• 8
  • 5
  • 4
  • 1
  • 6
  • 2
przepisów z 6063 blogów

peklowanie mięsa

aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 19771

3
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa 3998

2
w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor. wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór Zobacz więcej
maj 24thWędliny – peklowanie Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron Zobacz więcej
Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
SZYNKA PEKLOWANA

SZYNKA PEKLOWANA 2488

1
marynatę peklującą: wodę zagotować, do garnka włożyć czosnek zgnieciony, liście laurowe, ziele, pieprz zalać wodą przegotowaną, ostudzić, gdy będzie już letnia lecz nie zimna woda wsypać Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Peklowanie golonki

Peklowanie golonki 4904

1
Peklowanie– proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa Zobacz więcej
Dziś peklowanie golonek. Pierwszy etap do uzyskania jednej z najbardziej ulubionych rodzinnych potraw, czyli duszonej w szybkowarze golonki. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić golonkę bez uprzedniego Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Pieczeń peklowana

Pieczeń peklowana 2382

1
papryka słodka mielona pieprz estragon i tymianek suszony olej do obsmażania 1/2 szklanki piwa I etap Wodę zagotowuję z liściem laurowym i zielem angielskim Do wystudzonej dodaję pokrojone w Zobacz więcej
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
Początkowo pomysł peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka Zobacz więcej
i dekagramy... subtelna różnica w ilości potrzebnej peklosoli :) Na szczęście nikt się nie zatruł i wszystkim smakowało. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny schabik. Może przyda się kilka moich Zobacz więcej
Idzie zima, a więc niedługo Święta Bożego Narodzenia i różnorodne pyszności. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych, więc podaję Wam przepis na pyszną peklowaną szyneczkę pieczoną w Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła Zobacz więcej
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Peklowana i pieczona szynka

Peklowana i pieczona szynka 2936

0
1,5 kg mięsa od szynki 50 g soli peklowej 0,5 l wody po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ząbki czosnku Wodę przegotować i ostudzić, rozpuścić w niej sól Zobacz więcej
Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek. Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się Zobacz więcej
ostra 1 łyżeczka majeranku W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 5 dni. Codziennie, minimum Zobacz więcej
900 g białego boczku na zalewę(zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody półszklsoli 1 łyżka solipeklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty suszone morele ok 100g Wymieszać składniki Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Zjesz niegotowane mięso – zaszkodzi żołądkowi. Powiesz nieprzyzwoite słowo – zaszkodzi całemu tobie. Przysłowie chińskie Bardzo fajna alternatywa dla kupnej wędliny. Przepis z tej Zobacz więcej