peklowanie mięsa - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Peklowanie mięsa

wiem co jem

...Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono  ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro- na sucho- sposobem mieszanymDo peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym...

peklowanie mięsa

Eksperyment sobotni

...peklowanie mięsa w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor. wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór wołowy. mięso powinno w solance leżeć minimum tydzień. u mnie leżało 3 dni. w efekcie szynka niedopeklowała się całkowicie i różowość...

Wędliny – peklowanie

do-eat-yourself.pl

...maj 24thWędliny – peklowanie Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron bez nadmiaru wody i całej listy sztucznych polepszaczy. Przepis na peklowanie, według którego zostały przygotowane wędliny na zdjęciu, jest autorstwa naszych...

Peklowana szynka

Przepisy z sercem

...Szynkę peklowaną piekę i zjadamy ją jako wędlinę do chleba. Do tego np. ćwikłą z chrzanem i cały weekend podjadamy tylko to. Kiedyś kupowałam do pieczenia szynkę peklowaną. Jednak kiedy zdarzyło się, że mięso było niezbyt świeże postanowiłam sama zacząć peklować mięso. Wymaga to co prawda więcej czasu ponieważ mięso musi postać w zalewie kilka dni...

Pieczeń peklowana

Moj dzień

...papryka słodka mielona pieprz estragon i tymianek suszony olej do obsmażania 1/2 szklanki piwa I etap Wodę zagotowuję z liściem laurowym i zielem angielskim Do wystudzonej dodaję pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dokładnie rozpuszczam pektsól. W kamiennym garnku( miałam makutrę) układam mięso i wlewam zalewę- mięso musi być zakryte...

Peklowanie golonki

Stare Gary

...Peklowanie – proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii...

peklowanie golonek

chilli, czekolada i odrobina mięty

...            Dziś peklowanie golonek. Pierwszy etap do uzyskania jednej z najbardziej ulubionych rodzinnych potraw, czyli duszonej w szybkowarze golonki. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić golonkę bez uprzedniego poddania jej procesowi peklowania, który nadaje jej charakterystyczny smak.                    Składniki: * golonki (4 sztuki) * woda...

Szynka peklowana

Nieprzeciętne pasje Pani Przeciętnej

...Witajcie Drodzy Czytelnicy! Przeglądając wielkanocne wydanie Tina poleca - Smacznego, Pani Przeciętna znalazła parę ciekawych przepisów. Bardzo zainteresowała ją receptura na peklowaną szynkę. I jak w większości tego typu przepisów podane składników dotyczą sporego kawałka mięsa. Zresztą zobaczcie sami. Przygotuj nóż i deskę do krojenia, papierowe...

Szynka domowa- peklowanie mięsa

Przepisy z serca domu

...Początkowo pomysł  peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka skutecznie mnie namówiła, długo się nie zastanawiając kupiłam mięso, przygotowałam zalewę z soli peklowej i umieściłam w niej mięso. Codziennie zgodnie...

Pieczona peklowana szynka

Kuchenne zapiski

...Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :) Czytaj więcej »...

wielkanocne peklowanie - ostatni dzwonek

Eksperyment sobotni

...przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu.  jeśli nie macie dostępu do wędzarni polecam inne zastosowanie zapeklowanego mięsa: peklowany ozór wołowy w galarecie,  peklowana szynka pieczona wg przepisu gordona ramsaya...

peklowana szynka pieczona

z cukrem pudrem

...ostra 1 łyżeczka majeranku W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 5 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy szynkę na drugą stronę. Po upływie tego czasu mięso myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni....

Boczek peklowany z szynkowaru

Gotowanie jest łatwe

...900 g białego boczku na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody pół szkl soli 1 łyżka soli peklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty suszone morele ok 100g Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby. Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć...

Szynka peklowana i pieczona

Kuchnia pokoleń

...Zawsze jak mam jakąś wyjątkową imprezę robię tą szynkę. super smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym oraz można na chlebek. Rozrobić sól peklową jak na opakowaniu, wlać do naczynia w którym będzie się peklowała. dodać dodatkowo ząbek czosnku, kilka grzybków suszonych, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki...

Peklowana i pieczona szynka

figowe smaki

...  1,5  kg mięsa od szynki 50 g soli peklowej 0,5 l wody po kilka ziarenek pieprzu czarnego i  ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ząbki czosnku Wodę przegotować i ostudzić, rozpuścić w niej sól peklową. Do zalewy dodać przyprawy. Mięso ułożyć w glinianym garnku i zalać  przygotowanym roztworem. Garnek przykryć i wstawić do lodówki. Każdego...

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

fully-flavoured.blogspot.com

...Szynka wieprzowa peklowana pieczona  SKŁADNIKI: szynka wieprzowa 1,5-2 kg 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 goździki 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka cukru 50 g soli peklowej 1-1,5 litra przegotowanej wody olej rzepakowy do skropienia Szynka wieprzowa peklowana pieczona - PRZYGOTOWANIE: W moździerzu...

Szynka peklowana pieczona

Moje gotowanie

...Świetna domowa wędlina na którą warto poczekać nawet 5 dni.  S Składniki: 1kg chudej i w jednym kawałku szynki 60 g ( 5 -6 łyżeczek) soli peklową 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1o ziarenek pieprzu czarnego w ziarnach 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki przyprawy lub marynaty do mięs Przygotowanie: W garnku zagotować litr wody z  dodatkiem...

Kurczak peklowany pieczony

Maminek kulinarny

...   Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości. Jego smak jest nie do opisania. Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę. Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych. Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny. Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie...

Pieczony peklowany schab

Gotowanie pod gruszą

...Kulinarny aforyzm: Zjesz niegotowane mięso – zaszkodzi żołądkowi. Powiesz nieprzyzwoite słowo – zaszkodzi całemu tobie. Przysłowie chińskie Bardzo fajna alternatywa dla kupnej wędliny. Przepis z tej strony. Peklowałam schab 3 dni, ale następnym razem będę go peklować co najmniej 4 dni. Tym razem mięso w samym środku nie było dobrze zapeklowane...

Szynka peklowana z szynkowara

Ala piecze i gotuje

...Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki: 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe   około 600-700g szynki...

Ostatnio wyszukiwane:

ser z mięsem, marchewka pieczona z miodem, ostry sos paprykowy do ryżu, potrójnie czekoladowy mus, żyto łamane, bioderka z kurczaka faszerowane, rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami, z żytem, cienki makaron z krewetkami i sosem chińskim, smakowity kąsek, duszone pomidory z papryką, salatki z grochu, mięso z indyka mielone dla dzieci, zdrowy sos owocowy, baklazan po prowansalsku, mięsa na impreze, zupa grzybowa tradycyjna, bułeczki drożdżowe z kokosem, mięsa z dodatkiem wina, poledwica wieprzowa w ciescie

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x