. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić golonkę bez uprzedniego Zobacz więcej
Dzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi taką ogromną pyszną golonkę. Mam wtedy jedzenia na Zobacz więcej
Przepis na peklowanie golonki pochodzi jeszcze sprzed wojny. W ten sam sposób można peklować szynkę, karczek, żeberka, łopatkę. Jego największą wadą jest długi czas oczekiwania na należyty efekt. Zobacz więcej
na blogu. Póki co wracam do sedna, dzisiejszego posta, czyli mojego -dodam nie skromnie- dania popisowego, golonki peklowanej, opieczonej na głębokim tłuszczu i duszonej w szybkowarze na warzywach. Zobacz więcej
Golonka z indyka - peklowana, marynowana, smażona i pieczona. Doświadczenie przekonało mnie, że z golonką z indyka trzeba postępować niemal tak samo jak z golonką wieprzową. Warto peklować, warto Zobacz więcej
Kiedy golonka, czy jak mówią niektórych częściach kraju - golonko - leży w peklówce można się spokojnie zastanowić co z nią dalej zrobić. Tym razem padło na obfite posypanie kminkiem nabicie golonki Zobacz więcej
Przepis jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo smaczny. Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! Zobacz więcej
3 golonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół Zobacz więcej
« Peklowana golonka pieczona na ... Flaczki z boczniaków » Jak drobno pokroić cebulę środa, 16 listopada 2011, piotras1011 poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi: cebula Dodaj komentarz » Zobacz więcej
Dziś przypomniałam sobie smak dzieciństwa właśnie w tej zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą Zobacz więcej
beataflorczak1
beataflorczak1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia Beaty
Golonka z grilla.

Golonka z grilla. 920

0
Dla urozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek Zobacz więcej
Golonka wieprzowa parzona Surowce: - golonki wieprzowe tylne - papryka słodka lub ostra, - pieprz, - czosnek, - żelatyna, - peklosól, - woda, - osłonki barierowe Mięso z golonek pokroić w kostkę razem Zobacz więcej
,pieczeń ,gulasz,do wędzenia. Łopatka - nadaje się do duszenia - na pieczeń duszoną, zrazy, do pieczenia, do gotowania jako mięso peklowane gotowane oraz na wyroby z masy mielonej. Żeberka - nadają Zobacz więcej
Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczona rwana wieprzowina, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i Zobacz więcej
Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na męskie danie, choć muszę przyznać, że mojej dość sporej rodzinie są faceci, którzy przepadają za golonką i są tacy, którzy w ogóle nie, za to są też babeczki, które uwielbiają Zobacz więcej
Pyszna pachnąca goloneczka + zimne piwko = niebo w gębie ;) Na dwie osoby potrzebujemy : 2 golonki po 1 kg 5-6 ząbków czosnku 5 listków laurowych 8-9 ziaren ziela angielskiego 2 łyzki soli peklowej 1 Zobacz więcej
Ryba zapiekana w cieście » Metka wieprzowa Metka wieprzowa Składniki: - mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek), - mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.), - peklosól 20g/kg, - cukier 2g/kg, Zobacz więcej
Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Zobacz więcej